archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tulorekisteri – kohti toteutusta

Julkaistu

Tulorekisteriä koskeva suunnittelutyö valmistunut valtiovarainministeriön, Sitran, Veron ja Kelan yhteistyönä. Työn tulokset esiteltiin Sitran seminaarissa 28.2.2014. Aihe herätti vilkasta keskustelua ja paljon kiinnostusta.

”Tulorekisteri on valtava parannus palkkahallintotyöhön”, totesi Vuokko Mäkinen Hawcon Oy:stä. Pia Rekilä työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi tulorekisteriin liittyvästä sanastotyöstä. ”Esimerkiksi työmatka voi tarkoitaa kodin ja työpaikan välistä matkaa ja toisaalta matkaa Brysseliin kokoukseen”, kuvasi Rekilä sanastotyön pulmia. Elina Pylkkänen valtiovarainministeriöstä tarkasteli tulorekisterin hyötyjä viranomaisten, työnantajien ja kansalaisten näkökulmasta. ”Veroja peritään tuloista reaaliaikaisesti juuri oikea määrä, jolloin ei tule enää jättimäisiä veronpalautuksia tai mätkyjä”, totesi Pylkkänen.

Tulorekisteriin tulevat tiedot henkilön esimerkiksi palkka-ansioista ja etuuksista. Tulorekisteristä hyötyisi koko yhteiskunta, niin yksityinen ja julkinen sektori kuin kansalainenkin. ”Emme halua jäädä jälkeen muista Pohjoismaista, joissa on jo kokemuksia vastaavanlaisen rekisterin käytöstä. Hyvä esimerkki on Tanska”, totesi Mirjami Laitinen Sitrasta.

Tutustu tilaisuuden aineistoihin:

Mirjami Laitinen, Sitra: Jälleen tulorekisterin äärellä
Vuokko Mäkinen, Hawcon Oy: Palkkakoodistosta tulokoodistoon
Piia Rekilä, TEM: Palkkahallinnon yhteinen sanasto
Elina Pylkkänen, VM: Kansallinen tulorekisteri – Paras (oiko)Polku

 

Mistä on kyse?