artikkelit
Arvioitu lukuaika 2 min

Jää- ja meriraportti: 10 asiaa, jotka kaikkien on hyvä tietää

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi raportin ilmastonmuutoksesta, jäästä ja valtameristä. Mitä siitä on tärkeä tietää?

Kirjoittaja

Oras Tynkkynen

Julkaistu

IPCC:n raporttiin pääset tästä.

1. Muutokset ovat isoja

Puolessa vuosisadassa Arktiksen lumipeite on pienentynyt 2,5 miljoonaa neliökilometriä eli yli seitsemän Suomen verran. Monivuotisen arktisen merijään pinta-ala on vähentynyt neljässä vuosikymmenessä peräti 90 prosenttia, ja Grönlannin jäätiköt sulavat hätkähdyttävät 280 miljardia tonnia vuodessa.

2. Tahti on kiihtynyt

Grönlanti menettää jäätä tuplasti ja Etelänapamanner kolme kertaa niin nopeasti kuin aiemmin. Merten lämpeneminen on tuplaantunut ja merenpinnan nousuvauhti kasvanut 2,5-kertaiseksi.

3. Luontoa koetellaan…

Koralliriutat ovat kärsineet merkittäviä vaurioita, ja merieliöt pakenevat lämpenemistä napoja kohti keskimäärin viisi kilometriä vuodessa. Osa kylmästä riippuvista lajeista maalla ja merellä uhkaa kuolla sukupuuttoon.

4. …samoin ihmisiä

Lämpenemisen vaikutukset merissä ja jäätiköillä ovat mm. pienentäneet kalansaaliita ja satoja. Haavoittuvimpia ovat usein alkuperäiskansat arktisilla alueilla ja pienissä saarivaltioissa.

5. Pahempaa on luvassa

Merten helleaaltojen määrä uhkaa 50-kertaistua viime vuosisadan alkuun verrattuna, jos päästöjä ei saada kuriin. Kalansaaliit voivat vähentyä lähes neljänneksen, rannikoiden kosteikoista voidaan menettää jopa 90 prosenttia ja rannikoiden tulvavahingot voivat kasvaa kolminkertaisiksi.

6. Merenpinta uhkaa nousta paljon

Jos ilmastokriisiä ei saada kuriin, merenpinta voi nousta vielä yli 80 cm vuosisadan loppuun ja peräti neljä metriä vuoteen 2300 mennessä. Arvio on 10 cm aiempaa synkempi, koska Etelänapamantereen jäätiköt sulavat aiemmin luultua herkemmin.

7. Lämpeneminen kiihdyttää lämpenemistä

Pohjoisen pallonpuoliskon ikiroudan alla piilee lähes tuplasti niin paljon hiiltä kuin ilmakehässä. Lämpenemisen myötä sitä voi vapautua kymmeniä tai jopa satoja miljardeja tonneja, mikä kiihdyttäisi lämpenemistä merkittävästi.

8. Sopeutuminen pienentää tuhoja…

Esimerkiksi rannikkotulvien vahinkoja voi vähentää jopa useita suuruusluokkia rakentamalla tulvavalleja ja toteuttamalla muita sopeutumiskeinoja. Osa sopeutumisen työkaluista – kuten mangrovemetsien ennallistaminen – voi samalla myös auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

9. …mutta kaikkeen ei voi sopeutua

Sopeutumisella on hintansa ja rajansa, ja eniten ilmastotuhoista kärsivillä ihmisryhmillä on usein kaikkein heikoimmat edellytykset sopeutua. Joistakin saarivaltioista uhkaa ilmastokriisin myötä tulla kokonaan asumiskelvottomia.

10. Paljon riippuu valinnoistamme

Jos päästöjä leikataan määrätietoisesti, voidaan merenpinnan nousu puolittaa tämän vuosisadan loppuun ja pienentää alle neljäsosaan vuoteen 2300 mennessä. Sulavan ikiroudan alaa voidaan vastaavasti leikata lähes kolmannekseen ja kalansaaliiden pudotus jopa neljännekseen.

Osoitteesta http://ilmasto-opas.fi/ipcc löytyy infograafeja IPCC:n erikoisraportin sisällöistä. Kuvat ovat vapaasti käytettävissä.

Mistä on kyse?