Arvioitu lukuaika 1 min

Digijälkiselvitys muutti kansanedustajan digitaalista käyttäytymistä

Sitran Digijälkiselvityksessä seurattiin kuuden testihenkilön avulla yksilödatan kulkua digitaalisissa palveluissa. Tulokset yllättivät kansanedustaja Tarja Filatovin, joka oli yksi selvityksen koehenkilöistä.

Kuva: Laura Toropainen / Sitra

Kirjoittaja

Maria Jalavisto

Julkaistu

Lainsäätäjänä kansanedustaja Tarja Filatovin tulee olla tietoinen yhteiskunnallisista ilmiöistä. Hän lähti mukaan Sitran Digijälkiselvitykseen kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Digitaalisten palvelujen lainalaisuudet ovat monelle hämärän peitossa, joten Filatovin odotuksena oli saada selkeämpi kuva siitä, miten dataamme käytetään ja mihin kaikkeen annamme luvan, kun hyväksymme verkkosivujen ja eri palvelujen evästekäytännöt.

Selvityksen tulokset olivat yllättäviä. Ne muuttivat myös kansanedustajan digitaalista käyttäytymistä. Nykyään hän pyrkii muun muassa estämään evästeiden käytön verkkosivustoilla, ja sallii paikannustoiminnon vain, kun palvelua käytetään.

Kuule Tarjan ajatuksia videolta:

Hanke

Digijälki

Digitaalisten laitteiden käyttö tuottaa yksilöstä jäljen eli dataa. Digiprofiilitestin avulla voit testata omaa käyttäytymistäsi verkossa.

Kirjoittaja

Maria Jalavisto

Julkaistu

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?