archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

SKF:n tuotteet auttavat asiakkaita päästövähennyksiin

SKF on tehnyt päästötehokkuudesta kannattavaa liiketoimintaa. Sen tuotteet auttavat asiakasyrityksiä vähentämään energiankulutusta.

Kirjoittaja

Matti Remes

Mangomedia Oy

Julkaistu

Kuulalaakereistaan tunnettu SKF on tehnyt päästötehokkuudesta kannattavaa liiketoimintaa. Sen tuotteet auttavat asiakasyrityksiä vähentämään energiankulutusta.

Hiilijalanjälkeään pienentävä yritys keskittyy yleensä vähentämään omassa toiminnassa syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Teknologiayhtiö SKF on halunnut mennä askeleen eteenpäin ja auttaa myös asiakasyrityksiä pienentämään päästöjään. SKF:n Suomen-toimitusjohtaja Vesa Alatalo sanoo, että hiilikädenjäljen suurentaminen eli positiivisten ympäristövaikutusten edistäminen on olennainen osa yhtiön strategiaa.

”Pelkkään omaan toimintaan keskittyminen ei riitä, mikäli haluamme saavuttaa hiilineutraaliuden. Hiilikädenjälkemme tulee olla hiilijalanjälkeämme suurempi.”, Alatalo sanoo.

Energiansäästöstä kannattavaa bisnestä

Alatalo korostaa kuitenkin, että yrityksen tavoitteena on tehdä kannattavaa liiketoimintaa myös silloin, kun kyse on hyvien asioiden edistämisestä.

”Yritysten perimmäisenä tehtävänä on tehdä aina voittoa. Jos yritykset halutaan oikeasti mukaan, toimenpiteiden on oltava taloudellisesti kannattavia.”

Aihepiirin tärkeydestä kertoo, että SKF laatinut myönteisiä ympäristövaikutuksia tavoittelevan BeyondZero-strategian. Se kattaa omista toiminnoista aiheutuvien päästöjen vähentämisen sekä päästötehokkaiden ratkaisujen kehittämisen asiakkaille.

Tuotannosta löytyi säästökohteita

Ruotsalainen SKF kuuluu maailman johtaviin laakereiden, tiivisteiden ja voitelujärjestelmien valmistajiin. Yrityksen palveluvalikoima sisältää muun muassa teknisen konsultoinnin, kunnonvalvonnan ja erilaiset käyttövarmuuspalvelut. SKF:n tuotteita käytetään esimerkiksi sähkömoottoreissa, kulkuneuvoissa ja teollisuuden tuotantojärjestelmissä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Göteborgissa ja sillä on noin 100 tuotantolaitosta 73 maassa. Suomessa SKF valmistaa teollisuuden voitelujärjestelmiä Muuramessa Keski-Suomessa.

Alatalon mukaan energian käyttöä voidaan tehostaa kaikissa tuotantoprosesseissa.

”Suurimmat säästöt syntyvät runsaasti energiaa kuluttavissa kohteissa. Meillä esimerkiksi metallien kuumakäsittely ja työstäminen laakereiksi vaativat paljon energiaa.”

Tuotantolaitokset ovat pääroolissa päästöjen vähentämisessä, mutta Alatalon mukaan kaikki yrityksen toiminnot on kammattu läpi logistiikasta työntekijöiden matkustamiseen.

”Otimme ensimmäisten joukossa käyttöön videoneuvottelu- ja etäkokousjärjestelmiä, jotka vähentävät matkustamisen tarvetta.”

Päästöjä vähentäviä tuotteita

Asiakasyrityksille SKF tarjoaa BeyondZero-tuotevalikoimaa, johon päästäkseen tuotteiden tai palveluiden pitää olla merkittävästi ympäristöä hyödyttäviä. Esimerkiksi matalakitkaisissa laakerimalleissa sisäinen kitka voi olla jopa 30 prosenttia pienempi kuin perusmalleissa, joten niiden pyörittäminen kuluttaa vähemmän energiaa ja vähentää näin hiilidioksidipäästöjä.

”Yhden laakerin kohdalla säästö on pieni, mutta kun laakereita yhdessä sovelluksessa on useita kymmeniä ja sovelluksia maailmassa on miljoonia, vaikutukset ovat suuret.”

SKF on kehittänyt myös bussin ovien sähkömekaanisia avaus- ja sulkumekanismeja, jotka säästävät energiaa 80–90 prosenttia paineilmalla toimiviin oviin verrattuna. Tuotevalikoimaan kuuluu myös kitkaa pienentäviä tiivisteitä ja voiteluaineita. Yksittäisten tuotteiden ohella SKF kehittää asiakasyritysten kanssa energiaa säästäviä järjestelmiä. Hyvä esimerkki on monista uusista autoista ja moottoripyöristä löytyvä start and stop -toiminto, joka pysäyttää moottorin esimerkiksi liikennevaloihin pysähdyttäessä.

”Toiminnon avulla auton hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 15 prosenttia.”

Teksti: Matti Remes

 

Mitä voit itse tehdä?

Sitra on tuottanut yritysten käyttöön työkalupakin, joka kattaa hiilineutraaliuden kannalta keskeiset yritystoiminnan osa-alueet: strategia, yritysjohtaminen, uudet liiketoiminnat sekä päästötehokkuus. Avaamme siinä yrityksille hiilineutraaliuden hyötyjä tarjoamalla ideoita, malleja ja esimerkkejä toimintatavoista, joilla jotkin yritykset ovat jo rakentaneet menestyviä ratkaisuja. Työkalujen avulla voit kehittää yrityksesi liiketoimintaa vähähiilisemmäksi ja puhtaammaksi, mikä pitää yllä kilpailukykyä.

Lataa pdf-muotoinen työkalupakki omalle koneellesi tai lue sitä suoraan verkkosivuillamme. Avaamalla PDF-version Adobe Acrobat Readerissä pystyt navigoimaan klikkaamalla sisältöjä ja osioita, joista haluat lukea lisää. Eteen- ja taaksepäin pääset myös nuolinäppäimillä, jos haluat tutustua koko sisältöön.

Mistä on kyse?