uutiset
Arvioitu lukuaika 3 min

WCEF2020 järjestetään Torontossa ensi syksynä

Kiertotalouden globaalit vaikuttajat kokoontuvat ensi syksynä Kanadaan, kun World Circular Economy Forum järjestetään ensimmäistä kertaa Amerikassa. Jo neljättä kertaa peräkkäin järjestettävä tapahtuma pidetään Torontossa 29. 9.–1.10.2020.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kanadaa ja Suomea yhdistää jääkiekon ja pohjoisen sijainnin ohella huoli ilmastonmuutoksesta ja sitoutuminen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Suomella on kunnianhimoinen päämäärä saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää rohkeita uudistuksia, joista yksi merkittävimmistä on siirtyminen perinteisestä, lineaarisesta taloudesta vähähiiliseen kiertotalouteen.

Kanadan tuore ympäristö- ja ilmastonmuutosministeri Jonathan Wilkinson julkisti tänään WCEF2020:n ajankohdan ja paikan yhdessä Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kanssa. WCEF2020-tapahtumaa isännöivät Kanadan ympäristö- ja ilmastoministeriö ja Sitra, yhteistyössä kumppaneidensa kanssa.

Mukana tapahtumaa järjestämässä ovat myös Circular Economy Leadership Coalition, Ellen MacArthur Foundation, Euroopan komissio, maailman taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), kiertotaloutta edistävä PACE-verkosto (Platform for Accelerating the Circular Economy), YK:n kehitysyhteistyöjärjestö UNEP (United Nations Environment Program) ja WCSBD (World Council for Sustainable Business Development).

”Toronto on erinomainen paikka World Circular Economy Forum 2020 -tapahtuman järjestämiseen. Se, että pääsemme ensimmäistä kertaa isännöimään tätä globaalia kiertotaloustapahtumaa, osoittaa että Kanada on hyvässä vauhdissa matkalla kohti kiertotaloutta ja kehittää puhtaampia ja kestävämpiä ratkaisuja,” sanoo ministeri Wilkinson.

Yritykset ympäri maailmaa kehittävät innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat pidentämään tuotteiden elinkaarta ja vähentämään kaatopaikalle joutuvan jätteen määrää. Nämä kiertotalouden edelläkävijäyritykset noudattavat toimintatapoja, joissa materiaalien kierrättäminen, uusiokäyttö ja korjaaminen huomioidaan jo tuotteiden ja prosessien suunnittelussa.

“Kiertotalous tarjoaa Kanadan luonnonvarasektoreille valtavasti mahdollisuuksia luoda työpaikkoja ja vähentää samalla jätteen määrää. Tämä foorumi kannustaa meitä yhdessä kumppaneidemme kanssa kohti kestävämpää, vähähiilistä, kilpailukykyistä taloutta,” toteaa Kanadan luonnonvaraministeri Seamus O´Regan, joka myös oli mukana lanseeraustapahtumassa.

Suomalaisyritykset ovat edelläkävijöitä kiertotalousosaamisessa. Kanadassa on kiinnostusta erityisesti metsäteollisuuden ja kaivostoiminnan sekä jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviin ratkaisuihin. Ministeri Skinnari on parhaillaan Kanadassa Team Finland -yritysvaltuuskunnan kanssa edistämässä suomalaisten bio- ja kiertotalousyritysten vientiä. Torontoon avattiin juuri Business Finlandin toimisto.

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF on globaali tapahtuma, joka tuo vuosittain yhteen kiertotalouden päättäjät, vaikuttajat ja tekijät esittelemään maailman parhaita kiertotalousratkaisuja. Foorumissa keskustellaan uusista liiketoimintamalleista, joiden avulla luonnonvarojen käyttöä voidaan tehostaa, samalla kun jätteen määrä ja saasteet pidetään mahdollisimman vähäisenä. Näin kiihdytetään siirtymää kohti uudenlaista talousmallia, jossa materiaalien arvoa ei hukata.

Kiertotalous voi myös auttaa yrityksiä säästämään rahaa, avaamaan uusia markkinoita ja luomaan työpaikkoja, samalla kun ympäristöstä pidetään nykyistä paremmin huolta.

“On todella hienoa isännöidä neljättä WCEF:ää yhdessä Kanadan kanssa. Yhdessä voimme kiihdyttää globaalia siirtymää kohti kiertotaloutta,” toteaa Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

Lue lisää Kanadan ympäristöministeriön sivuilta:
https://www.canada.ca/en/environment-climate-change/news/2019/12/canada-to-host-the-world-circular-economy-forum-2020-in-toronto.html

Lisätietoja

Mika Sulkinoja, Projektijohtaja, Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, p. 0294 618 312
Tuula Sjöstedt, Viestintäasiantuntija, Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, p. 050 373 8601

Mistä on kyse?