archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra: Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusuudistus liikkeelle heti vaalikauden aluksi

Johtaja Antti Kivelä Sitrasta toteaa, että sote-palvelujen rahoitusmallista pitää päättää rinnakkain palvelujen järjestämispäätösten kanssa.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Eduskunnan perustuslakivaliokunta otti torstaina uudelleen kantaa hallituksen muokattuun esitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaiksi. Valiokunnan kanta on, että lakiesityksessä on edelleen useita perustuslaillisia ongelmia. Valiokunta katsoo, että uudistus kannattaa jättää seuraavan hallituksen ja mahdollisesti laajapohjaisen parlamentaarisen elimen valmisteltavaksi.

Johtaja Antti Kivelä Sitrasta toteaa, että kansalaisten palvelujen ja kansantalouden kannalta tärkeän uudistuksen kaatuminen on valitettavaa. Samalla Kivelä muistuttaa, että tilanne antaa tilaisuuden päättää sote-palvelujen rahoitusmallista palvelujen järjestämispäätösten rinnalla. Kivelä sanoo, että nyt päätöksenteon tueksi saadaan myös tähänastista enemmän tutkittua tietoa siitä, miten rahoitusjärjestelmämme tällä hetkellä toimii.

”Julkisen talouden tasapainottamisen kannalta tärkeintä on, että uudistuksessa päästäisiin vihdoin eteenpäin. Jos suuri kokonaisuudistus ei onnistu kerralla, jostain pitää aloittaa”, Kivelä sanoo.

Uudistuksen etenemisen varmistamiseksi Sitra ehdottaa, että seuraava hallitus alkaa heti vaalikauden aluksi valmistella palvelupaketteihin perustuvan rahoitusmallin käyttöönottoa. Malli, jossa rahaliikennettä hoitaa yksi operaattori, tuottaisi myös uutta tietoa järjestelmän toiminnasta ja kustannuksista. Tätä tietoa tarvitaan palvelujen järjestämisestä päätettäessä.

Uutta tietoa järjestelmän uudistamisesta saadaan myös ensi viikon torstaina eli maaliskuun 12. päivänä, jolloin julkistetaan uraauurtavien, sote-järjestelmää Oulussa, Kainuussa ja Keski-Suomessa tarkastelleiden tutkimushankkeiden tulokset. Oulussa on tutkittu rahoituskanavat ylittävää sote-palvelujen käyttöä, Kainuussa ja Keski-Suomessa puolestaan sosiaali- ja terveyspalveluiden monikanavarahoituksen kohdentumista diabetes- ja silmäpotilaiden sekä polven ja lonkan tekonivelpotilaiden hoitoprosesseissa. Sitra toteutti tutkimushankkeet yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tutkimusten tulokset nostavat esiin monikanavaisen rahoitusmallin ongelmallisuuden muun muassa kustannusten arvioinnin sekä järjestelmän läpinäkyvyyden ja ohjattavuuden kannalta ja osoittavat, miksi rahoitusuudistus on avainasemassa koko sote-uudistuksessa. 

”Päätös rahoituksen uudistamisesta pitää tehdä heti vaalikauden alussa, koska järjestelmän rakentaminen kestää vuoden tai kaksi. Jos sote-uudistuksen kanssa odotetaan taas neljä vuotta, lapsemme ja lastenlapsemme joutuvat maksamaan kohtuuttoman paljon”, johtava asiantuntija Eveliina Huurre sanoo. 

Sitran sote-rahoitusmallissa palveluiden tuottajista ja palvelujen hinnoista sovitaan palvelupaketeilla, joissa sosiaali- ja terveyspalvelut integroidaan nykyistä tiiviimmin toisiinsa. Palvelupaketit tekevät järjestelmästä myös nykyistä huomattavasti läpinäkyvämmän ja vertailtavamman. Palvelupakettien ansiosta palvelut voidaan myös jakaa asiakkaan kannalta tarkoituksenmukaisiksi kokonaisuuksiksi.

Samalla eri puolilla maata asuvien sekä työelämässä ja työelämän ulkopuolella olevien ihmisten mahdollisuus saada palveluja tasavertaistuisi. Malli myös lisäisi kansalaisten valinnanvapautta peruspalvelujen osalta.

”Sitra on THL:n tällä viikolla esittämän näkemyksen kanssa samaa mieltä, että nyt käsiteltävänä ollut esitys ei huomioinut riittävästi kansalaisten valinnanvapautta. Pidämme tärkeänä, että kun valmistelua jatketaan, myös tämä näkökulma huomioidaan tähänastista paremmin”, Eveliina Huurre sanoo.

Mistä on kyse?