archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Terveydenhuollon Linjanvetoa IV-seminaari Mikkelissä ajan hermolla

Seminaarin ohjelma tarjosi terveydenhuollon aiheita ja monipuolisia näkökulmia.

Julkaistu

Neljännen kerran järjestetty valtakunnallinen Linjanvetoa IV -seminaarin ohjelma tarjosi 27. – 28.11.2007 terveydenhuollon ammattilaisille, päättäjille, tutkijoille, kouluttajille ja teknologian kehittäjille terveydenhuollon aiheita ja monipuolisia näkökulmia ajankohtaisesti ja asiantuntevasti. 

Vuoden 2007 seminaari paneutui terveydenhuollon ePalveluihin ja kansalaisen uudenlaiseen rooliin liittyviin kysymyksiin. Sitran Terveydenhuollon ohjelman iltapäiväohjelma ”Sairaan hyvät ratkaisut  – kestääkö kaupunkien kantti” osui ajankohtaisuudellaan ajan hermoon.

Toimittaja Aarno ’Loka’ Laitisen ja Sitran toimialajohtaja Ilmo Parvisen  tentissä olivat aluksi kolme kaupunginjohtajaa Jämsänkoskelta, Varkaudesta ja Mikkelistä. Kaikki keskustelun kolme kaupunkia jakavat saman ahdingon. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot haukkaavat leijonanosan kuntien taloudesta, tulot eivät kata yhä kasvavia menoja ja tukaluutta lisää jokaisen esimerkkikaupungin lähes 19 miljoonaan euroon kasvanut alijäämä.

Tuotavuuden lasku pitää pysäyttää ensimmäiseksi

Haasteet ovat rakenteissa. Perusterveydenhuollon nähtiin nykyisin kokonaisuudessaan ruokkivan erikoissairaanhoitoa väärällä tavalla. Kuntien rahoittaman terveydenhuollon tuottavuuden lasku pitää saada pysäytettyä välittömästi, suoritteiden määrän pitää kääntyä kasvuun samanaikaisesti, kun henkilöpanoksien ja laadunkin tulee pysyä vähintään ennallaan.

Ammattijohtamista ja sitoutumista säästöihin

Terveydenhuollon johtamisjärjestelmät ja henkilökunnan rakenne toi seminaarin keskusteluihin värikkään lisänsä – myös yleisön puolella. Miten hallita henkilökunnan järkevää käyttöä, Suomessa kun on suhteellisesti eniten ammattilaisia muihin maihin verrattuna. Yhteisesti todettiin, ettei vanhoilla systeemeillä voida enää jatkaa.

Mielenkiintoa ja huumoria keskusteluihin toivat ’Loka’ Laitisen osuvat näkemykset ja havainnolliset kokemukset palveluiden laadusta ja rakenteiden joustamattomuudesta. Avoimesti ihmeteltiin myös syitä miksi saman palvelun tuottamisessa kunnallisella puolella ei saavuteta samaa tehokkuutta kuin yksityisellä puolella. Myös rohkeaa kannusteiden käyttöä, päättäjien sitoututtamista, tilaamisen ja tuottamisen erottamista sekä ammattijohtajuutta peräänkuulutettiin.

Rohkeaa esimerkkiä muille seminaarissa edusti Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, joka johtajansa Matti Nupposen suulla vastasi ”Miten moderni sairaanhoitopiiri vastaa tilaajien haasteeseen”. Sairaanhoitopiiri on pioneeri lähtiessään ensimmäisenä mukaan Sitran Terveydenhuollon ohjelman MAISEMA-hankkeeseen.

Karjaan perusturvajohtaja Bjarne Bolin kertoi värikkäästi syyt siihen, miksi Karjaa tällä kertaa päätti tilata palvelunsa usealta eri tuottajalta. Kehittämispäällikkö Pentti Itkonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä puolestaan selvitti, miten suomalaisen terveyspalvelujen laatuun ja vaikuttavuuteen puututaan hallitusohjelmalla ja teknologia-asiantuntija Anne Turula Tekesista  rahoittajayhteistyön voimaa. Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kokosi päivän yhteen kiittäen osallistujia monipuolisesta, värikkäistä, asiantuntevista ja vauhdikkaista esityksistä sekä keskusteluista.

Mikkeli on mukana MAISEMA-hankkeessa

Seminaarin isäntäkaupunkina toiminut Mikkeli on mukana kymmenen ympäristökuntansa kanssa kuntien vertaisarvioon perustuvassa sosiaali- ja terveydenhuollon MAISEMA -hankkeessa. Hankkeen avulla on tarkoitus luoda edellytykset terveydenhuollon muutoksille ja uudelleenjärjestelyille siten, että taloudelliset tosiasiat huomioiden kustannukset voidaan hallita. Palveluiden laadusta ei tingitä – ne säilyvät vähintään ennallaan, jopa paranevat. Mikkelin MAISEMA-hankkeen ensimmäinen vaihe päättyy tammikuussa 2008, jolloin tulokset myös julkistetaan.

Mistä on kyse?