archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Näin voittajahaastetta perusteltiin – osaaminen nähdään huikeana voimavarana

Ratkaisu 100 –haasteäänestyksen voittajaksi julkistettiin tänään Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste. Yleisöäänestys oli äärimmäisen tiukka ja keräsi tuhansia ääniä.

Julkaistu

Näin Kaikkien osaaminen käyttöön –haastetta perusteltiin äänestäjien toimesta.

”Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tuo mielekkyyden elämään ja kokemuksen kuulumisesta yhteiskuntaan. Se kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Suomessa tarvitaan enemmän tietoa, ja taitoja, miten tunnistaa osaamista”, perusteli yksi äänestäjistä ääntään haasteelle.

”Suomen tärkein luonnonvara on osaaminen, sen kehittäminen, jalostaminen ja kasvattaminen. Vaalikaamme osaamista ja oppimista”, toinen äänestäjä kannusti.

”On sekä yhteiskunnallisesti että henkilökohtaisesti suuri tragedia, jos kaikkien osaamista ei pystytä hyödyntämään. Tarvitsemme kaikkia ja meillä piilee paljon hyödyntämätöntä talenttia, jota ei nyt saada mihinkään”, kirjoitti kolmas.

 

Koskee jokaista suomalaista

Suurin osa äänestäjistä painottikin sitä, että osaamisen tunnistaminen on erittäin tärkeää. Lisäksi äänestäjät kokivat, että jos osaamista ei saa otettua käyttöön kunnolla, on se haaskaamista niin yksilölle itselleen kuin yhteiskunnalle.

”Osaamisen tunnistaminen ja sitä kautta työelämään pääsy on iso asia, joka tukisi toteutuessaan koko yhteiskuntamme hyvinvointia”, kirjoitti perusteluiksi yksi äänestäjistä.

”Tämä koskee joka ikistä suomalaista, on eteenpäin katsova ja äärimmäisen kannustava ja ihmistä kunnioittava. Tämä linkittyy hienosti suomalaiseen koulutusyhteiskuntaan ja rakentuu suomalaisen koulutusmaineen varaan ja on hyvä jatke sille. Kun osaamisen käyttö on kaikki toimijatasot kattavaa, myös suomalaisten vahva innovaatioasema ja siihen nähden hyvin huono innovaatioiden hyödynnystaso oikaistuu. Onnistuessaan tuottaa hyötyä kaikille”, näkee haastetta äänestänyt.

 

Haasteella valtavia mahdollisuuksia

Osaamisen lisäksi oppimista korostettiin monissa perusteluissa. Myös tulevaisuus mainittiin useammassa perustelussa.

”Epämuodollisen oppiminen tunnistaminen oikeaksi oppimiseksi on valtava mahdollisuus. Oppiminen on yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan tasolla ratkaiseva tekijä yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa, joten kenelläkään ei ole varaa väheksyä oppimista, joka tapahtuu huomaamatta mutta mullistaa maailmaa. Suomessa epämuodollisen oppimisen edelläkävijöitä on jo olemassa, vaikkapa partio, marttaliike ja monet työpaikat, joten ratkaisua ei tarvitsisi tempaista tyhjästä”, pohti eräs äänestäjä.

”Ainoa tie Suomen ja muun maailman tulevaisuuteen on kaikkien mukaan ottaminen. Jokainen ihminen on nähtävä erityisenä ja huikeana mahdollisuutena!  Kaikissa meissä on kapasiteettia huimiin asioihin, mutta valitettavasti vain harvat pääsevät käyttämään koko kapasiteettiaan. Työttömyys, syrjäytymisen mahdollistaminen yhteyskunnassamme, ihmisten syrjintä sukupuolen, kulttuurin, kansallisuuden ja kyvykkyyksien perusteella ovat yhteiskuntamme kannalta kapasiteetin pahinta väärinkäyttöä”, eräs äänestäjä totesi.

”Tulevaisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että meidän kaikkien vahvuudet/osaaminen tunnistetaan. Paremman tulevaisuuden rakentamiseksi kaikkien osaamista tarvitaan – myös osatyökykyisten. Kun tehdään työtä, joka on merkityksellistä, omilla vahvuusalueilla, niin ollaan hyvän elämän ytimessä.”

”Jos kaikkien suomalaisten osaaminen tunnistetaan, tehdään näkyväksi ja hyödynnetään niin Suomi saa ihmeitä aikaan. Jokainen meistä on arvokas ja osaava!” yksi äänestäneistä kannusti.

Mistä on kyse?