archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Haastekilpailut inspiroivat yllättäviin ratkaisuihin

Miten tavoitella rohkeasti hulluiltakin tuntuvia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin? Haastekilpailut ovat tässä erinomainen työkalu, linjaa haastekilpailuja tutkinut Anesa ”Nes” Parker.

Julkaistu

Yhdysvalloista Suomessa vieraillut Parker puhui haastekilpailuja käsittelevässä seminaarissa eilen Sitrassa.

– Jotta haastekilpailuilla voidaan saada aikaan toimivia ratkaisuja erilaisiin ongelmiin, tulee kilpailut suunnitella hyvin.

Parker listaakin kolme avainta menestyksekkääseen haastekilpailuun:

1. Tartu oikeaan ongelmaan

Haasteen eli kilpailulla ratkaistavan ongelman oikeanlainen määrittely on tärkeää.

– Ratkaistava ongelma täytyy tuntea hyvin, jotta haasteeseen voidaan löytää vaikuttavia ratkaisuja. Hyvä haaste on avoin, mutta kuitenkin selkeästi rajattu, kertoi Parker.

– John F. Kennedyn unelma ihmisestä kuussa oli juuri tällainen: Tavoite oli selkeä, mutta toteutustapa avoin.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:lla onkin hyviä kokemuksia haastekilpailuista. Esimerkiksi pimeän aineen kartoitusta käsittelevässä kilpailussa tohtoriopiskelija toiselta puolelta maapalloa tuotti alle viikossa paremman algoritmin kuin mitä NASA:ssa oli siihen asti käytetty.

– Haastekilpailuilla voidaan ratkoa ongelmia, joihin markkinat eivät ole vielä kunnolla tarttuneet, jatkoi Parker.

– Kilpailut, joissa julkishallinto on jollain tavalla mukana, voivat myös tuoda julkisen sektorin lähemmäs kansalaisia.

Hyvä esimerkki menestyksekkäästä kilpailusta, joka vastasi nopeasti yllättävään kriisiin, on myös Yhdysvaltain kehitysapuvirasto US Aidin järjestämä Haiti Mobile Money -kilpailu. Kilpailussa etsittiin ratkaisuja maanjäristyksen jälkimainingeista kärsivän maan talousjärjestelmään, jotta apu tavoittaisi ihmiset paremmin. Kilpailun tuloksena Haitiin syntyi kaksi kattavaa mobiilimaksujärjestelmää, joiden myötä rahallinen tuki tavoittaa avuntarvitsijat tehokkaammin.

2.Houkuttele mukaan oikeat ratkaisijat

Haastekilpailut pyrkivät valjastamaan monimuotoisuuden.

– Kilpailujen tavoitteena on inspiroida yllättäviä tahoja yrittäjyyteen haasteiden ratkomiseksi, kertoi Parker.

– Parhaiten kilpailu toimii sellaisten ongelmien parissa, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan uudenlaisia ideoita.

Haastekilpailujen voima piileekin moninaisen osaamisen yhteen tuomisessa, luovuuteen kannustamisessa ja poikkiyhteiskunnallisessa yhteistyössä.

– Maailman ongelmat ovat monimutkaisia. Tarvitaan luovaa ajattelua ja eri sektoreiden välistä yhteistyötä, jotta uudenlaisia ratkaisuja voidaan löytää.

3.Kiinnitä julkisuuden huomio

Julkisen keskustelun rooli on haastekilpailuissa keskeinen. Jotta kilpailusta syntyvät ratkaisut saadaan lentoon, on niistä heräteltävä tietoisuutta ja keskustelua. Julkinen keskustelu myös usein auttaa ongelman ratkaisemisessa. Näin on käynyt esimerkiksi Isossa-Britanniassa, jossa bakteerien antibioottiresistanssiin tarttunut Longitude Prize on maassa onnistunut pienentämään antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kantoja, vaikka kilpailu on vasta alussa.

Mistä on kyse?