Siirry suoraan sisältöön

Kuva: Sitra / Joanna Moorhouse

Julkaistu 25.09.2015

Mihin kaikkeen metsä taipuu?

Sitra on käynnistänyt ideakuulutuksen, jolla yritämme kerätä ja edelleen jalostaa niitä ajatuksia, mitä metsä voi tulevaisuudessa tarjota.
Kirjoittajat
Kirjoittajan profiilisivu: Samuli Laita
Asiantuntija, Viestintä, Sitra
Viestinnän asiantuntija, jonka työhön kuuluu vuorovaikutus suomalaisten medioiden kanssa ja Kiertotalous-avainalueen viestintä.
Johtava asiantuntija, Sitra
Ernesto Hartikainen on Kiertotalous-avainalueen asiantuntija. Monikielisen ja hymyilevän ”kiertotalousdiplomaatin” työkuvaan kuuluvat vastuu World Circular Economy Forum 2017 -tapahtuman ohjelmasta sekä kiertotalouden konseptien tuominen Suomen metsiin.

Osaako metsäinen kansa nähdä metsänsä uudessa valossa?

Sitra on käynnistänyt ideakuulutuksen, jolla yritämme kerätä ja edelleen jalostaa niitä ajatuksia, mitä metsä voi tulevaisuudessa tarjota – muutakin kuin raaka-aineita? Millaisia tavaroita ja palveluja vihreästä kullastamme on mahdollista kehittää? Mitä uutta teollinen internet voi metsillemme tuoda?

Tarkoituksenamme on lyödä yhteen niin sovellusten kuin palvelujenkin kehittäjät, metsäalan ammattilaiset kuin metsäalaa aiemmin tuntemattomatkin. Haluamme selvittää, millaisia ideoita metsästä voi ammentaa ja mitä metsä voi merkitä Suomen taloudelle tulevaisuudessa?

Toivomme, että ideakuulutuksen myötä löytyy vastauksia muun muassa siihen, miten tulevaisuuden teknologia ja teollinen internet voivat muuttaa metsäteollisuutta. Ehkä tarvitsemme ponnistamista ajattelun äärirajoille? Pinnistely voi synnyttää Suomelle ennennäkemättömiä tapoja luoda metsillemme uudenlaista roolia maailmassa, jossa neitseellisten luonnonvarojen käyttö halutaan saada kestävälle pohjalle ja ylikulutus kuriin.

”Datan lisääminen, jalostaminen ja hyödyntäminen metsäteollisuudessa on varmasti yksi keino kasvattaa metsästä saatua arvoa. Kuinka suuri rooli teollisen internetin soveltamisella joko metsissä tai puun jalostuksessa on Suomen yli 20 miljoonan metsähehtaarin arvon kasvattamisessa tulevaisuudessa? Sen päätämme me itse”, sanoo Sitran asiantuntija Ernesto Hartikainen.

Parhaat ideat palkitaan ja tiimit saavat toteutusvaiheessa kehitystukea Sitran asiantuntijoilta ja partnereilta, näkyvyyttä CEPI European Paper Weekilla Brysselissä ja Slush 2015 startup-tapahtumassa Helsingissä marraskuussa, pääsy co-creation sessioihin Sitralla keväällä 2016 sekä palkintorahaa.