Arvioitu lukuaika 1 min

Digijälkiselvitys muutti kansanedustajan digitaalista käyttäytymistä

Sitran Digijälkiselvityksessä seurattiin kuuden testihenkilön avulla yksilödatan kulkua digitaalisissa palveluissa. Tulokset yllättivät kansanedustaja Tarja Filatovin, joka oli yksi selvityksen koehenkilöistä.
Kuva: Laura Toropainen / Sitra

Kirjoittaja

Maria Jalavisto

Projektikoordinaattori, IHAN- ihmislähtöinen datatalous , Sitra

Julkaistu

Lainsäätäjänä kansanedustaja Tarja Filatovin tulee olla tietoinen yhteiskunnallisista ilmiöistä. Hän lähti mukaan Sitran Digijälkiselvitykseen kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Digitaalisten palvelujen lainalaisuudet ovat monelle hämärän peitossa, joten Filatovin odotuksena oli saada selkeämpi kuva siitä, miten dataamme käytetään ja mihin kaikkeen annamme luvan, kun hyväksymme verkkosivujen ja eri palvelujen evästekäytännöt.

Selvityksen tulokset olivat yllättäviä. Ne muuttivat myös kansanedustajan digitaalista käyttäytymistä. Nykyään hän pyrkii muun muassa estämään evästeiden käytön verkkosivustoilla, ja sallii paikannustoiminnon vain, kun palvelua käytetään.

Kuule Tarjan ajatuksia videolta:

Taustaa

Miksi video tehtiin?

Kansanedustaja Tarja Filatov oli yksi Sitran marras-joulukuussa 2019 toteuttaman Digijälkiselvityksen kuudesta testihenkilöstä. Hänen käytössään oli kahden viikon ajan testipuhelin, johon asennettu seurantaohjelmisto tallensi Filatovin verkkosivu- ja sovelluskäyntejä sekä niistä muualle lähtevän datavirran. Selvitys on osa Sitran IHAN-hanketta, jossa luodaan perustuksia Euroopan laajuiselle reilulle datataloudelle. Siinä menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille.

Hanke

Digijälki

Digitaalisten laitteiden käyttö tuottaa yksilöstä jäljen eli dataa. Digiprofiilitestin avulla voit testata omaa käyttäytymistäsi verkossa.

Kirjoittaja

Maria Jalavisto

Projektikoordinaattori, IHAN- ihmislähtöinen datatalous , Sitra

Julkaistu

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?