artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Tänään 2030 – Suomi maailman huippua maahanmuuttajanaisten työllisyydessä

Yhä useampi yritys haluaa nyt maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä ja sitoutuu aktiiviseen antirasistiseen toimintaan.

Julkaistu

Syrjintää kulttuuritaustan, sukupuolen, perheellisyyden tai uskonnon vuoksi. Molempien kotimaisten rakentamia kielimuureja, tukiviidakkoa ja Hyvä veli -verkostoja. Näitä oli suomalainen työelämä maahanmuuttajanaisen näkökulmasta vielä muutama vuosi sitten.

Erityisen vaikea tilanne oli perheellisille naisille. 2020-luvun alkaessa jopa puolet Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta muuttaneista äideistä jäi työelämän ulkopuolelle uudessa kotimaassaan.

Äitien tilanne heijastui kokonaisiin perheisiin. Asiantuntija-arvioiden mukaan kotoutumisen haasteet koskettivat vuosikymmenen alussa Suomessa jopa 400 000 ihmistä.

Toisin on tänään.

Tänään 2030 -verkkolehden selvityksen mukaan yli 85 prosenttia maahanmuuttajataustaista naisista on työllistynyt neljän vuoden sisällä Suomeen muutosta. Koulutustaan vastaavaan työhön työllistyi 50 prosenttia henkilöistä. Työelämään integroituminen säteilee myös muille yhteiskunnan osa-alueille. Maahanmuuttajanaisten näkyvyys mediassa ja edustus esimerkiksi kuntapolitiikassa on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa.

Maahanmuuttajanaisten osallisuus huippuluokkaaNainen ja läppäri

AIDA Impactin toimipisteessä Helsingin Punavuoressa käy tänäänkin kuhina. Asiakkaat noutavat tilauksiaan, ohikulkijat pysähtyvät ihastelemaan käsinpunottuja helmikoruja, ja viereisessä neuvotteluhuoneessa AIDA Impactin kouluttaja Parvin Rahimi valmistautuu Impact Employment -koulutuksen alkuun yhdessä asiakasyrityksen kanssa. Suomen, englannin ja farsinkielinen puheensorina täyttää ilman.

AIDA Impact on ollut Suomessa uranuurtaja vaikuttavuustyöllistämisen mallin kehittämisessä. Yritys on avannut kymmenille naisille tien työelämään tarjoamalla työtä korujen valmistuksen parissa.

Kun yrityksen toimitusjohtaja Elina Siira perusti yrityksen vuonna 2018, tekijöitä kentällä oli vähän. Enää AIDA ei ole yksin missionsa kanssa.

– Olemme luoneet verkostomme pitkäjänteisellä työllä. Pian oli selvää, että muutkin voisivat hyötyä kokemuksistamme. Vuonna 2021 käynnistimme Impact Employment -toiminnan, joka tarjosi suomalaisille yrityksille vaikuttavuustyöllistämisen koulutusta ja käytännön polkuja, jotta osaajia löydettäisiin maahanmuuttajayhteisön sisältä. Halusimme tuoda osaajat ja työnantajat yhteen sekä auttaa yritysmaailmaa ymmärtämään piiloresurssien sekä monimuotoisuuden arvon, Siira kertoo.

Vaikuttavuustyöllistäminen ylitti odotukset. Sen lisäksi, että kymmenet suomalaisyritykset ovat löytäneet maahanmuuttajataustaisia osaajia tiimeihinsä, vaikutus näkyy nykyään myös julkisen sektorin työpaikoissa. Maahanmuuttajanaisten osallisuus yhteiskunnallisina toimijoina onkin Suomessa Euroopan huippuluokkaa.

Vaikuttavuustyöllistymistä muihin Pohjoismaihin

Kuluvan vuoden aikana vaikuttavuustyöllistämisen mallia on lähdetty monistamaan kansainvälisesti. Käynnissä on kokeilu Ruotsin ja Tanskan valtionhallinnon sekä paikallisten yritysten kanssa.

Suomen positiiviset tulokset maahanmuuttajien integraatiosta ja sen vaikutuksesta yhteiskunnan hyvinvointiin ja demokratian toteutumiseen ovat saaneet myös muut EU-maat kiinnostumaan käytetystä mallista.

– Kehityskulku on erittäin lupaava. Me katsomme kuitenkin pitkälle. Se, miten onnistumme yhteiskuntina tukemaan maahanmuuttajien toimijuutta, määrittelee tulevina vuosina eurooppalaista ilmapiiriä, mutta ennen kaikkea ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin tason. Tässä tehtävässä on yrityksillä suuri vastuu ja vaikutusvalta, Siira toteaa.

Sitra Lab 3 -koulutusohjelman toivottuja tuloksia kuvataan fiktiivisessä Tänään 2030 -tulevaisuustabloidissa.

Mistä on kyse?