archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Paikallisella sopimisella parempaa pelastustyötä

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen neljä paloasemaa on paikallisella sopimisella ja työtehtäviä keskittämällä tehostanut toimintaansa. Samalla henkilökunnan hyvinvointi on lisääntynyt. Tutustu Työelämäpalkinnon saajan uudistamisen reseptiin ja poimi innostavimmat keinot työpaikallesi.

Julkaistu

Valmistusohjeet

Siirry paikallisella sopimuksella kokonaispalkkaukseen ja -työaikaan. Keskitä henkilöstöresursointi ja -suunnittelu yhteen resurssitoimistoon. Ota henkilöstö mukaan kehitystoimintaan ja mittaa työn tuloksia säännöllisesti.

Ota käyttöön ohjelmisto, jonka avulla kaikkien maakunnan paloasemien työvuoroja voidaan hallita. Kehitä työpaikan sisäistä viestintää jokaviikkoisten videoitujen viikkoinfojen avulla.

Vinkki: Hyödynnä WhatsApp-ryhmiä sisäiseen viestintään. Tavoitat eri vuoroissa ja toimipisteillä työtä tekevät.

Siirrä toiminnan tehostamisesta syntyvät säästöt sivuun ja käytä ne esim. työfysioterapeutin palkkaamiseen ja osaamisen kehittämiseen. Huolehdi henkilöstön fyysisen työkyvyn ylläpitämisestä ja töissä jaksamisesta. Jokapäiväinen liikkuvuusharjoittelu ennaltaehkäisee työtapaturmia ja vammojen syntyä. Seuraa fyysistä jaksamista kuntotesteillä.

Mitä tällä reseptillä syntyi?

Meidän reseptillämme henkilöstön työtyytyväisyys on lisääntynyt ja palomiesten työkunto pysyy yllä aiempaa paremmin. Keskitetty toiminta vapauttaa muiden paloasemien esimiesten työaikaa oman talon päivittäiseen johtamiseen, tehostaa henkilöstöresurssien käyttöä ja vähentää sijaisten tarvetta.

Henkilöstön kouluttaminen uusiin tehtäviin on nyt mahdollista. Töitä on myös pystytty monipuolistamaan ja monilla on omia erityisiä vastuualueita. Jatkossa ne mahdollistavat osaamisen karttuessa työskentelyn pidempään vaikka kunto ei enää raskaimpiin hommiin riittäisikään.

Palomiesten ammattitaito on parantunut, koska osaamisen ylläpito on aiempaa systemaattisempaa ja yhdenmukaisempaa. Systemaattisella harjoittelulla vähennetään myös työtapaturmia.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai Työelämäpalkinnon 2017. Sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra ja Työsuojelurahasto myönsivät palkinnon 9 työpaikalle.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos huolehtii pelastustoimesta koko Etelä-Karjalan maakunnan alueella. Työntekijöitä on 120.

Lisätietoja

Sampsa Lintunen, palomestari, Sampsa.Lintunen@ekpelastuslaitos.fi

Mistä on kyse?