Kuva: Yle Kioski

Julkaistu 14.03.2019

Yle Kioskin ja Sitran vaalibotti aktivoi nuoria politiikan pariin

Yle Kioskin, ALL-YOUTH-tutkimushankkeen ja Sitran yhdessä toteuttama nuorten Vaalibotti herättelee keskustelua nuorten poliittisesta osallistumisesta eduskuntavaalien alla.
Kirjoittaja
Asiantuntija, Viestintä, Sitra
Heli Nissinen on digiviestinnän kehittäjä ja tekijä. Hän luotsaa Sitran digitaalisten viesintäkanavien kehittämistä ja vastaa Sitran Reilu datatalous -avainalueen viestinnästä.

Yle Kioski on julkaissut 18-22-vuotiaille kohdennetun chat-keskustelun tavoin toimiva vaalikone, Vaalibotin. Vaalibotti on Yle Kioskin, ALL-YOUTH-tutkimushankkeen ja Sitran yhteisponnistus. Sen tavoitteena on nostaa nuorten äänestysaktiivisuutta ja lisätä ymmärrystä vaaleista ja politiikasta.

Vaalibotti on kenties maailman ensimmäisiä chatbot-periaatteella tehtyjä vaalikoneita.

“Nuorille tärkeitä teemoja ylenkatsotaan ja niitä pidetään usein idealistisena hössötyksenä. Tutkimusten mukaan 66-vuotiaat äänestävät kaikista aktiivisimmin, jolloin nämä nuoria koskettavat teemat saattavat jäädä kokonaan paitsioon. Ilmastolakkoilu on esimerkki siitä, että vaikuttaminen kyllä kiinnostaa nuoria, perinteiset keinot vaan tuntuvat vieraalta. Tätä haastetta me vaalibotilla haluamme taklata,” kertoo Emmi Nuorgram, Vaalibotin projektipäällikkö.

Suomessa viime vaaleissa alle 26-vuotiasta äänesti 47%. Nuorten poliittinen epäluottamus ja turhautuminen ovat lisääntyneet, mikä näkyy alhaisena äänestysaktiivisuuden lisäksi kritiikkinä yhteiskuntaa kohtaan. Tämä voi horjuttaa yhteiskunnan tasapainoa ja vaikuttaa kielteisesti myös kestävään kasvuun. Nuoret ovat myös muita valmiimpia siirtämään hallituksen päätösvaltaa asiantuntijoille.

”Yhteistyössä ideoitu ja toteutettu vaalibotti on yksi resurssitehokas tapa kehittää uuden tyyppisiä digitaalisia kanavia, joilla voidaan lisätä kansalaisten osallisuus- ja vaikutusmahdollisuuksia yhdessä nuorten ja toimittajien kanssa”, kommentoi Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen.

Vaalibottia palvelee nuoria äänestäjiä Yle Kioskin kanavilla eduskuntavaaleihin asti. Juttele vaalibotille osoitteessa vaalibotti.yle.fi

Ota yhteyttä
Johtaja, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

+358 (294) 618 505

veera.heinonen@sitra.fi

Mistä on kyse?