artikkelit
Arvioitu lukuaika 2 min

Tekoälyä arkijärjellä

Kymmenen x kymmenen minuuttia arkijärkistä keskustelua tekoälystä. Syksyllä 2018 Huomenta Suomessa.

Kirjoittaja

Jenni Sarolahti

Julkaistu

Heurekan ja Sitran Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta –näyttelyn kertojana on tekoäly Jennifer. Mutta mitä tai mikä se tekoäly oikein on, miten se muuttaa arkeamme, ja miten ihmeessä siihen oikein pitäisi suhtautua? Nuppu Stenros lähti selvittämään asiaa, ja syntyi kymmenen x kymmenen minuttia arkijärkistä keskustelua tekoälystä.

Tekoälyä arkijärjellä -sarja on tehty yhteistyössä Mediahub Oy:n kanssa, ja se esitetään MTV3:n Huomenta Suomen yhteydessä syksyn 2018 aikana. Julkaisemme jaksot tässä sitä mukaan, kuin ne ilmestyvät.

 1. Tekoälyä arkijärjellä: tekoäly ja tulevaisuuden koulu
  Mitä tekoäly on ja kuinka se tulee muuttamaan tulevaisuuden koulua? Vieraina ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas sekä aivotutkija Katri Saarikivi. Esitetty 26.9.2018.
 2. Tekoälyä arkijärjellä:  media ja algoritmit
  Minkälaisia vaaroja algoritmeissa piilee, kuinka tekoäly voidaan valjastaa median hyödyksi? Vieraina kansainvälisen politiikan tutkija Antto Vihma ja Media-alan tutkimussäätiön johtaja Noora Pinjamaa. Esitetty 3.10.2018
 3. Tekoälyä arkijärjellä: terveydenhuolto
  Tekoäly tulevaisuuden terveydenhuollossa. Vieraina HUS:n kehitysjohtaja Visa Honkanen ja VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas. Esitetty 10.10.2018.
 4. Tekoälyä arkijärjellä: demokratia ja maailmanrauha
  Kuinka tekoälyn voisi valjastaa demokratian ja maailmanrauhan edistämiseen? Vieraina professori Timo Honkela ja Demos Helsingin tutkija Johannes Anttila. Esitetty 17.10.2018.
 5. Tekoälyä arkijärjellä: ympäristönsuojelu
  Tekoälyä ympäristönsuojelun hyväksi. Vieraina apulaisprofessori Arto O. Salonen ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Esitetty 24.10.2018
 6. Tekoälyä arkijärjellä: kaupungit
  Miten tekoäly muuttaa kaupunkeja? Vieraina kaupunkisuunnittelun tutkija ja CHAOS architectsin toimitusjohtaja Natalia Rincón sekä Tiedon datakeskeisten liiketoimintojen johtaja ja sekä Smartcity Tampereen Keinoäly ja analytiikka -teeman puheenjohtaja Matti Ristimäki. Esitetty 31.10.2018.
 7. Tekoälyä arkijärjellä: rakkaus
  Voisiko tekoäly parantaa rakkauselämäämme? Vieraina sovelluskehittäjä Peeter Lange & tietokirjailija Mari Koistinen.
  Esitetty 7.11.2018
 8. Tekoälyä arkijärjellä: huomisen ruoka
  Miten tekoäly muuttaa tulevaisuuden ruokateollisuutta? Vieraina biotekniikan tohtori Lauri Reuter ja K-ryhmän asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen. Esitetty 14.11.2018.
 9. Tekoälyä arkijärjellä: liikenne
  Miten tulevaisuudessa liikutaan paikasta toiseen? Vieraina MaaS Globalin perustaja Sampo Hietanen ja toimitusjohtaja Harri Santamala robottiautoja kehittelevästä Sensible4:sta. Esitetty 21.11.2018.
 10. Tekoälyä arkijärjellä: työelämä
  Tekoäly mullistaa tulevaisuuden työelämää. Vieraina IrisAi -startupin perustaja Maria Ritola ja tekoälystä johtajille kirjan kirjoittanut Antti Merilehto. Esitetty 28.11.2018.

Katso koko sarja Sitran YouTube-kanavalta tästä. Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttely on avoinna Heurekassa 13.1.2019 saakka.

Mistä on kyse?