archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

3 päivää, 60 kisaajaa, 30 asiantuntijaa – Ratkaisu 100 Bootcamp tähtää vaikuttavuuteen

Ratkaisu 100 -kilpailu tähtää kehittämään yhteiskunnallisesti vaikuttavia sosiaalisia innovaatioita. Tästä syystä vaikuttavuuden maksimoiminen, mittaaminen ja todentaminen on kilpailussa pärjäämisen ehdoton edellytys. Elokuun viimeisellä viikolla Ratkaisu 100 -tiimit tehostavat ratkaisujensa vaikuttavuutta kilpailun bootcampillä.

Julkaistu

Bootcamp-sanaparin alkuperä on Yhdysvaltain armeijassa. Bootcampit olivat perustaitojen harjoitteluun ja niille oli ominaista intensiivisyys sekä kurinalainen ohjelma. Tuote- ja palvelunkehitysprosessit ovat lainanneet bootcampien perusajatuksesta intensiteetin ja systemaattiset toimintatavat. Niin myös Ratkaisu 100 -haastekilpailun ensi viikolla järjestettävä bootcamp.

 

Intensiteettiä tarjolla talon puolesta

29.-31.8. järjestettävällä Ratkaisu 100 Bootcampillä Kirkkonummen Långvikissä joukkueet jahtaavat vastauksia ennen kaikkea siihen

– mikä on ratkaisun vaikuttavuus

– miten tiimi osoittaa ratkaisun vaikuttavuuden, ja

– miten tiimi aikoo mitata ratkaisunsa vaikuttavuutta.

Keskiössä ovat etenkin vaikuttavuuden mallintaminen ja todistaminen. Miten kukin tiimi osoittaa oman toimintansa ja yhteiskunnallisen muutoksen väliset yhteydet?

Långvikissä tiimeille osaamistaan lainaa koko joukko vaikuttavuuden ja liiketoiminnan kehittämisen huippuammattilaisia. Kaikkiaan kolmisenkymmentä mentoria on tiimien käytettävissä bootcampin aikana. Mentorin tehtävä on haastaa tiimiä, auttaa tiimiä kehittämään ratkaisuaan ja jakaa omia kokemuksiaan ja mahdollisia kontaktejaan.

 

Miksi joukkueet punnertavat vaikuttavuuden parissa?

Vaikuttavuus on ketju, joka edellyttää asiakkaiden ja kohderyhmien hyvää tuntemusta. Onnistunut vaikutusketju on kuin hyvä teoria: se selittää, ennustaa ja ilahduttaa.

Jokaisen Ratkaisu 100 -joukkueen haaste on ollut alusta asti näyttää, että heidän ratkaisunsa kiinnostaa, toimii ja vaikuttaa ihmisten arkeen ja yhteiskuntaan positiivisesti. Joskus vaikutusten monitahoisuus ja vaikuttavuuden käsiteviidakko voivat tuntua halvaannuttavalta. Tiimeillä on kuitenkin väkevä kannuste vaikuttavuuden osoittamiseen. Vaikuttavuus on yksi kriteereistä, joilla kilpailun tuomaristo laittaa ratkaisuja järjestykseen. Bootcamp-pinnistys voi loppupeleissä viedä jonkun joukkueista rinnan mitalla ohi toisesta.

Ratkaisu 100 -tiimeillä on haasteena kehittää ratkaisu, joka mahdollistaa osaamisen ja kykyjen paremman tunnistamisen ja hyödyntämisen maailmassa, jossa ihmiset ja tieto liikkuvat entistä enemmän maasta toiseen. Voittajat julkistetaan Sitran 50-vuotisjuhlassa 16.11.2017.

Bootcampin menoa voit seurata Facebookissa ja Twitterissä.

 

Teksti: Riina Pulkkinen & Heli Nissinen

Mistä on kyse?