Tulevaisuus tehdään yhdessä.
Sitra Labissä kokeillaan ja kehitetään käytännön ratkaisuja yhteiskunnallisen muutoksen tekemiseen.

Ajankohtaista

Pysy mukana.

Aiemmat Sitra Labit

Kurkistus Sitra Labin aiempiin ohjelmakausiin.

Tilaa Sitra Lab -uutiskirje! 

Jos kokeilut kiinnostavat, pysy kärryillä uutiskirjeen avulla.

Mikä Sitra Lab?

Sitra Lab on ohjelma, joka tuo yhteiskunnallista muutosta tekeviä yhteen, ja tukee heitä vaikuttavien kokeilujen toteuttamisessa.

Ohjelmassa opitaan yhdessä käytännön kokeiluista. Kokeilut ovat luonteeltaan konkreettisia ja ne tehdään arjen toimintaympäristöissä.

Ohjelmia käynnistetään vuosittain kahdesta neljään, ja niiden kesto on kolmesta kahdeksaan kuukauteen. Ohjelmien aiheet perustuvat Sitran strategiaan.

Sitra Labiin osallistuva saa soveltaa maailman johtavaa osaamista ja hyviä käytäntöjä kokeilunsa tukena. Yhteiskunnallisen haasteen parissa työskentelevät oppivat toistensa kokeiluista ja asiantuntemuksesta. Se jos mikä vahvistaa osallistujien kykyä tehdä muutosta.

Kokeilujen ympärille koottavat verkostot tukevat muutosten käynnistämistä, toteuttamista ja levittämistä. Kokeilujen vaikuttavuus arvioidaan ja niiden opit jaetaan laajemmin hyödynnettäviksi.

Sitra Labissä syntyneet ratkaisut jaetaan suomalaisen yhteiskunnan käyttöön.

Kuka voi osallistua?

Sitra Labin ohjelmien osallistujat valitaan avoimella haulla. Jokaisen ohjelman kohdalla valintakriteerit sekä mahdollisen kokeilurahoituksen edellytykset määritellään erikseen.

Ohjelmiin etsitään pääsääntöisesti tiimejä. Valinnoissa painotetaan monialaista ja laajaa osaamista, moninaisuutta sekä valmiutta tehdä vaikuttavia kokeiluja omassa toimintaympäristössä.

Miten työskentelemme?

Sitra Labissä suomalaisen yhteiskunnan toimijat tulevat yhteen oivaltamaan, oppimaan ja innovoimaan yhdessä. Sitra Lab on monitieteinen – se, että kokeilut ulottuvat eri aloille ja toimintaympäristöihin haastaa rohkeasti vallitsevia käytäntöjä ja kehittää luottamusta eri toimijoiden välillä.

Sitra Lab -ohjelmien vaikuttavuutta arvioidaan kolmella eri tasolla. Sillä, kuinka:

Sitra Labin ohjelmien ja kokeilujen vaikuttavuutta arvioidaan eri menetelmin sekä ohjelmien aikana että niiden jälkeen. Arvioinnin asiantuntijat antavat ohjelmalle kehittävää palautetta ohjelman kuluessa ja tekevät jälkiarvioinnin noin kuuden kuukauden kuluttua ohjelman päättymisestä.

Open Lab

Sitra Lab soveltaa ohjelmissaan maailman johtavaa tutkimusta ja hyviä käytäntöjä. Open Labin kautta ohjelman opit ja hyödyt esitellään mielenkiintoisten luentojen kautta yleisölle laajasti.

Open Lab kasvaa ja kehittyy vuoden 2023 aikana.

Tämänhetkiseen ohjelmatarjontaan voi tutustua seuraavien Sitran YouTube-kanavalla julkaistujen asiantuntijahaastattelujen kautta.

Liity muutoksentekijöihin

Sitra Labin muutoksentekijöiden yhteisössä Facebookissa on jo yli 3 000 muutoksen tekemisestä innostunutta.

Ota yhteyttä

Rohkeasti vaan!

Mistä on kyse?