archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Eniramin ohjelmisto auttaa vähentämään laivojen päästöjä

Ohjelmistoyritys Eniramin kehittämä järjestelmä auttaa vähentämään laivojen polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Jo 60 % maailman risteilyaluksista käyttää suomalaisyhtiön tuotetta.

Kirjoittaja

Matti Remes

Mangomedia Oy

Julkaistu

Ohjelmistoyritys Eniramin kehittämä järjestelmä auttaa vähentämään laivojen polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Jo 60 prosenttia maailman risteilyaluksista käyttää suomalaisyhtiön tuotetta.

Raskasta polttoöljyä ja dieseliä käyttävä meriliikenne on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja kaikkialla maailmassa. Polttoaineen kulutusta ja päästöjä voidaan kuitenkin vähentää kiinnittämällä huomiota alusten kulkuasentoon ja navigointiin. Tähän tarjoaa ratkaisun suomalaisyritys Eniramin kehittämä järjestelmä, joka kerää aluksen kulkuun liittyvää reaaliaikaista tietoa ja tiivistää datan helposti ymmärrettävään graafiseen muotoon.

”Tieto auttaa miehistöä pitämään laivan kulkuasennon sellaisena, että rungon vedenvastus on mahdollisimman pieni”, Eniramin teknologiajohtaja Jussi Pyörre sanoo.

Eniramin järjestelmän avulla suuret risteilyalukset voivat päästä jopa viiden prosentin säästöihin raskaan polttoöljyn kulutuksessa.
”Suurten laivojen polttoaineen kulutus on valtava. Silloin pienikin säästö tarkoittaa isoja vähennyksiä päästöihin ja kustannuksiin.”

Big data hyötykäyttöön

Eniramin järjestelmä koostuu tietokoneohjelmistosta, joka kerää tietoa laivan kallistuskulmista keulaan ja perään asennetuilla antureilla. Laivan omista tietojärjestelmistä saadaan tietoa esimerkiksi moottorin ja potkurin toiminnasta. Navigaatiojärjestelmä, kaikuluotain, gps-järjestelmä ja tuulimittari kertovat puolestaan muun muassa meren syvyydestä ja virtauksista sekä sääoloista.

”Big datasta eli isosta tietomassasta saadaan rakennettua kokonaiskuva siitä, miten laiva suoriutuu erilaisissa olosuhteissa ja miten nämä olosuhteet vaikuttavat aluksen polttoainetehokkuuteen.”

Kulkuasennon ohella polttoaineen kulutukseen vaikuttaa myös laivan nopeus.
”Yleensä laiva lähtee satamasta kovalla vauhdilla, jotta se pysyisi varmasti aikataulussaan. Eniramin järjestelmä auttaa miehistöä suunnittelemaan matkan tasaisemmalla vauhdinjaolla.”

Risteilylaivat tärkein asiakasryhmä

Eniramin perusti vuonna 2005 joukko suomalaisia telakka- ja ohjelmistoalan ammattilaisia Helsingissä. Yritys on suunnannut alusta lähtien toimintansa kansainvälisille markkinoille. Tärkeimpiä asiakkaita ovat isot laivavarustamot, jotka omistavat ja operoivat runsaasti polttoainetta kuluttavia laivoja.

”Suurin asiakasryhmämme ovat risteilyalukset. 60 prosenttia maailman risteilylaivoista käyttää nykyisin Eniramin järjestelmää.”

Yhdysvallat ja erityisesti Karibian-risteilyjen pääsatamat Floridassa ovat Eniramin keskeinen markkina-alue. Pyörre sanoo, että ohjelmistoja on myyty myös esimerkiksi konttilaivoihin ja öljytankkereihin.
”Nesteytettyä maakaasua kuljettavat LNG-tankkerit ovat nouseva asiakasryhmämme.”

Suomi hallitsee alan markkinoita

Eniramin järjestelmä on käytössä lähes 300 aluksessa eri puolilla maailmaa. Pyörre arvioi, että tämä auttaa vähentämään meriliikenteen hiilidioksidipäästöjä 200 000 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 40 000 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

”Myös taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät. Polttoaineen kulutuksen väheneminen tuo asiakkaillemme 50 miljoonan euron säästöt vuodessa.”

Eniramin alkuvuosina vastaavia järjestelmiä tarjoavia kilpailijoita ei ollut markkinoilla. Nyt samoille apajille on tullut kourallinen muitakin yrityksiä, muun muassa Suomessa toimivat Napa ja ABB.
”Merenkulun energiatehokkuuden parantamisessa Suomella on vahva asema maailmassa”, Pyörre huomauttaa.

Teksti: Matti Remes

Mitä voit itse tehdä?

Sitra on tuottanut yritysten käyttöön työkalupakin, joka kattaa hiilineutraaliuden kannalta keskeiset yritystoiminnan osa-alueet: strategia, yritysjohtaminen, uudet liiketoiminnat sekä päästötehokkuus. Avaamme siinä yrityksille hiilineutraaliuden hyötyjä tarjoamalla ideoita, malleja ja esimerkkejä toimintatavoista, joilla jotkin yritykset ovat jo rakentaneet menestyviä ratkaisuja. Työkalujen avulla voit kehittää yrityksesi liiketoimintaa vähähiilisemmäksi ja puhtaammaksi, mikä pitää yllä kilpailukykyä.

Lataa pdf-muotoinen työkalupakki omalle koneellesi tai lue sitä suoraan verkkosivuillamme. Avaamalla PDF-version Adobe Acrobat Readerissä pystyt navigoimaan klikkaamalla sisältöjä ja osioita, joista haluat lukea lisää. Eteen- ja taaksepäin pääset myös nuolinäppäimillä, jos haluat tutustua koko sisältöön.

Mistä on kyse?