Sitra Lab

Tulevaisuus tarvitsee tekijänsä. Sitra Lab on koulutusohjelma sekä muutoksentekijöiden yhteisö. Sitran oma tulevaisuuslaboratorio.

Mikä Sitra Lab?

Sitra Lab on Sitran oma tulevaisuuslaboratorio, jossa koulutamme muutoksentekijöitä, autamme organisaatioita ja yhteisöjä hyödyntämään uusia lähestymistapoja sekä puhumme muutoksen tekemisen puolesta. Kaiken tekemisemme taustalla on vahva ajatus siitä, että tulevaisuus tarvitsee tekijänsä, ja muutoksen tekemistä voi oppia.

Toimintaamme ohjaavat kolme periaatetta:

  1. Poikkiyhteiskunnallisuus. Toimintamme tapahtumista koulutuskokonaisuuksiin keräävät aina koolle poikkiyhteiskunnallisen ja moniäänisen porukan, jolloin useat näkökulmat kohtaavat.
  2. Heti käytäntöön. Uskomme, että ainoastaan käärimällä hihat voidaan saavuttaa jotain uutta. Niinpä koulutuskokonaisuutemme käsittelevät aina todellisia ajankohtaisia haasteita käytännön kokeilujen kautta.
  3. Yhteisöllinen oppiminen. Tuomme ihmisiä yhteen, jotta he voivat oppia toisiltaan.

Käytännössä Sitra Lab on koulutusohjelma ja muutoksentekijöiden yhteisö.

AJANKOHTAISTA

Pöydällä nyt.

Kiinnostavatko viheliäiset ongelmat? Tilaa Sitra Lab -uutiskirje!

Koulutusohjelma

Sitra Labin koulutusohjelma on osallistujilleen puolen vuoden mittainen käytännönläheinen kehittämis- ja kehittymismatka. Kokeilevan luonteen ja käytännönläheisyyden vuoksi keskitymme yhteen aiheeseen kerrallaan. Ensimmäisen Labin aiheena oli lasten ja nuorten eriarvoistuminen, ja toisessa keskityimme kehittämään luontopohjaisia ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin. Parhaillaan käynnissa oleva Sitra Lab etsii ratkaisuja demokratian ja yhteiskunnallisen osallistumisen kapeikkopaikkoihin.

Tarkastelemme käsillä olevaa teemaa tulevaisuus-, systeemi- ja muotoiluajattelun keinoin. Tulevaisuusajattelu korostaa toisenlaisten tulevaisuuksien kuvittelun tärkeyttä sekä toimimista vaihtoehtoisten tulevaisuuksien eteen. Systeemiajattelu painottaa ongelmien viheliäisen ja monimutkaisen luonteen ymmärtämistä. Se auttaa meitä tunnistamaan oikeat muutoskohdat tukemaan kehitettäviä ratkaisuja. Muotoiluajattelu puolestaan tuo väkevän inhimillisen ulottuvuuden prosessiin ja korostaa ongelmien ja ratkaisujen uudelleen muotoilua.

Nämä lähestymistavat sulavat toisiinsa Sitra Labin koulutusohjelmassa, jossa sovelletaan sosiaalisen innovaatioprosessin kulkua.

Koulutuksen moduulit

  1. Toimintaympäristö ja systeemiajattelu
  2. Ongelman ymmärrys
  3. Tulevaisuusajattelu ja ratkaisut
  4. Vaikutukset
  5. Opit ja johtopäätökset

Lue koulutusohjelmasta lisää kunkin koulutuksen sivuilta.

Muutoksentekijöiden yhteisö

Sitra Labin intohimona on yhteiskunnallisen muutoksen tekeminen. Ja se, jos mikä, on joukkuelaji. Me uskomme, että tulevaisuus tehdään yhdessä. Siksi kokoamme viheliäisten ongelmien ymmärtämisestä ja muutoksen tekemisestä kiinnostuneita yhteen jakamaan aatoksiaan, oppimaan toisiltaan, verkostoitumaan ja luomaan jaettua ymmärrystä. Sytymme erityisesti kysymyksistä, jotka alkavat sanalla ”Miten?”.

Haluatko mukaan?

Liity Facebook-ryhmään: Sitra Labin muutoksentekijät

Tilaa kerran kuussa lähetettävät uusimmat päivitykset liittymällä Sitra Labin sähköpostilistalle.

Osallistu HERÄÄMÖ-tilaisuuksiimme. Seuraavat tilaisuudet:

25.1.2022 Yksilön sisäinen kasvu yhteiskunnan muutoksen moottorina – Inner development goals, alustajana Tomas Björkman

Mikä HERÄÄMÖ?

Heräämöt ovat aamunavauksia, jotka koostuvat informatiivisesta esityksestä sekä verkostoitumishetkistä oman kahvikupposen tai puurolautasen äärellä. Tapahtumissa palastelemme yhteiskunnallisen muutoksen tekemistä ja tutkimme keinoja tarttua viheliäisiin ongelmiin. Pääset tapaamaan yhteiskunnallisen muutoksen tekemisen kansainvälisiä edelläkävijöitä sekä kotimaisia tekijöitä, jotka jakavat oppejaan ja auttavat meitä laajentamaan ymmärrystämme kiinnostavien esimerkkien kautta, teoreettisia viitekehyksiä unohtamatta.

Menneet tapahtumat

Keräämme opit, fiilikset, puheenvuorojen materiaalit ja videotallenteen aina tilaisuuden jälkeen yhteen. Linkit materiaaleihin alla.

LIITY YHTEISÖÖN!

Tule mukaan Sitra Labin muutoksentekijöiden yhteisöön! Facebook-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden oppia, verkostoitua ja syventää yhteistä ymmärrystä yhteiskunnallisen muutoksen tekemisestä ja viheliäisten ongelmien ratkaisemisesta.

LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄN

OTA YHTEYTTÄ

Rohkeasti vaan!

Mistä on kyse?