20 syytä ilmastotoivoon

Blogit
19.08.2015 13:21
10Kommentit

Jos tunnet ajoittain epätoivoa ilmaston suhteen, et ole yksin. Aihetta synkkyyteen riittää.

Ilmastoneuvottelut matelevat ja maailman päästöt kasvavat. Energiajätit pumppaavat miljardeja öljykenttien avaamiseen ja valtiot fossiilisten polttoaineiden tukemiseen. Jäätiköt sulavat, äärisää yleistyy ja lajeja uhkaa sukupuutto. Toivoa valavat kuitenkin rohkaisevat uutiset, joita tupsahtelee viikoittain. Tässä 20 syytä ilmastotoivoon.

1) Ilmastotyö sai yllättävän liittolaisen, kun yli miljardia katolista edustava paavi julkaisi vetoomuksen ilmaston puolesta. Kannanotto voi vauhdittaa ilmastotoimia Yhdysvaltain ja Brasilian kaltaisissa maissa, joissa iso osa väestöstä kuuluu katoliseen kirkkoon.

2) Paavi ei ole suinkaan yksin. Julkisuuden henkilöt ja mielipidevaikuttajat poikabändi One Directionista näyttelijä Robert Redfordiin ja laulaja Pharrell Williamsiin puhuvat painokkaasti ilmaston puolesta.

3) Vetoapua tulee myös oikeuslaitokselta. Hollantilainen tuomioistuin päätti, että maan pitää tiukentaa päästötavoitetta, ja vastaavia oikeusjuttuja on vireillä mm. Belgiassa ja Norjassa.

4) Iso firma toisensa jälkeen on kertonut jättisatsauksista ilmastotyöhön. Tuoreimpien joukossa joukko yhdysvaltalaisia suuryrityksiä ilmoitti satsaavansa 140 miljardia dollaria ilmastotyöhön.

5) Kestävät ratkaisut ovat jo energiateollisuuden valtavirtaa. Liki puolet maailman sähköntuotannon investoinneista menee uusiutuvaan energiaan.

6) Ja miksipä ei menisi, kun teknologia kehittyy ja hinnat laskevat. Yhä useammilla markkinoilla uusiutuvat ovat kilpailukykyinen tapa tuottaa sähköä, ja kilpailukyky on vain paranemaan päin.

7) Sama pätee moniin muihin vähäpäästöisiin ratkaisuihin. Isoimman porinan sai aikaan sähköautoilla loistanut Tesla, kun se toi markkinoille kohtuuhintaisen akun vihreän sähkön varastointiin.

8) Samalla kun investoinnit vähäpäästöisiin ratkaisuihin kasvavat, sijoittajat vetävät rahojaan pois kivihiilestä. Päätöksen ovat tehneet jo mm. Norjan jättimäinen eläkerahastoSan Franciscon kaupunkiRuotsin kirkko ja Stanfordin yliopisto.

9) Vielä joitakin vuosia sitten puhe uusiutuviin perustuvasta energiataloudesta kuitattiin haihatteluna. Nyt jo maailman toiseksi suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia myöntää tulevaisuuden olevan uusiutuvissa.

10) Saudi-Arabia on saanut seuraa öljyfirmoista. Vähän aikaa sitten kuusi öljyjättiä julkaisi kannanoton, jossa vaadittiin päästöille hintaa.

11) Eurooppalaiset ovat välillä pelänneet jäävänsä ilmastotalkoissa yksin, mutta nyt maailman suurimmat saastuttajat ovat vahvasti mukana. Esimerkiksi Kiina satsaa päästökauppaan ja Yhdysvallat leikkaa voimaloiden päästöjä.

12) Kansainvälisen ilmastopolitiikan historia on pullollaan maiden välistä kyräilyä. Ensin kuitenkin Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat yhdessä lupaavista päästötavoitteista, sitten Brasilia ja Yhdysvallat julkistivat kimpassa uusia ilmastoimia.

13) Päästövelvoitteet eivät koskekaan enää vain teollisuusmaita. Ensimmäisten joukossa sitoumuksen ilmoitti Meksiko, ja Etiopian päästötavoite on suhteessa olosuhteisiin yksi kunnianhimoisimmista.

14) Ilmastotyön maailmanlaajuistumista todistaa alan lainsäädännön yleistyminen. Ilmastoon liittyvien lakien määrä on tuplaantunut viiden vuoden välein.

15) Päästökauppakin kasvattaa maailmalla suosiota. Kauppa ohjaa vähentämään päästöjä jo mm. Kaliforniassa ja Etelä-Koreassa, ja EU:n pioneerijärjestelmää korjataan nyt toimivammaksi.

16) Ilmastopolitiikassa opitaankin koko ajan, kun kokemukset karttuvat. Esimerkiksi uusiutuvien edistäminen huutokaupalla on tuottanut rohkaisevia tuloksia, jotka ovat säästäneet pitkän pennin veronmaksajien rahoja.

17) Verovaroista puheen ollen: yhä useampi maa on hoksannut, että niukkojen veroeurojen lappaminen saastuttavan energian tukemiseen ei ole enää tätä päivää. Maat Malesiasta Meksikoon leikkaavat tukiaisia fossiilisille polttoaineille.

18) Valtiot saavat selustatukea kansainvälisiltä järjestöiltä. Maailman vaikutusvaltaisimmat instituutiot YK:sta OECD:hen ja Maailmanpankista G7:ään peräävät kuorossa reippaita ilmastotoimia.

19) Sama toive kumpuaa paikallistasolta. Kaupungit ja alueet Kööpenhaminasta Kaliforniaan ja Turkuun ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita – ja ryhtyneet jo tositoimiin.

20) Suomessakin on saatu rohkaisevia uutisia. Otetaan esimerkiksi kivihiili: hiilen poltto jatkoi laskuaan viime vuonna, hallitus vahvisti ajavansa hiilen käytön alas, Helsingin energia esittää hiilivoimalan sulkemista ja Pohjolan voima laittoi jo kaksi voimalaa koipussiin.

Moni tekijä on siis alkanut hivuttaa maailmaa samaan suuntaan. Niiden yhteisvaikutus on enemmän kuin osiensa summa. Ja tämä on vasta alkua. Kun kriittinen massa on saavutettu, murrosta tuskin voi pysäyttää. Suihkulähteelle ei silti kannata vielä rynnätä. Osa rohkaisevista uutisista on vasta heikkoja signaaleja. Välillä kehitys ottaa yhden askeleen taakse ennen kuin se ottaa taas kaksi askelta eteen.

Kyse ei ole kuitenkaan vain tulevaisuuden musiikista. Tulokset alkavat näkyä jo. Viime vuonna maailman suurin ilmaston kuormittaja Kiina vähensi kivihiilen käyttöä. Samalla koko maailman energiaperäiset päästöt pysyivät edellisvuoden tasolla – ensimmäistä kertaa talouden samalla kasvaessa.

Ilmastotoivoon on siis vähintään 20 syytä. Satsaamalla vähäpäästöisiin ratkaisuihin voimme luoda niitä lisää.


Kommentit (10)

Niin, Suomen kyky sulkea hiilivoimaa perustuu pian aukeavaan Olkiluodon ydinvoimalaan ja jatkossa aukeavaan Fennovoimaan.

Tietysti hiilipäästöjä pitäisi leikata lisää. Repimällä irti Helsingin vastapainehiilivoimaloiden polttouunit ja korvaamalla ne hiilivapaalla energialla, poistamme Suomen suurimman hiilisaasteen ilmakehästä. Onneksi Vihreät ovat Helsingin valtuustossa vaikuttavin puolue joten on täysin varmaa että vihertävä Helsinki siirtyy hiilivapaaseen lämpöenergiaan, lopettaa hiilen polton ja tyhjentää järkyttävät hiilikasat. Vai onko? Hiilenpolton loppuminen ei ole itsestään selvää, sillä yllättävän moni Vihreissä vastustaa hiilenpolttoa kritisoivaa IPCC ilmastoraporttia vuodelta 2014. Miksi vihreiden joukossa aiotaan sabotoida ilmastotyötä vastustamalla IPCCn raporttia?
Jarmo Lius 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Kylmä tulee Hesalaisilla ilman hiiltä.Hiili on tulevaisuuden polttoaine ja ainoa merkittävä,kun muut on loppun käytetty.Koska ilmasto on palaamassa keskiajan lämpöön,olemme hitaasti hyötyneet CO2 vapautumisesta lämmön myötä.Luonto kiittää ja vihertää.
Hoikkapoika 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Minä kun olen ymmärtänyt, että hiilidioksidi on elintärkeää kasveille, aivan samoin kuin vesikin. Onko vesi seuraava ympäristömyrkky, josta revitään kauhistelevia lööppejä?
Yksi Turkkulaanen 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Että ihan paavi, poikabändi One Direction ja muutama amerikkalainen filmitähti! Johan on asiantuntevaa porukkaa. Teknilogia kehittyy ja hinnat laskevat; tehottomiin tuulimyllyihin menee monta sataa miljoonaa joka vuosi ja ulkomaalaiset sijoittajat käärivät rahat taskuihinsa. Tällä energialla katetaan sitten yksi prosentti energiantarpeesta ja poliitikot lupaavat satoja tuhansia työpaikkoja clean techiin. Voi taivas tätä meininkiä; ei luulisi Suomella olevan varaa tällaiseen.
Anonyymi 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Hei! Halusin vaan sanoa että olen pitänyt Sinua ja työtäsi aina suuressa arvossa. Ja nimenomaan olen läheisillekin sanonut että kun epätoivo iskee, ajattelen että Oras Tynkkynenkin pystyy toimimaan vaikka hän tietää paljon enemmän ympäristön ja ilmaston kauheasta tilasta kuin minä edes haluan tietää. Eli kiitos toivosta :) Kun asiantuntija ei vaivu lamaannukseen, ei minunkaan tarvitse vaan voin uskoa parempaan :)
Eräs 1 vuosi 6 kuukautta sitten
On niin helppo painaa alas, lisätä huolta ja masennusta. Mutta järkevän keskustelun nimissä: miksi em. 20 kohdassa ei ollut sanaakaan ydinvoimasta, uraanin louhinnasta, kaikesta siitä mitä ydinvoiman käyttö jättää jälkeensä? Jos lisää energiaa saadaankin ekologisesti järkevällä tavalla, minusta ongelmaksi jää "lisää energiaa". Kasvu-ajattelulle pitää tehrä jotain. Taloudellisen kasvun hinta on liian korkea. Kapitalismi on aikansa elänyt. Prahan kevään muistoa kunnioittaen: ekologinen ihmiskasvoinen sosialismi kunniaan!
Urban Finne 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Hiilidioksidi on elintärkeää kasveille yhteyttämisessä, mutta niin myös ilman happi ihmiselle ja eläimille. Jos hiilidioksidin osuus ilmassa kasvaa, niin hapen osuus laskee. Siinä on sitten tukalaa tulevaisuudessa hengitellä.
Toiveikas 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Litaniasi 1) ja 2) kohdat ovat hömpöm pömppöä. Al Gore on vedonnut ja rukoillut ihmisiä hiilidioksidisaarnansa kanssa jo 15 vuoden ajan. Paavin ja Robert Redfordin tuoreet vetoomukset siihen päälle ovat yhtä tyhjän kanssa.

3) Tämä kohta tarkoittaa että 25 vuoden takaiseen 1990 perustasoon verrattuna Hollanti olisi nyt siis leikkaamassa suunnitellun 17% sijasta 25% kasvihuonekaasuja. Todella pikkuinen ja loiva muutos on tässä, kannattaako tätä hehkutella?

4) Kuulemma listan mukaan 12 USA:laista firmaa ilmoittaa käyttävänsä 140 Mrd dollaria ilmastomuutoksen torjuntaan 20 vuoden kuluessa. Siis vaivaiset 7 miljardia vuodessa, koko jättimäisen USA:n alueella. Mukaan ilmoittautuneet firmat toimivat vähittäiskaupan,. pankkitoininnan ja IT-sektorin aloilla. Musta Goldman Sachs pankkiiriperhe on yksi näistä, jotka luoaavat rahoittaa lisää tuulivoimaloita.

7) Teslan uusi battery ei ole teknolohialtaan mikään mullistus. Uutuudenviehätys perustuu tuon akun muotoiluun, akun ripustamiseen seinälle näkyville kuin taulu ja mediassa nostettuun valtavaan Tesla-akun hypetykseen.
Taloudelliselta kannalta katsottuna kenenkään ei ole mieltä ostaa Teslan uutta akkua. Akku ei kykene tuomaan takaisin edes hankintakustannuksiaan, saatikka että se alkaisi tuottaa omistajalleen voittoa. Normaali fossiilisella energialla tuotettu kotitaloussähkö on amerikkalaiselle edelleen 2..3 kertaa edullisempaa.

19) Turun kaupungin tavoite olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2040. Tavoite on varmuudeksi laitettu niin kauas tulevaisuuteen, että sen toteutumisen perään ei kukaan pääse kyselemään vuosikymmeneen tai pariin yhtään mitään. Sitra voi silti koko ajan patsastella osallistumisellaan ko. Turun hankkeeseen.

Muutenkin Turun on turvallista lupailla tulevaisuudessa olevansa hiilineutraali, koska Turku omistaa Fennovoiman ydinvoimalasta 3.5% osuuden. Sillä kaupunki saa itselleen 42 MW päästöttömän sähkön lahteen.

....
En viitsi käydä koko 20 kohdan listaasi läpi. Mutta aika pehmoisia luulemisia siellä on mukana paljon. Asetetaan kohtuuttomia toiveita epävarman tuulen ja nopeasti kallistuvan puu- ja bioenergian lähteiden ym. varaan

Aivan uudenlaisia fuusiotekniikan tai auringon energian talteenoton keskintöjä tullaan tarvitsemaan.

Nykyiset ylikallista sähköä tuottavat, ja käytössä vain 10..15 vuotta kestävät tuulivoimaloiden hökötykset eivät pysty maailman 8..9 miljardin ihmisen energiatarvetta 2040 tyydyttämään.
PekkaVantaalta 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Listasta unohtui kaikkein tärkeimmät havainnot. Kuten se että ilmasto ennusteina käytetyt tietokonemallit ovat riemuksemme olleet pahasti väärässä. Myös lämpeneminen on keskeytynyt jo 19 vuotta. El Ninjo saattaa tämän tosin katkaista, mutta se on ihan luonnollinen ilmiö. Hiilidioksidin kasvu ilmakehässä on myös lisännyt kasvua, joka on myös hieno juttu. Pitoisuus on tällä hetkellä 4 molekyyliä 10000:sta. Siitä on vielä matkaa kasvihuonepitiosuuksiin, mutta kasvun lisäys on jo havaittavissa. Lämpeneminen ei oikein vielä mittarissa näy. Sadassa vuodessa taitaa olla o,3 astetta nousua. Mikä hän siitä on luonnollinen vaihtelu osuus.
Drclimate 1 vuosi 6 kuukautta sitten
Käytäntö on toista . Oli silloin kun vihreät oli hallituksessa ja nyt edelleen.... meillä taas panostetaan hallituksen toimesta , liikenteessä ei kestävän kehityksen mukaiseen kehittämiseen, korkeapäästöiseen maantieliikenteen kehittämiseen taas budjetin ulkopuolista rahaa EU liikennestrategian vastaisen politiikan toteuttamiseen noin 600 miljoonaa euroa.

http://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2011_white_paper_en.htm
Veikko Hintsanen 1 vuosi 6 kuukautta sitten

Aiheita

2017 Sitra | käyttöehdot