archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Asiantuntijat: hiilidioksidipäästöjä on hillittävä nopeasti

Päättäjiltä vaaditaan nyt ripeitä toimia ja käytännössä koko yhteiskuntamme pitää muuttaa vähähiiliseksi seuraavan 20 -30 vuoden aikana.

Julkaistu

Ilmastonmuutos pitäisi ymmärtää moniulotteisena ilmiönä, jolla on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia Suomeen. Päättäjiltä vaaditaan nyt ripeitä toimia ja käytännössä koko yhteiskuntamme pitää muuttaa vähähiiliseksi seuraavan 20 -30 vuoden aikana, sanoo 12-henkinen riippumaton asiantuntijaryhmä.

Lokakuun lopussa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta nk. Sternin raportin ilmestymisestä. Maailmanpankin aiempi pääekonomisti Sir Nicholas Sternin pääviesti tuolloin oli, että meillä on vielä aikaa välttää ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset, jos ryhdymme päättäväisiin toimiin heti. Kymmenen vuotta on nyt kulunut. Olemmeko toimineet päättäväisesti ja nopeasti?

”Stern osoitti, että on taloudellisesti järkevää torjua ilmastonmuutosta. Raportin kirjoittamisen jälkeen ilmastopolitiikassa on tapahtunut paljon hyvää, erityisesti Pariisin ilmastosopimus on suuri harppaus eteenpäin. Mutta hyvin paljon on vielä tekemättä. Itse tärkein asia eli hiilidioksidipäästöjen alasajo on edessä”, toteaa teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

Lund johtaa puhetta 12-henkisessä asiantuntijaryhmässä, jonka kirjoittaman muistion Sitra julkaisi tänään. Riippumattomaan ryhmään kuuluvat Lundin lisäksi Jaana Bäck, Juhani Damski, Pekka Haavisto, Lea Kauppi, Kirsi Latola, Matti Liski, Mari Pantsar, Juha Pekkanen, Oras Tynkkynen, Olli Varis ja Mari Walls. Kirjoittajat edustavat ilmastonmuutoksen vaikutusten kannalta keskeisiä aloja energiantuotannosta ja taloudesta terveyteen ja turvallisuuteen ja he haluavat edistää ilmastonmuutoksen tarkastelua moniulotteisena ilmiönä, jolla on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia.

Kirjoittajien omien puheenvuorojen lisäksi tänään julkaistu muistio kokoaa yhteen 10 konkreettista ehdotusta asioista, joihin päättäjien kannattaisi nyt keskittyä.

”Viestimme päättäjille on, että ilmastonmuutoksen vaikutukset on viimeinkin otettava vakavasti ja toimiin ryhtyminen on entistä kiireellisempää”, summaa Lund.

Ilmastouhan voi kääntää myös mahdollisuudeksi

Ilmastonmuutoksen syiden taustalla on tapa miten energiaa, tuotteita ja palveluja on tuotettu ja kulutettu. Ilmastonmuutoksella on suora yhteys myös muihin globaaleihin haasteisiin kuten veteen, ruokaan, terveyteen, turvallisuuteen ja talouteen. Tästä seuraa, että käytännössä koko yhteiskuntamme pitää muuttaa päästöttömäksi hyvin nopeasti.

”Tämä globaali haaste on kasvun lähde niille maille ja yrityksille, jotka ovat edelläkävijöiden joukossa luomassa ratkaisuja. Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpano tulee vauhdittamaan markkinoiden kokoa ja kasvua huomattavasti”, sanoo ryhmän jäsen Mari Pantsar, hiilineutraali ja resurssiviisas -teeman johtaja Sitrassa. Pantsarin mukaan Suomen tulisikin nostaa kunnianhimon tasoaan ilmastopolitiikassa ja toimeenpanna cleantech-sektoria vauhdittavat strategiansa.

”Olemme monella mittarilla mitattuna maailman parhaita maita. Meillä on varaa ja osaamista toimia. Se on paitsi velvollisuuteemme, myös oikein ja taloudellisesti järkevää”, muistuttaa Pantsar.

Ilmastonmuutoksen moniulotteisia vaikutusketjuja käsitellään tänään myös Sitra Debatti -tilaisuudessa, jossa pureudutaan erityisesti talouteen ja metsäteollisuuteen sekä median rooliin ymmärryksen lisääjänä. Aamupäivällä järjestävää tilaisuutta on mahdollista seurata suorana verkossa.

Ottakaa tämä vakavasti! Asiantuntijanäkemyksiä ilmastonmuutoksen vaikutuksista -muistio Sitralle

Lisätietoja:

Peter Lund, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, teknillisen fysiikan professori, etunimi.sukunimi@aalto.fi, p. 040 5150 144

 

 

 

Mistä on kyse?