Lehdistötiedote 28.2.2005
Kuluvan talven aikana kiinnostus suomalaisyritysten Venäjän hankkeisiin on kasvanut. Joukko suomalaisyrityksiä on ehtinyt kartuttaa kokemuksiaan jo pidemmältä ajanjaksolta ja jotkut ovat kasvaneet upeiksi menestystarinoiksi. Tämä käy ilmi Tapani Mäkisen Sitralle toimittamasta raportista Suuri maa, pitkä kvartaali. Raportti pohjautuu yritysjohtajien haastatteluihin.- Esimerkiksi Pietarissa Fazerin omistama Hlebnyi Dom leipoo joka kolmannen kaupungissa myydyn leivän, ja YIT:n kovan rahan asuntotuotanto alkaa Venäjällä olla samalla tasolla kuin Suomessa, Tapani Mäkinen sanoo. Omassa sarjassaan on kuitenkin alun alkaen ruotsalais-suomalainen Baltic Beverages Holding. Venäjällä juodusta oluesta sen markkinaosuus on 36 prosenttia. BBH:sta on tullut maailman yhdeksänneksi suurin panimo. Sen lippulaiva, pietarilainen Baltika on Euroopan suurin panimo, ja BBH:n menestyksen myötä Hartwallien suku on noussut Euroopan johtavien panimoiden omistajien joukkoon. – BBH on nyt yhdistämässä Venäjän toimintojaan Baltikan alle. Tässä työssä sen on käytettävä hyvin monenlaisia yritysjärjestelyjä, joiden toteuttaminen olisi haaste myös kehittyneissä markkinatalousmaissa, raportin julkistamistilaisuudessa vieraillut BBH:n hallituksen puheenjohtaja Christian Ramm-Schmidt kertoo. Venäläistä oikeusjärjestelmää ovat testanneet muutkin raportissa esitellyt suomalaisyritykset. Venäläisen oikeusjärjestelmän toimivuuteen uskoo ETL Law Officesin Venäjän toimintoja vetävä Olli Pohjanvirta, jolla on runsaasti kokemusta venäläisistä oikeudenkäynneistä. – Tietysti kotityöt pitää olla hyvin tehtynä. Omaa liiketoimintaa on Venäjällä pitänyt harjoittaa huolellisuutta noudattaen. Kanteelle pitää myös olla perusteet, ja kun ne ovat olemassa, silloin Venäjällä saa ilman muuta oikeutta, Pohjanvirta sanoo raportin haastattelussa. Menestystarinoiden ydin on kuitenkin toiminnan pitkäjänteisyydessä. Monet raportissa esitellyistä yrityksistä ovat käyneet läpi useita venäläisen yhteiskunnan kriisejä, mutta ne ovat pysyneet maassa. Yritysten sitkeys on kantanut hedelmää ja nyt muiden tullessa markkinoille, niillä on siellä jo vahva asema ja paljon kokemuksia, joista markkinoille tulevat voivat oppia. Venäjän kasvavat markkinat tarjoavat uusia mahdollisuuksia Suomen taloudelle. Sitra käynnisti keväällä 2005 Venäjä-ohjelman, jonka tavoitteena on luoda laaja viitekehys Venäjän ja Suomen talouksien yhteistyölle. Sitran julkaiseman raportin tavoitteena on tarjota suomalaisille yrittäjille kokemukseen perustuvaa tietoa Venäjällä toimimisesta. Taloustoimittajana Ta-pani Mäkisellä on ollut näköalapaikka suomalaiseen yritysmaailmaan ja hän on seurannut tiiviisti myös Venäjän talouden kehittymistä.
Lisätietoja Raportista:
Tapani Mäkinen, toimittaja, puhelin (09) 507 8557
Kari Tolvanen, Sitran asiamies, puhelin (09) 6189 9270
Sitran Venäjä-ohjelmasta:Maaret Heiskari, ohjelmajohtaja, puhelin (09) 6189 9467
JulkaisuSuuri maa, pitkä kvartaali. Suomalaisyritysten kokemuksia Venäjän kehittyvästä kapitalismista. Tapani Mäkinen (toim.). Sitran raportteja 48. ISBN 951-37-4417-5, ISSN 1457-571X. Edita Prima Oy. Helsinki 2005.
Raporttia voi tilata Sitrasta, sähköposti: julkaisut@sitra.fi. Se löytyy pdf-tiedostona Sitran verkkosivuilta kohdasta julkaisut.