archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tiivistäminen on taitolaji!

Maksuton ikkunoiden ja ovien tiivistyskoulu asukkaille lokakuussa Jyväskylässä.

Julkaistu

Ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen luennoi tiivistämisestä Jyväskylässä energiansäästöviikolla.

Pitkän linjan ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen saapuu lokakuussa energiansäästöviikolla Jyväskylään raottamaan ikkunoiden ja ovien tiivistämisen saloja.

– Suomen noin 30 miljoonasta ikkunasta ja ovesta jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai enintään välttävä, Laaksonen arvioi kolmen vuosikymmenen kokemuksella.

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen vähentää kylmiä ilmavirtauksia ja mahdollistaa lämpötilojen laskemisen jopa 2 – 3 astetta, asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivistämisen tarkoituksena on poistaa ikkunan tai oven kautta kulkeutuvat ilmavuodot sekä estää ulkopuolisen veden kulkeutuminen ikkunarakenteisiin. Ilmavuodot aiheuttavat vedontunnetta ja sitä kautta turhaa energiankulutusta.

– Ikkunoiden sekä ovien ja asunnon liitosrakenteiden tiivistäminen on edullisten energiansäästöinvestointien ykkönen. Käyttämätön energia on halvinta energiaa, sanoo Laaksonen.

Laaksonen pitää Jyväskylässä maanantaina 6. lokakuuta kaksi maksutonta tiivistyskoulua, joissa opastetaan käytännönläheisesti, miten ja miksi ikkunat ja ovet tulisi tiivistää. Luvassa on omat tilaisuudet sekä isännöitsijöille että asukkaille. Aamupäivän tilaisuus on tarkoitettu isännöitsijöille, huoltoyhtiöille sekä muille vastaaville ammattilaisille, jotka ovat tiivistysasioiden kanssa tekemisissä työnsä puolesta. Illalla järjestettävä tiivistyskoulu on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

– 6.10. Klo 18–20.00 Yleisöluento: Tiivistäminen on taitolaji! Maksuton ikkunoiden ja ovien tiivistyskoulu. Paikka: Tourujoki-Sali (Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6)

Yleisöluento on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Ennakkoilmoittautuminen 1.10. mennessä (toimisto@japary.fi tai 0400 361 365).

Kouluttajana toimivalla ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksosella on vuosikymmenten kokemus julkisten rakennusten ja asuinkiinteistöjen ikkunahuollosta, ja hän myös luennoi tiivistämisestä ja opettaa sitä ikkunakorjaajille. Laaksonen on myös laatinut yhdessä ympäristöministeriön kanssa tiivistysohjeet (www.korjaustieto.fi).

Tilaisuudet ovat osa JAPA ry:n toteuttamaa Resurssiviisas asuminen -pilottia. Pilotti on osa Sitran Kohti resurssiviisautta -hanketta, jolla edistetään luonnonvarojen viisaampaa käyttöä sekä vähennetään haittoja ympäristölle yhteistyössä kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Lisätietoja

Koordinaattori Kati Kankainen, JAPA ry, 0400 361 365, kati.kankainen@jkl.fi
Ikkuna-asiantuntija Mauri Laaksonen, 040 508 9929, teksan21@ikkuna-asiantuntija.fi

Mistä on kyse?