Tähän artikkeliin on koottu kysymyksiä ja vastauksia Hyvinvointiratkaisuja nuorten arkeen -rahoitushausta. Rahoitushaku päättyy 30.5. klo 12. Lisätietoa rahoitushausta ja hakuohjeet löydät hakusivulta.
Miten rahoituksen omavastuuosuus on määritelty? Voiko omarahoitusosuus olla työntekijän työpanos? Voiko omarahoitusosuudeksi laskea esim. STEA- tai kunta-avustusta?
Hakusivuilta löytyvissä Rahoituksen käyttöehdoissa on kuvattu, mitä kuluja voidaan hyväksyä hankkeen kustannuksina. Hankkeen kustannusarvioon lasketaan mukaan kaikki hankkeen aiheuttamat kustannukset mukaan lukien palkkakulut. Rahoituksella voidaan kattaa se osa palkasta, joka kohdistuu suoraan hankkeen työtehtäviin. Jokaisen hankkeessa työskentelevän on pidettävä tuntitasoista työajanseurantaa hankkeelle tekemästään työstä ja rahapalkat raportoidaan perustuen työajanseurantaan.
Välilliset kustannukset, eli henkilösivukulut ja yleiskulut, kohdennetaan hankkeelle prosenttiosuutena Rahoituksen käyttöehdoissa kuvatun mukaisesti. Sitran rahoitus voi kattaa enintään 70 % hankkeen kokonaiskustannuksista.
Muu rahoitus voi olla hakijan omaa rahoitusta tai muun tahon myöntämää rahoitusta. Hankkeen toteuttajan on järjestettävä kirjanpitonsa siten, että hankkeesta aiheutuneet kustannukset ovat yksilöitävissä. Kustannusten yhteys kirjanpitoon ja Sitralle toimittamiin raportteihin täytyy olla todennettavissa.
Tuleeko jokaisen konsortioon kuuluvan organisaation täyttää 30 % omarahoitusehto?
Sitran rahoitusosuus voi olla enintään 70 % konsortion muodostaman hankkeen kokonaiskustannuksista. Konsortion muodostavat Sitrasta rahoitusta hakevat organisaatiot. Jokainen konsortion jäsen täyttää kustannusarvion oman organisaationsa osalta. Hankkeeseen mahdollisesti osallistuvaa muuta organisaatiota, joka ei hae itselleen rahoitusta Sitralta, ei katsota konsortion jäseneksi eikä sen kustannuksia huomioida Sitran rahoitusosuutta laskettaessa. Jokaisen konsortioon kuuluvan organisaation ei tarvitse täyttää 30 % omarahoitusehtoa eli riittää, että ehto täyttyy hankkeen kokonaiskustannusten osalta.
Kokeiluumme on tarkoitus kytkeä myös kyselyitä ja oppilaitosyhteistyötä. Onko Sitralta mahdollista saada sparrausapua esim. kyselylomakkeiden työstämiseen?
Rahoitusta voi käyttää ratkaisun juurruttamista ja levittämistä tukevien rakenteiden, palveluiden ja menetelmien kehittämiseen sekä kyvykkyyksien vahvistamiseen. Sitran roolista ja tuesta sovitaan erikseen sopimusneuvotteluissa siihen valittavien hakijoiden kanssa.
Hakukuulutuksen mukaan hankeaika on 1.8.2025-30.5.2026, mutta lopputapahtuma on kesäkuussa 2026. Mikä on loppuraportoinnin deadline? Voiko kesäkuun tapahtumaan osallistumiseen liittyviä kuluja merkitä hankkeelle?
Hankkeiden tulee olla valmiita toukokuun loppuun mennessä, sillä lopputilaisuudessa puretaan hankkeiden tulokset. Kesäkuun tilaisuudesta aiheutuvat mahdolliset matka- ja majoituskulut voidaan kuitenkin tästä poiketen kohdistaa hankkeen kustannuksiin. Hankkeen kokonaiskulut raportoidaan, kun myös lopputilaisuudesta aiheutuneet kulut ovat toteutuneet ja raportoitavissa. Raportointi on tehtävä ennen viimeisen maksuerän maksatusta. Raportoinnin tarkemmasta aikataulusta sovitaan yhdessä mahdollisissa sopimusneuvotteluissa.
Onko Opetushallitus hakukelpoinen hakija tässä haussa?
Tässä haussa rahoitusta voivat hakea kaksi tai useampi organisaatio yhdessä (hakijakonsortio) eli rahoitusta ei voi hakea vain yhdelle organisaatiolle. Vähintään yhden hakijakonsortioon kuuluvan rahoituksenhakijan tulee olla hyvinvointialue, kunta, kuntayhtymä tai valtionhallinnon organisaatio. Opetushallitus katsotaan valtiohallinnon organisaatioksi, eli se on hakukelpoinen tässä haussa.
Hakuilmoituksessa sanotaan, että vähintään yhden hakijakonsortion jäsenen on oltava hyvinvointialue, kunta, kuntayhtymä tai valtionhallinnon organisaatio. Onko tarkoitus, että hyvinvointialueet vetävät hankkeita? Voidaanko HUS rinnastaa tässä haussa edellä lueteltuihin organisaatioihin?
Hyvinvointialueen ei tarvitse olla päähakija, riittää kunhan yksi luetelluista organisaatioista on rahoitusta hakevan konsortion jäsen. HUS rinnastetaan tehtäviensä perusteella tässä rahoitushaussa kysymyksessä lueteltuihin organisaatioihin.
Voimmeko hakea rahoitusta, jos työntekijämme hoitaa Itlan luottamustehtävää?
Sitran tai Itlan työntekijät eivät voi olla mukana rahoitettavissa hankkeissa. Organisaatio voi hakea rahoitusta, vaikka sen työntekijä hoitaa Sitran tai Itlan luottamustehtävää tai on työssä myös Sitrassa tai Itlassa, kun ko. henkilö ei ole mukana hankkeessa.
Miten liiketoimintaa tekevä hakija määritellään? Onko tämä De minimis -rahoitusta yrityksille?
Taloudellinen toiminta määritellään EU:n valtiontukisääntelyn mukaisesti. Perusperiaate on, että taloudellista toimintaa on kaikki toiminta, jossa tavaroita tai palveluja tarjotaan markkinoilla. Vaikka toiminnalla ei tavoitella voittoa, voidaan se katsoa taloudelliseksi toiminnaksi. Taloudelliseen toimintaan rahoitus myönnetään De minimis -tukena. De minimis -tuen myöntämisestä löytyy lisätietoa Rahoituksen käyttöehdoista.
Mitä jos kaikki haetut kustannukset eivät täyty?
Kuten rahoitushaun liitteenä olevassa Rahoitussopimusluonnoksen kohdassa 3.3 mainitaan, Sitra pienentää rahoitustaan rahoitusvastuiden suhteessa.
Onko tähän hakuun mahdollista jättää useampi hakemus samalla y-tunnuksella?
Kyllä, hakija voi lähettää useamman hakemuksen samalla y-tunnuksella.
Onko tietoa, onko vastaavanlaisia rahoitushakuja tulossa ensi vuodelle?
Sitran ensi vuoden rahoitushauista ei ole tehty vielä päätöksiä.
Tuleeko hankkeeseen erikseen ohjausryhmää? Toimiiko Itla ja Sitra tässä roolissa?
Mahdollisesta ohjausryhmästä sovitaan mahdollisissa sopimusneuvotteluissa.
Miksi hankkeen kesto on vain yksi vuosi?
Tämä rahoitushaku kohdentuu jo kehitettyjen innovaatioiden juurruttamiseen ja levittämiseen eli haettavien ratkaisujen tulee olla jo toteutusvaiheessa tai siirtyä siihen hankkeen aikana.
Tuleeko koko rahoitus raportin perusteella jälkikäteen vai onko mahdollista saada ennakkomaksua?
Maksueristä sovitaan mahdollisissa sopimusneuvotteluissa. Esimerkkejä maksuerien määrästä ja ehdoista löytyy Rahoitussopimusluonnoksen kohdasta 3.1.
Voivatko hakijat kohdata toisiaan jossain foorumissa mahdollisen synergian syntymiseksi?
Sitra ja Itla tukevat rahoitettavien hankkeiden vertaisoppimista ja yhteistyötä järjestämällä hankekauden aikana kolmeen tapaamista (lokakuu 2025, helmikuu 2026 ja kesäkuu 2026). Hakuvaiheessa ei järjestetä 13.5. toteutettua infotilaisuutta lukuun ottamatta muita yhteistilaisuuksia. Rahoitushaun päättymisen jälkeen päätämme mahdollisista muista tilaisuuksista.
Kun yksi hakijoista täyttää hakemuksen konsortion puolesta, tarvitseeko muiden hakijoiden vahvistaa palvelussa hakijuutensa jollakin tavalla? Miten ja missä vaiheessa hakemus allekirjoitetaan?
Hakijakonsortio lähettää asiointipalvelussa yhteisen hakemuksen. Valitse asiointipalvelussa, että haet rahoitusta yhdessä muiden organisaatioiden kanssa. Kukin hakijakonsortioon kuuluva rahoituksen hakija täyttää kustannusraportointilomakkeen omalta osaltaan. Päähakija lataa kustannusraportointilomakkeet asiointipalveluun tekemänsä yhteishakemuksen liitteiksi. Muiden hakijoiden ei tarvitse vahvistaa hakijuutta. Sitra tekee erillisen rahoituspäätöksen ja rahoitussopimuksen kunkin rahoitusta hakevan organisaation kanssa.
Onko haettavan projektin lähtöasetelmalla väliä eli vaikuttaako laatupisteisiin, kuinka valmis/käyttökelpoinen projekti on jo?
Sitra tekee hankesuunnitelman, arviointikriteerien ja esitetyn budjetin perusteella kokonaisarvion Sitran rahallisen tuen myöntämisestä hankkeelle. Sitra painottaa hakemusten arvioinnissa seuraavia kriteerejä: 1) yhteiskunnallisen tarpeen ja tunnistetun ilmiön osoittaminen, 2) yhteiskehittäminen konsortiossa, 3) vaikuttavuuden osoittaminen, 4) levittäminen ja vakiinnuttaminen, sekä 5) nuorten osallisuus. Lisäksi valintoja tehdessä eduksi voidaan katsoa hakijoiden suurempi omarahoitusosuus hankkeen kokonaiskustannuksista.
Lisääkö pienempi rahoitushakemus mahdollisuuksia, jos rahoitus päätetään jakaa useaan hankkeeseen? Kuinka paljon annatte arvoa tieteelliselle lähdeluettelolle?
Sitran rahoitus hankkeille voi olla yhteensä noin 500 000 euroa, joka jakautuu noin 1–3 eri hankkeelle. Päätös rahoitettavista hankkeista perustuu kokonaisarvioon (ks. edellinen kohta).