archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kilpailu pakottaa kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä

Ratkaisu 100 -haastekilpailun finalistit valikoituivat peräti 231 tiimin joukosta viime helmikuussa. 15 tiimiä on siitä lähtien tehnyt töitä, jotta ratkaisu osaamisen haasteeseen saataisi ratkaisua. Miten jatkossa tunnistamme ja hyödynnämme kaikkien osaamisen paremmin suomalaisessa yhteiskunnassa?

Julkaistu

Haastekilpailun voittajalle on luvassa miljoona euroa, jotta ratkaisu pääsee myös käytäntöön. Voittaja julkaistaan marraskuussa, joten vielä on hetki aikaa kirkastaa ratkaisuidea lopulliseen muotoonsa.
Sitran Ratkaisu 100 -kilpailu oli kaikille 15 finalistijoukkueelle tärkeä väylä vaikuttaa ja saada vinkkejä tekemiseen.

– Kilpailun avulla saamme oman ratkaisumme läpi paremmin niin julkisuudessa kuin käytännössä. Luulen, että jokaisella tiimillä, joka tähän kilpailuun on mukaan tullut, on ollut jo ennen kilpailua käsitys siitä, miten he haluavat muuttaa maailmaa omalla ratkaisullaan. Me haluamme, että meidän ratkaisumme, tekoälyn hyödyntäminen osaamisessa, onnistuu lyömään itsensä läpi isosti ja nopeasti. Se onnistuu tämän kilpailun avulla nopeammin kuin se, että hakkaisimme kotona päätämme seinään 20 vuotta, HeadAI:n Harri Ketomo kuvailee.

– Kilpailun kautta on voinut oppia laajemmin, miten ideoita kehitetään ja viedään eteenpäin. Miten liikeidea viedään tuotantoon ja kyllä se on siinä jalostunut. Olemme tutustuneet tämän kilpailun aikana tiimissäkin paremmin toisiimme ja olemme sitä kautta pystyneet tuomaan omaa osaamista paremmin esille. Kilpailu on pakottanut menemään tulevan ratkaisun käyttäjän luokse ja meillä on positiivista se, että olemme saaneet ratkaisullemme pilotointikumppanin, kertoo Osaamisbotti-tiimin Jaana‐Piia Mäkiniemi kilpailusta.

 

Kilpailu nostaa toiselle tasolle

Kilpailu on myös haastanut finalisteja pölyttämään omia ennakkoluulojaan, muistuttavat Sinä Osaat! Tytöt ja Teknologia -tiimin Marja-Leena Haataja ja Leena Paaso.

– Ratkaisu 100 on antanut meille hyvän kehikon ja foorumin. Se on tuottanut meille materiaalia, tukea ja konsultointia.

– Tämä kilpailu on haastanut meitä myös siihen, että kukin tahollamme olemme joutuneet pölyttämään niitä itsestäänselvyyksiä, joita ei ole sanottu ääneen.

Toisille tiimeille ratkaisu oli jo valmiina. Osa tiimeistä taas tunnustaa suoraan, että ilman Ratkaisu 100 -kilpailua, ei oma idea olisi välttämättä lähtenyt näin nopeasti lentoon.

– Ilman kilpailua tätä meidän ratkaisu ei olisi lähtenyt edes liikkeelle. Ratkaisu 100 -haastekilpailun työpajat ja aikataulutettu ohjelma on tsempannut kovasti tekemään töitä ratkaisun eteen. Meillä on kaikilla päivätyö ja arki on aika kiireistä, Haaste.io-tiimin Ville Laitila tunnustaa.

– Ratkaisu 100 -haastekilpailu on nostanut oman ratkaisumme toiselle tasolle. Olemme tiimissä suurin osa tutkijoita ja olemme pitkään tutkineet ilmiötä, jossa koulu aiheuttaa kielteisiä tunteita, ja kirjoittaneet artikkeleista aiheesta. Emme ole ennen lähteneet soveltamaan ratkaisuamme käytäntöön. Kun huomasimme kilpailun, niin ajattelimme, että se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista lähtökohtaa. Halusimme, että se, mitä tutkimme, että sillä olisi laajempaa hyötyä ja vaikutusta, kertoo taas OK App -tiimin Katariina Salmea-Aro.

 

Kontaktit ja verkostot keräävät kehuja

Usea tiimi kehui kilpailun mukanaan tuomia kontakteja.

– Kilpailu on antanut hienon ja helpon tavan kontaktoida eri tahoja. Kilpailun kautta on mahdollista tavata päättäjiä, ministereitä ja sitä kautta asiasta on tullut luontaista. Toisaalta, kun meillä on jo testattu ja koeteltu malli, niin meille olisi rahaakin tärkeämpää se, että tietoisuutta saadaan laajennettua ja saisimme samalla ihmisiä innostumaan, kehuu Ura-avain-tiimin Atte Palomäki.

– Meistä tiedetään nyt vähän enemmän ja lisäksi olemme saaneet hyviä kontakteja. Mahdollisesti, jos tässä kilpailussa voitetaan, niin se palkintosumma auttaa rahoittamaan ideamme toteutusta. Palkintosumman kautta ei tarvitsisi miettiä mistä saamme rahan siihen toteuttamisvaiheeseen ennen kuin meillä on sitten asiakkuuksia, jotka sitten lopulta rahoittaa koko toiminnan, Tsampo-tiimin Janne Enberg kertoo.

Ennenkaikkea Ratkaisu 100 -kilpailu on rytmittänyt tiimien arkea jo pitkään.

– Olemme alkaneet etsiä henkilöitä koodausyliopistoomme ja olemme saaneet satoja hakemuksia ja myös haastatelleet jo yli sataa henkilöä. Olemme kilpailun kautta pystyneet näyttämään omaa edistymistämme ja olemme saaneet tärkeitä asioita aikaiseksi.  Olemme kilpailun vauhdittamana palkanneet esimerkiksi koordinaattorin tähän ratkaisuumme mukaan ja jalostettu jatkoideaamme, jotta saisimme tästä kannattavaa liiketoimintaa, joka pystyy kilpailun jälkeenkin seisomaan omilla jaloillaan, Integrify-tiimin Daniel Rahman kertoo.

Ratkaisu 100 –tiimit kohtaavat seuraavan kerran kilpailun bootcampillä 29.-31.8. Kolmipäiväisen intensiivisen kehittämispyrähdyksen aiheena on ratkaisujen yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Johanna Lehtola / Mediahub & Sitra

Mistä on kyse?