Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Kotimainen Sinuna tarjoaa turvallisen kirjautumisen useisiin palveluihin

Suomen Tunnistautumisosuuskunta avasi uuden palvelun, joka helpottaa kirjautumista vaativien palveluiden käyttöä ja turvaa käyttäjiensä yksityisyyden. Ensimmäisinä palvelun ottavat käyttöönsä Yle ja Alma Media. Sinuna-palvelun juuret ovat peräisin Sitran reilun datatalouden hankkeista.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kotimainen salasanat korvaava kirjautumispalvelu Sinuna tarjoaa luotettavan ja turvallisen vaihtoehdon niin yrityksille kuin kuluttajillekin. Palvelu toimii läpinäkyvästi ja käsittelee henkilötietoja lainsäädännön mukaisesti, mikä tekee siitä poikkeuksellisen.

Sinuna mahdollistaa pääsyn moneen sisältöön ja palveluun yhdellä kirjautumisella, turvallisesti ja ilman salasanoja. Henkilötietoja ei myydä tai luovuteta kolmansien osapuolten käyttöön, käyttäjästä kerätään vain tarvittavat tiedot ja käyttäjä tietää, miten hänen tietojaan käsitellään ja säilytetään.

Uudella kirjautumispalvelulla on myös suurempi yhteiskunnallinen tavoite tehdä datan hyödyntämisestä entistä tiiviimpi osa yritysvastuuta. Sinunan avulla yritykset voivat järjestää asiakkaidensa kirjautumisen palveluihin vastuullisesti, ja se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi Google- tai Facebook-kirjautumiselle.

“Sinuna-palvelu on tärkeä avaus suomalaisilta mediataloilta. Yritysten on aika ottaa datan hyödyntäminen osaksi yritysvastuun kehittämistä, kuten olemme Sitran Digivalta-selvityksessäkin nostaneet esille. Sinuna on esimerkki suomalaisesta edelläkävijyydestä ja reilun datatalouden mukaisesta ajattelusta, jossa arvostetaan asiakkaan yksityisyyttä ja tietosuojaa”, kertoo Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen.

Sitran Digivalta-selvityksessä tutkittiin testiryhmän avulla, millaista dataa käyttäjistä kerätään verkkopalveluissa. Tavoitteena oli kehittää tulosten pohjalta ratkaisuja nykyistä reilumman ja kestävämmän datatalouden saavuttamiseksi. Sitra on ollut mukana rahoittamassa Sinuna-hanketta osana Reilu datatalous -teemaansa.

Voittoa tavoittelematon Suomen Tunnistautumisosuuskunta perustettiin syyskuussa 2021. Perustajajäsenet ovat Yleisradio, Alma Media, Nixu ja Ioxio.
Lue lisää Suomen Tunnistautumisosuuskunnan tiedotteesta (28.3.2023).

Sinuna-kirjautumispalvelun pilotointijakso ei täyttänyt sille asetettuja tavoitteita ja se päätettiin lakkauttaa 28.2.2024. Tarve yhteiskunnalliselle datavastuulliselle ja riippumattomalle kirjautumisratkaisulle on edelleen olemassa. Suomen Tunnistautumisosuuskunta jatkaa toimintaansa ja palvelun uudelleenkäynnistäminen tulevaisuudessa on mahdollista, mikäli olosuhteet muuttuvat ja kysyntä kirjautumispalvelulle kasvaa.
Lue lisää Suomen Tunnistautumisosuuskunnan tiedotteesta (17.1.2024).

Päivitetty 18.1.2024 tieto Sinuna-kirjautumispalvelun lakkauttamisesta.

Suosittelemme

julkaisut

Digivallan jäljillä

Kirjan kannessa lukee reilun datan sääntökirja.
julkaisut

Reilun datatalouden sääntökirja

uutiset

Kansallinen tunnistautumispalvelu helpottaa ja turvaa pian ihmisten arkea

Mistä on kyse?