Ratkaisu 100 -haastekilpailun kolmen yön mittaisella ekskursiolla haetaan uusia näkökulmia ja inspiraatiota osaamisen tunnistamisen ja hyödyntämisen teemaan. Ekskursion aikana tiimit työskentelevät intensiivisesti kehittääkseen ratkaisuistaan entistä parempia.
Lukuisat puheenvuorot, mentoroinnit ja työpajat tulevat syventämään kilpailijoiden ymmärrystä innovaatioprosesseista, sosiaalisten innovaatioiden kentästä maailmalla sekä siitä, miten ratkaisujen yhteiskunnallinen vaikuttavuus maksimoidaan.
– Jokaisessa vierailukohteessa, jossa käymme, on takana oma filosofiansa ja tarina onnistumisineen ja epäonnistumisineen. Näiden kokemusten kuuleminen auttaa Ratkaisu 100:n tiimejä idean kehityksessä eteenpäin. Lisäksi tulemme ekskursion aikana työstämään tiimien ratkaisuja eteenpäin yhdessä hollantilaisen ajatushautomo Kennislandin kanssa, kommentoi Sitran haastekilpailuasiantuntija Kalle Nieminen.
Hollannin ratkaisukeskeinen yhteiskunta, joka korostaa yhteistyön merkitystä eri sektoreiden välillä, tarjoaa tähän tarkoitukseen oivallisen ympäristön sekä huippuasiantuntijoita eri sektoreilta.
Mutta mikä tekee Hollannista yhden maailman rikkaimmista innovaatioympäristöistä?
– Monikulttuurinen houkutteleva liiketoimintaympäristö, tiheästi asuttu Amsterdam ja positiivinen asenne muutokseen, vastaa Riku Mattila, University of Amsterdamin poliittisen viestinnän maisteriopiskelija ja Sitran Ratkaisu 100 -ekskursion paikallisasiantuntija.
– Amsterdamissa on ymmärretty, että parempi tulevaisuus syntyy vain toivottamalla muutos tervetulleeksi. Uusien ratkaisujen ja innovaatioiden kehittymiselle on luotavaa tilaa ja puitteita. Vaikka maailma muuttuu, niin Amsterdamin kannustava ilmapiiri tarjoaa mahdollisuuden luoda haasteiden hetkellä niitä tärkeimpiä kipinöitä. Eli tietenkin: ratkaisuja, Mattila jatkaa.
Fiksuja ihmisiä ja monikulttuurista ympäristöä täydentämässä on vielä yksi tärkeä seikka: yhteistyö, collaboration. Sen nimeen vannovat Hollannissa niin julkinen ja yksityinen sektori, yliopistot kuin matkailun edistäjätkin.
Tutustu Amsterdamin ja Rotterdamin sosiaalisten innovaatioiden kohteisiin (ja Ratkaisu 100 -ekskursion työskentely- ja tutustumispaikkoihin) alla.
Ekskursion ohjelma on suunniteltu yhteistyössä hollantilaisen ajatushautomo Kennislandin kanssa. Matkan jälkeen Ratkaisu 100:n ohjelma keskittyy erityisesti tukemaan kilpailutiimejä loppukäyttäjien ja asiakkaiden ymmärryksessä. Ekskursion etenemistä voi seurata Twitterissä tunnisteella #Ratkaisu100.
Ratkaisu 100 -ekskursion vierailu- ja työskentelykohteet:
CTO -toimisto
Amsterdamin teknillinen toimisto Chief Technology Office (CTO) toimii väliorganisaationa kaupungin hallinnon osastojen välillä. eHealthin, kiertotalouden ja älykkään liikkumisen teemojen parissa työskentelevä toimisto tekee yhteistyötä kaupungin eri osastojen kanssa innovaatioiden edistämiseksi Amsterdamissa.
Amsterdam Economic Board
Amsterdam Economic Board perustettiin vuonna 2010 hallinnon, tutkimuslaitosten ja yksityisten yritysten muodostaman yhteenliittymän toimesta talouden vahvistamiseksi Amsterdamin metropolialueella.
Vuosien saatossa sen tehtävä on laajentunut myös ihmisten hyvinvoinnin vahvistamisen alueelle. Amsterdam Economic Board yhdistää ihmisiä ja organisaatiota esimerkiksi verkostointitapahtumien ja verkkoalustan avulla. Se edistää tiedonvaihtoa ja innovatiivisia ratkaisuja ja sen kunnianhimoisena päämääränä on tehdä Amsterdamista yksi Euroopan kolmesta merkittävimmästä innovaatioalueesta vuoteen 2025 mennessä. Painopistealueita ovat kiertotalous, digitaaliset yhteydet, eHealth, älykäs liikkuminen ja taitojen kehittäminen. Johtajana toimii Amsterdamin pormestari Eberhard van der Laan. Amsterdam Economic Board oli myös mukana kehittämässä innovaatioalusta Amsterdam Smart Cityä.
TakecareBNB
Takecarebnb yhdistää oleskeluluvan saaneita pakolaisia ja hollantilaisia isäntäperheitä.
Omaa asuntoa odotellessaan pakolaiset voivat asua isäntäperheissään, kuitenkin enintään kolme kuukautta. Aloite on vastaus ihmisten haluun auttaa pakolaisia ja se edistää pakolaisten kotoutumista hollantilaiseen yhteiskuntaan. Takecarebnb tekee yhteistyötä vapaaehtoisen ”välittäjä”-työryhmän kanssa, joka varmistaa että sijoittamisprosessi tehdään huolella. Takecarebnb:n johtokunta vastaa vapaaehtoisten päivittäisestä johtamisesta samoin kuin kehitys- ja toteuttamispolitiikasta, varainkeräyksestä, taloushallinnosta ja viestinnästä. Takecarebnb tekee yhteistyötä monen muun hollantilaisen pakolaisten kanssa työskentelevän järjestön kanssa ja sitä sponsoroivat sekä yksityisen sektorin organisaatiot että kansalaisjärjestöt.
Konnektid
Konnektid on digitaalinen alusta, joka yhdistää ihmiset lähiympäristön asiantuntijoihin ja ammattimaisesti työskenteleviin opettajiin.
Alustan tavoitteena on antaa työnhakijoille sellaisia tietoja ja taitoja, joita he tarvitsevat tämän päivän työmarkkinoilla ja sen toiminta perustuu ihmisten taitoihin. Taitoja voi jakaa joko ilmaiseksi tai jäsenet voivat tarjota maksullisia tunteja ammattimaisesti työskentelevinä opettajina. Konnektid tarkistaa kaikkien opettajien suositukset ja todistukset, jotta se voi varmistaa laadukkaan oppimiskokemuksen. Konnedtid keräsi joukkorahoituskampanjan avulla yli 100 000 euroa ja sai taloudellista apua EU-tuen kautta aloitteen kehittämiseksi edelleen. Konnektidin avulla esimerkiksi monet hollantilaiset ovat alkaneet opettaa hollannin kieltä pakolaisille.
Refugee Company
Refugee Company kohtauttaa pakolaiset ja työpaikat Hollannissa ja auttaa pakolaisia oman yrityksen perustamisessa.
Sen missiona on voimaannuttaa pakolaisia työn avulla, sillä aloitteessa uskotaan, että sulautuminen hollantilaiseen yhteiskuntaan ja merkityksellisen elämän rakentaminen Alankomaissa onnistuu parhaiten työnteon kautta. Tarkemmin ottaen, Refugee Company auttaa pakolaisia rakentamaan vahvan verkoston, kehittämään portfolion ja keräämään työkokemusta. Refugee Companyn toimipaikka on Amsterdamin itäosassa sijaitsevassa Lola Lik, entinen vankila, josta on tehty kulttuurikeskus. Sen naapurissa on pakolaiskeskus, jossa asuu lähes 1 000 pakolaista. Esimerkiksi syyrialainen pakolainen ja yrittäjä Jay Asad aloitti StartUp Kitchenin Refugee Companyn tuella. StartUp Kitchen auttaa pakolaisten ruoka-alalla toimivia startup-yrityksiä kasvattamaan liiketoimintaansa.
Maakplaats 021
Pakhuis de Zwijgerin järjestämässä projektissa ‘Maak je buurt!’ (Tee oma asuinalueesi) lapset tutkivat omaa asuinaluettaan. Ketä siellä asuu? Mitä hyviä puolia alueessa on? Entä mitä voisi parantaa? Projektin tavoitteena on näyttää lapsille heidän asuinalueensa uudesta näkökulmasta.
Instock
Instock valmistaa kauppaketju Albert Heijnin ja muutaman muun tuottajan myymättä jääneistä elintarvikkeista korkealaatuisia aterioita ravintoloissaan Amsterdamissa, Haagissa ja Utrechtissa.
Instockin missio on vähentää elintarvikejätettä, kun ottaa huomioon, että noin kolmasosa kaikesta ruoantuotannosta päätyy jätteeksi. Ruokalista on joka päivä erilainen ja perustuu kunakin päivänä jäljelle jääneisiin tuotteisiin. Keskimäärin ateriat koostuvat 80-prosenttisesti tuotteista, jotka muuten päätyisivät jätteeksi. Instock on itsenäinen, Albert Heijn -ketjun sponsoroima säätiö. Kauppaketju maksaa säätiön perustajien palkat, mutta ravintolat ovat taloudellisesti itsenäisiä.
Westside Slotermeer
Westside on Amsterdamin Nieuw-Westissä sijaisevan Slotermeerin kaupunginosan asukkaiden ja usean yhteisöllisen järjestön muodostama osuuskunta.
Se palvelee sekä tapahtumapaikkana että lähikahvilana. Slotermeerin asukkaat järjestävät siellä opetusta, työpajoja ja tapahtumia tanssi- ja ompelukursseista diskoiltoihin. Westsiden tavoitteena on edistää asukkaiden taitoja ja sosiaalista osallisuutta tällä hyvin monikulttuurisella asuinalueella. Se keskittyy taitojen kehittämiseen taiteen, kulttuurin ja yrittäjyyden alueilla. Osuuskunnan johdossa on jäsenistä koostuva hallitus ja kahvilaa pidetään yllä vapaaehtoisvoimin.
De Correspondent
Riippumattomille jäsenten rahoittama journalistinen alusta De Correspondent on verkkosanomalehti, jonka tavoitteena on journalismin uudistaminen.
Sen missio on luoda uutisoinnin väline, joka on riippumaton, kriittinen ja toimii vastalääkkeenä päivän uutisille. De Correspondent syntyi joukkorahoituskampanjan avulla vuonna 2013. Sekä lehden koko, että vaikutus on kasvanut voimakkaasti parin viime vuoden aikana. The Guardian -sanomalehden sanoin: ”De Correspondentin tapa lähestyä uutisbisnestä on humaania journalismia melkein sen puhtaimmassa muodossa.” De Correspondent sijaitsee Amsterdamissa ja se on vähitellen tutkailemassa kansainvälisiä vesiä.
Waag Society / Biohack Academy
Amsterdamin keskustassa sijaitsee taide-, tiede- ja teknologiainstituutti Waag Society. Se on digitaalisen median uranuurtaja, josta on muodostunut sekä tapahtumien alkuunpanija että kulttuuri- ja sosiaalisten innovaatioiden kasvualusta.
Waag Society tutkii uusia teknologioita, ja taiteella ja kulttuurilla on keskeinen rooli sen uusien tieteen ja teknologian edistysaskelia hyödyntävien sovellusten suunnittelussa. Järjestö ei ole kiinnostunut ainoastaan internetiin liittyvistä teknologioista, vaan myös bioteknologiasta ja kognitiivisiin tieteisiin liittyvistä teknologioista.
NO Limit
No Limit -järjestössä kansainvälinen kulttuuri ja taide ovat keskeisessä asemassa. Se on paikka, jossa nuoret ja vanhat voivat kehittää itseään ja se valmistaa heitä tulevaan opiskeluun.
No Limit tarjoaa ilmaisia tiloja musiikkikilpailuihin osallistuville muusikoille ja rap-artisteille, sekä esiintymismahdollisuuden kaikenlaisille esiintyjille. Tärkeä ominaisuus järjestön työssä on mahdollisuuksien ja näkökulmien tarjoaminen nuorille, esimerkiksi näyttämällä heille, ettei heidän etnisen taustansa pitäisi estää heitä saavuttamasta tavoitteita elämässään. (Melkein) kaikki tapahtumat ovat ilmaisia ja ne on suunnattu lähialueen nuorille nuoria osallistaen ja haastaen heitä kriittiseen ajatteluun.
Verhalenhuis Belvedère
Verhalenhuis (suomeksi ”tarinatalo”) Belvédèren missio on käyttää taidetta, kulttuuria ja henkilökohtaisia tarinoita apuna ihmisten ja yhteisöjen näkyväksi tekemiseksi tämän päivän yhteiskunnassa.
Sen tärkein päämäärä on edistää ihmisten onnellisuutta pitkällä aikavälillä. Belvedèressa uskotaan, että tämä on mahdollista saavuttaa löytämällä tarkoitus elämälle, luomalla yhteyksiä muihin ihmisiin sosiaalisella tasolla sekä kehittämällä henkilökohtaisia lahjoja ja vahvuuksia ja käyttämällä niitä henkilökohtaisen hyödyn sijaan kaikkien hyväksi. Näin toimien Belvedère tekee työtä osallistavamman ja välittävämmän kaupungin ja yhteiskunnan saavuttamiseksi.
Leeszaal West
Aikana, jolloin kirjastojen merkitys yhteiskunnassa on hitaasti häviämässä, Leeszaal Westin tavoitteena on täyttää näiden katoavien oppimis- ja seurustelupaikkojen jättämä tila.
Vapaaehtoisvoimin toimiva Leeszaal tarjoaa paikan, jossa lähialueen ihmiset voivat tavata ja jossa tapahtuu erilaista yhteisöllistä toimintaa. Vapaaehtoisia on kaikilta elämänaloilta ja he ovat iältään, taustoiltaan, jne. hyvin erilaisia. On kuitenkin yksi asia, joka heitä kaikkia yhdistää. Se on halu luoda paikka, jollaista kaupunki ja kaupunginosa heidän kaikkien mielestä tarvitsee.
NPRZ
Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) on Hollannin hallituksen, Rotterdamin kunnan, koulutus- ja terveystoimijoiden, asuntoyhdistysten ja kaupallisten yritysten yhteistyöohjelma, jonka tavoitteena on auttaa Rotterdamin eteläosan lapsia vahvistamaan asemiaan työmarkkinoilla, kun koulunkäynti loppuu.
Erityisesti se innostaa lapsia nuoresta pitäen valitsemaan töitä tai aloja, joilla työtä on tarjolla runsaasti sen sijaan, että he keskittyisivät aloihin, joilla mahdollisuuksia on vähemmän. Suurin osa NPRZ:n projekteista on aikataulussaan ja kantaa hedelmää, mikä näkyy matalampina työttömyyslukuina ja parempina koulutuloksina. Käytössä on erilaisia menetelmiä lasten oppimisen edistämiseksi, kuten esimerkiksi Children’s zones, joka keskittyy ylimääräisiin ja parempiin oppitunteihin ja jota toteutetaan alueen kaupunginosissa, sekä huomion kiinnittäminen lasten mieltymyksiin ja taitoihin. Opetus on yksi monista NPRZ:n painopistealueista. Yhteistyöyritys tekee työtä elämänlaadun, sosiaalisen osallistamisen ja asukkaiden osallistumisen parantamiseksi yhdessä ihmisten kanssa ja ihmisten hyväksi.
DakAkker
DakAkker on Euroopan suurin kattoviljelmä.
Rotterdamin keskustassa Schieblockin toimistorakennuksen katolla sijaitseva DakAkker toimii testialueena jolla kokeillaan erilaisia viherkattoja ja kaupunkiviljelyä. Viljelmällä kasvatetaan hedelmiä, kasviksia ja yrttejä ja tarhataan mehiläisiä. Kattoviljelijät tarjoavat yhteistyössä Environmental Centre Rotterdamin kanssa alakouluille Dakennie -nimistä opetusohjelmaa. Ohjelma käsittelee kaupunkiviljelyä, terveellistä ruokaa, ilmastonmuutosta, sadeveden sitomista ja viherkattoja, SEKÄ tietysti kaikkea kaikkeen DakAkkerissa kasvavaan liittyvää ja mehiläisiä.
BlueCity
Rotterdamin entisessä trooppisessa uima-altaassa sijaitseva BlueCity on toimisto, jossa erilaiset kiertotalousaloitteet tulevat yhteen selvittääkseen, miten kiertotalous voisi parhaimmillaan toimia. BlueCity kutsuu itseään leikkipaikaksi kiertotalousyrityksille, jossa aivot, sisu, visio ja hauskuus käyvät käsikädessä.
Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot on paljon muutakin kuin vain ravintola. Se tarjoaa ajatusmaailmansa mukaisesti terveellistä ja kestävästi tuotettua ruokaa kaikille, ja tekemällä näin se myös harjoittaa kaupunkiviljelyä ja opastaa kaupunkilaisia elämään terveellisesti.
Hotspot Hutspotissa tarjoaa paikan, jonne lapset voivat mennä koulupäivän jälkeen. Puutarhatöiden ja kaupunkiviljelyn lisäksi lapsille opetetaan myös ruoanlaittoa ja ravintoloiden toimintaperiaatteita. Aloite keskittyy erityisesti taitojen kehittämiseen ja yhteyden muodostamiseen työmarkkinoiden kanssa.
De Ceuvel
De Ceuvel on palkintoja voittanut kestäväksi suunniteltu työpaikka luoville ja sosiaalisille yrityksille. Se on rakennettu entisen telakan pilaamalle maa-alueelle. De Ceuvel on kiertävän, älykkään ja biopohjaisen kehityksen elävä laboratorio.
IJ-joen pohjoisrannalla sijaitsevaa De Ceuvelia, jolla toimi ennen Amsterdamin pahiten saastuttavaa teollisuutta, ollaan nyt muuttamassa kestävän kehityksen asuin- ja työalueeksi.
Volkshotel
De Volkshotel ei ole pelkästään hotelli, vaan myös luova keskus, jossa voi tehdä kokeiluja ja harjoittaa luovuutta.
Se on nuorten kuuluisuuksien ja vanhempien aloittelijoiden sekä paikallisten ja kansainvälisten lahjakkuuksien työtila, jossa voi tuottaa tai suunnitella, toimittaa tai luoda. Parempaa maailmaa tai vain työpaikkaa. Työtä voi tehdä yksin tai yhteistyössä muiden kanssa. Volkshotellista löytyvät ne luovat ihmiset, jotka pelastivat rakennuksen purkamiselta kun de Volkskrant, yksi Alankomaiden merkittävimmistä sanomalehdistä, muutti rakennuksesta muualle.
Spring House
Spring House on Amsterdamissa IJ-joen rannalla sijaitseva sosiaalisten innovoijien jäsenyhteisö.
Rakennuksessa sijaitsee ja työskentelee yli 100 organisaatiota ja henkilöä, joille on kaikille yhteistä haave sosiaalisemmasta ja kestävämmästä yhteiskunnasta. Spring Housen perustajat ovat toisessa kerroksessa sijaitseva Kennisland sekä Van de Jong -niminen luova toimisto. Spring Housessa ihmiset tekevät työtä yhdessä, jakavat ajatuksiaan ja kehittävät niitä toiminnaksi. Se toimii muutoksen alullepanijana ja kannustaa positiiviseen muutokseen.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.