uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Yle Kioskin, Sitran ja All-youth -hankkeen yhteisprojekti aktivoi nuoria vaalien pariin

Yle Kioski on julkaissut 18-22-vuotiaille kohdennetun chat-keskustelun tavoin toimivan vaalikoneen, vaalibotin.

Kirjoittaja

Heli Nissinen

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Vaalibotti on Yle Kioskin, Suomen Akatemian rahoittaman ALL-YOUTH -tutkimushankkeen ja Sitran yhteistyössä ideoima projekti. Sen tavoitteena on tehdä äänestämisestä helpompaa ja toisaalta parantaa nuorten tietämystä eduskuntavaaleista. Kohderyhmänä on erityisesti 18-22 -vuotiaat ensiäänestäjät.

Yle Kioskin Vaalibotti on kenties maailman ensimmäisiä chatbot-periaatteella tehtyjä vaalikoneita.  Kioskin vaalibotin väittämät on koostettu Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen laatimista kysymyksistä ja ne liittyvät nuorten elämäntilanteisiin.

“Nuorille tärkeitä teemoja ylenkatsotaan ja niitä pidetään usein idealistisena hössötyksenä. Tutkimusten mukaan 66-vuotiaat äänestävät kaikista aktiivisimmin, jolloin nämä nuoria koskettavat teemat saattavat jäädä kokonaan paitsioon. Ilmastolakkoilu on esimerkki siitä, että vaikuttaminen kyllä kiinnostaa nuoria, perinteiset keinot vaan tuntuvat vieraalta. Tätä haastetta me vaalibotilla haluamme taklata,” kertoo Emmi Nuorgram, Vaalibotin projektipäällikkö.

Suomessa viime vaaleissa alle 26-vuotiasta äänesti 47%. Nuorten poliittinen epäluottamus ja turhautuminen ovat lisääntyneet, mikä näkyy alhaisena äänestysaktiivisuuden lisäksi kritiikkinä yhteiskuntaa kohtaan. Tämä voi horjuttaa yhteiskunnan tasapainoa ja vaikuttaa kielteisesti myös kestävään kasvuun. Nuoret ovat myös muita valmiimpia siirtämään hallituksen päätösvaltaa asiantuntijoille.

Sitra on ollut mukana projektissa fasilitoimalla muun muassa työpajaa, jossa ALL-YOUTH -hankkeen tutkijat ja kioskilaiset ovat käyneet läpi erityisesti nuorille tärkeitä teemoja. Teemojen valinnassa on tukeuduttu myös laajaan tutkimuaineistoon, kuten nuorisobarometriin.

”Yhteistyössä eri tahojen kanssa ideoitu ja Ylen toteuttama  vaalibotti on yksi resurssitehokas tapa kehittää uuden tyyppisiä digitaalisia kanavia, joilla voidaan lisätä kansalaisten osallisuus- ja vaikutusmahdollisuuksia”, kommentoi Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen.

Yle Kioskin vaalibotti palvelee nuoria äänestäjiä eduskuntavaaleihin asti.

Juttele vaalibotille osoitteessa vaalibotti.yle.fi. Yle kerää myös palautetta botista – katso kysymyksiä ja vastauksia täältä: Yle Kioskin Vaalibotti

Lue lisää

Äänestysaktiivisuus nousuun – Yle haluaa innostaa erityisesti nuoret ja maahanmuuttajat äänestämään eduskuntavaaleissa
ALL YOUTH -hanke

 Uutista on täydennetty 25.3.2019 taustoittamalla tarkemmin toimijat ja niiden roolit Vaalibotti-projektissa. Samalla otsikkoa on muutettu.

Mistä on kyse?