archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Q&A: Konecranesin Pekka Lundmark ja teollinen internet

Kirjoittaja

Taru Keltanen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Maailman johtaviin nostolaitevalmistajiin lukeutuvan Konecranesin toimitusjohtaja Pekka Lundmark oli vieraana Sitran järjestämässä Symbioosien ystävien -aamiaisseminaarissa 13.8. Koostimme hänen näkemyksiään teollisesta internetistä kysymys-vastaus-muotoon.

Teollinen internet, Internet of Things vai Teollisuus 4.0? Mikä näistä kuvastaa parhaiten tämänhetkistä tilannetta?
Yhteistä kaikille näille käsitteille on se, että niistä on nähty vasta pintaraapaisu. Internet of Things, asioiden internet, on laajempi käsite kuin teollinen internet, joka tuo koneet, datan ja ihmiset älykkäästi yhteen. Saksalaiset uskovat, että tästä muutoksesta käynnistyy seuraava suuri teollinen vallankumous, joten he käyttävät termiä Teollisuus 4.0. Yhtä kaikki, tulevat muutokset tuovat talouteen seuraavan suuren kasvuaallon ja ovat etenkin valmistavalle teollisuudelle valtaisa mahdollisuus.

Miten siirtymä kohti teollista internetiä etenee?
Teollinen internet kehittyy kolmessa vaiheessa: Ensin muutos tapahtuu laitetasolla, kun koneenrakennus ja IT-alan järjestelmäosaaminen tuodaan älykkäästi yhteen. Toisessa vaiheessa integraatio etenee tehdastasolle ja useat eri laitteet yhdistyvät älykkäästi toisiinsa. Lopulta koko toimitusketju ja sen eri prosessit kytkeytyvät saumattomasti toisiinsa. 

Miksi teollinen internet valtaa alaa? 
Resurssiniukkuus on yksi merkittävimmistä ajureista. Älykäs teollinen prosessi optimoi resurssien käytön. Kyse ei ole pelkästään taloudellisista, vaan yhtä lailla ehtyvistä luonnonvaroista eli ekologisista resursseista.

Esimerkiksi laitetasolla resurssien optimointi tarkoittaa sitä, että huoltotoimet voidaan perustaa laitteen todellisesta kunnosta saatavaan dataan, eikä oletuksiin. Tieto lisää merkittävästi myös turvallisuutta, kun kuluneet osat vaihdetaan uusiin oikea-aikaisesti.

Teollinen internet synnyttää uudentyyppisiä ekosysteemejä. Siinä vaiheessa, kun koko toimitusketju on kytketty älykkäästi yhteen, laitteet tilaavat omat varaosansa ilman, että asiakkaan tarvitsee puuttua asiaan. 

Mitä muutos vaati yrityksiltä?
Yrityksiltä vaaditaan lisää joustavuutta: kokeiluja, nopeasti suunniteltuja ja rakennettuja prototyyppejä sekä nopeaa oppimista. Tällaisen toiminnan kannalta on hyvä, jos tiimeissä on poikkitieteellistä osaamista. Se ruokkii uusia osaamisketjuja.

Jatkossa asiakas ei osta enää laitetta, vaan palvelun, jonka mukana tulee mahdollisesti erilaisia laitteita. Edelleen tarvitaan osaavia myyjiä ja ostajia sekä laitteiden asentajia ja käyttäjiä, mutta kokonaisuus toimii vasta, kun palvelukonsepti on mietitty asiakkaan näkökulmasta viimeiseen asti. 

Teollisen internetin potentiaali on käsittämättömän suuri, mutta siihen liittyvät ansaintamallit ovat vielä haussa. Yritysten kannattaa kuunnella herkällä korvalla asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Jos kuljetusyritykselle on tarjolla palvelu, joka sensoroi jarrupalojen kuntoa ja varoittaa niiden kulumisesta, harva yritys jättää pitkän päälle tällaisen palvelun hankkimatta. 

Miten muutos etenee Konecranesissa?
Konecranesin strategiassa teollinen internet on numero yksi. Vuonna 2020 kaikki laitteemme ovat älykkäitä, eli teollinen internet on mukana kaikessa mitä tarjoamme asiakkaillemme.

Miten valtio voi vauhdittaa teollisen internetin kehitystä?
Tämä muutos yritysten on itse tehtävä. Julkinen valta voi tukea sitä parantamalla yritysten toimintaedellytyksiä ja lisäämällä poikkitieteellistä koulutusta.

Mistä on kyse?