archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Talouskasvun eväät eivät ole kadonneet

Kirjoittaja

Jenni Sarolahti

Julkaistu

Jaakko Kiander kirjoitti Sitran pyynnöstä selvityksen, jossa tarkastellaan Suomen talouden tilannekuvaa ja talouspolitiikan vaihtoehtoja toimintaympäristössä, jota luonnehtii erityisesti eurooppalaisten kauppakumppaneiden pysyvästi hidastunut talouskasvu ja julkisen talouden ongelmat. Selvityksessä pohditaan sitä, millaisilla toimintatavoilla ja strategioilla Suomen olisi mahdollista välttää todennäköisin kehitys eli ajautuminen eurooppalaiseen pysyvästi hitaan kasvun tilaan.

Suomen talouden tilannekuva on melkoisen ankea, mutta ei vedä vertoja eurooppalaisten kauppakumppaniemme synkkyydelle. Niin kilpailukykymme, työllisyytemme kuin julkisen talouden tila vaativat toimenpiteitä, jotta Suomi ei ajaudu eurooppalaiseen pysyvästi hitaan kasvun tilaan. Ilman kohtuullista talouskasvua julkisen talouden velkaantumisesta ja ikärakenteen muutoksista on kuitenkin vaikea selvitä.

Jotta talouskasvu olisi mahdollista, sopivien keinojen löytämisellä kilpailukyvyn parantamiseen, investointien kannustamiseen ja yritysten toimintaympäristön kehittämiseen nykyistä selvästi houkuttelevammaksi on jo kiire. Työllisyyden kannalta aivan keskeinen on palvelusektori. Jaakko Kianderin  mukaan palvelusektorin kasvattaminen kestävällä tavalla on uusien, vientipotentiaalia omaavien kasvualojen myötä täysin mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin parannustoimia niin infrastruktuurin, säätelyn kuin verotuksenkin osalta.

Jaakko Kiander: Talouspolitiikan ajatuksia – kun Eurooppa viipyy hitaassa kasvussa
Sitran selvityksiä 71
helsinki 2013
ISBN 978-951-563-864-9
ISSN 1796-7112

Lue myös Kianderin blogaus aiheesta: Mistä kasvun eväät Suomelle velkakriisin jälkeen? 

Mistä on kyse?