archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mäntsälän ihme – uusi tapa tehdä lastensuojelun sosiaalityötä

Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelussa tehtiin täyskäännös lastensuojelun kiireestä ja ongelmista muutoksen tukijoiksi kulkemaan perheiden rinnalla. Tutustu Työelämäpalkinnon saajan uudistamisen reseptiin ja poimi innostavimmat keinot työpaikallesi.

Julkaistu

Valmistusohjeet

Ota koko tiimi mukaan kehitystyöhön ja luota jokaisen ammattitaitoon. Muotoile selkeä tavoite ja ole valmis luopumaan vanhoista tavoista. Varmista esimiehen ja johdon tuki.

Etsi inspiraatiota erilaisista malleista ja menetelmistä. Tässä reseptissä hyödynnettiin Lontoon Hackneyn mallia, perheen lähiverkoston merkitystä korostavaa systeemiteoriaa, voimavarakeskeistä ajattelua ja terapeuttista työotetta.

Palauta toistuvasti mieleen, keitä varten sinä ja tiimisi olette olemassa. Ota asiakkaat mukaan arvioimaan palvelutarvettaan ja suunnittelemaan tarvittavia ratkaisuja. Korosta asiakkaan ja työntekijän vuorovaikutussuhteen merkitystä. Tärkein kysymys on WAIT: Who am I in this?

Vinkki: Panosta räätälöityihin henkilöstökoulutuksiin!

Tarkastele eri yksiköiden välistä työnjakoa kokonaisuutena. Kulje muutoksen tekijänä perheiden rinnalla palveluohjauksen sijaan. Satsaa peruspalveluihin ja kohdenna tekijät sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Tarjoa tuleville työntekijöille innostava oppimisympäristö.

Verkostoidu ja hae kehitystyölle yhteistyökumppaneita yliopistoista ja valtakunnallisista kehityshankkeista. Tarjoudu tutkimuskohteeksi.

Mitä tällä reseptillä syntyi?

Reseptimme avulla huostaanotot ovat vähentyneet kolmessa vuodessa noin 70:stä alle 30:een. Ennen sosiaalityöntekijöillä oli 40–60 asiakasta, nykyisin 15. Asiakkaamme saavat sosiaalityöntekijältä enemmän ja useammin tukea kotiinsa. Samalla lastensuojelun kustannukset ovat laskeneet. Vaikutus on ollut merkittävä sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

Työhyvinvointi ja motivaatio ovat seuranneet perässä, kun toimintaamme on uudistettu asiakkaan tarpeen mukaisiksi. Kiire ja työn henkinen kuormitus on vähentynyt, tilalle on tullut valtavasti innostusta ja työskentelyrauhaa.

Reseptimme on sovellettavissa myös muualle. Se on otettu myös THL:n ja Itä-Suomen yliopiston yhteiseksi tutkimuskohteeksi.

Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu sai Työelämäpalkinnon 2017. Sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra ja Työsuojelurahasto myönsivät palkinnon 9 työpaikalle.

Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu auttaa alueen lapsia, joiden olosuhteet tai oma käytös uhkaavat vaarantaa heidän hyvinvointinsa tai terveytensä, kun perustason palvelut eivät riitä. Työntekijöitä on yhteensä viisi, johon kuuluu neljä sosiaalityöntekijää ja sosiaalipalvelupäällikkö.

Lisätiedot:

Arja Tolttila, sosiaalipalvelupäällikkö, arja.tolttila@mantsala.fi

Mistä on kyse?