archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uusi ilmastolomailu on kekseliästä ja helppoa lähimatkailua

Kotimaan matkailun ammattilaiset paketoivat yhdessä uutta, vähähiilistä rentoutumista ja vapaa-aikaa Mäntsälän Hirvihaaran kartanossa 21.–22.9.2010. Peloton-työpajoissa kehitetään keskeisten portinvartijoiden kanssa uusia sosiaalisia innovaatioita, tuotteita ja palveluita helpottamaan energiaviisasta elämää.

Kirjoittaja

Vesa-Matti Lahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja strategia

Julkaistu

Kotimaan matkailun ammattilaiset paketoivat yhdessä uutta, vähähiilistä rentoutumista ja vapaa-aikaa Mäntsälän Hirvihaaran kartanossa 21.–22.9.2010. Peloton-työpajoissa kehitetään keskeisten portinvartijoiden kanssa uusia sosiaalisia innovaatioita, tuotteita ja palveluita helpottamaan energiaviisasta elämää.

Kaksikymmentä kotimaan matkailun tekijää muun muassa Hangon matkailutoimistosta, Pyhätunturilta ja Kolin kansallispuistosta etsi kahden päivän työpajassa ratkaisumalleja ilmastonmuutoksen ja hupenevan energian vaikutuksiin alallaan. Kotimaan matkailu tunnistettiin selkeästi portinvartijaksi, jota kehittämällä voidaan luoda helppoja ja houkuttelevia tapoja lomailla energiaviisaammin.

”Kotimaan matkan päästöt ovat 80 prosenttia pienemmät kuin Tukholman-risteilyn ja jopa 90 prosenttia pienemmät kuin Kanarian-loman”, kertoo Peloton-projektikoordinaattori Outi Kuittinen.

Ei syyllistämistä, vaan uusia vaihtoehtoja

Jo kotimaan matka on ilmastoteko, mutta alan sisältä löydettiin myös paljon tekemistä. Syyllistämisen sijaan käyttäytymistä voi muuttaa uusilla mielenkiintoisilla vaihtoehdoilla. Ryhmät ideoivat neljä vähähiilistä palvelukonseptia, joissa pohdittiin muun muassa tehokkaita tapoja viestiä ilmastoteemoista, välikausien kehittämistä ja kausien erityispiirteiden parempaa hyödyntämistä, slow-matkailua sekä paikallisyhteisöjen osallistumista lomapaketteihin. Ryhmätyöt vertaistiimeissä sekä megatrendien linkitys omaan työhön saivat osallistujilta erityistä kiitosta.

“Sain uutta ymmärrystä ruoan ilmastovaikutuksista ja monia hyviä ideoita. Selvitämme juuri Pyhällä voisiko ravintoloiden ruokaöljyä kierrättää polttoaineeksi rinnekoneisiin”, kertoo Jusu Toivonen Pyhän ympäristöohjelmasta.

Vähähiilinen talous on myös kestävää lähitaloutta

Päästöleikkaukset, biodiversiteetin suojelu ja paikallistalouden tukeminen pelaavat hyvin yhteen uusissa, vähähiilisen talouden malleissa.

“Aloin saman tien rakentaa vähähiilistä Hanko-viikonloppupakettia ja lähestyin jo yhtä ravintolayrittäjää, kaupunginjohtoa, satamaa ja useita muita”, kertoo Hangon matkailupäällikkö Anna Piiroinen työpajan jälkeen.

Peloton-työpajat jatkuvat

Työpajan kumppaneina olivat Metsähallituksen luontopalvelut sekä Matkailun edistämiskeskus. Kolmivuotinen Peloton on osa Sitran energiaohjelmaa ja siinä aktivoidaan energiavalintoja ohjaavia portinvartijaryhmiä synnyttämään energiaviisaita palveluita ja tuotteita. Syksyn mittaan Peloton-työpajoihin osallistuvat myös kotitalousopettajat ja ruokatoimittajat sekä vähittäiskaupan, pankki- ja vakuutusalan, isännöinnin ja vuokra-asumisen ammattilaiset.

Osoitteesta www.peloton.me/toiminta/ -> Kotimaan matkailu voit ladata seuraavat materiaalit:

– Työpajassa syntyneet neljä ideaa
– Peloton-kortti matkailualan energia- ja ilmastovaikutuksista
– Työpajan alustusesitys kotimaan matkailusta

Lisätietoja

Simo Vassinen
Tutkija, Demos Helsinki
040 538 9221
etunimi.sukunimi@demos.fi

Anneli Leivo
Päällikkö (luonnon virkistyskäyttö), Metsähallitus, luontopalvelut
0205 64 4326
etunimi.sukunimi@metsa.fi

Jaakko Lehtonen
Ylijohtaja, Matkailun edistämiskeskus MEK
010 60 58232
etunimi.sukunimi@visitfinland.com