Siirry suoraan sisältöön

Tekoälyä arkijärjellä -sarja tuo kymmenen arkijärkistä näkökulmaa tekoälyyn. Valokuva: Salla Paalanen, Mediahub Oy, kuvankäsittely: Jenni Sarolahti

Julkaistu 31.10.2018

Tekoälyä arkijärjellä

Kymmenen x kymmenen minuuttia arkijärkistä keskustelua tekoälystä. Syksyllä 2018 Huomenta Suomessa.
Kirjoittaja
Kirjoittajan profiilisivu: Jenni Sarolahti
Johtava asiantuntija, Viestintä, Sitra
Jenni Sarolahti on pitkänlinjan sitralainen viestijä, joka hanskaa viestinnän strategiasta toteutukseen. Tällä hetkellä Jenni vastaa Sitran juhlavuosihankkeiden viestinnästä, toimintakertomuksesta sekä monista muista koko taloa koskevista viestintähankkeista.

Heurekan ja Sitran Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta –näyttelyn kertojana on tekoäly Jennifer. Mutta mitä tai mikä se tekoäly oikein on, miten se muuttaa arkeamme, ja miten ihmeessä siihen oikein pitäisi suhtautua? Nuppu Stenros lähti selvittämään asiaa, ja syntyi kymmenen x kymmenen minuttia arkijärkistä keskustelua tekoälystä.

Tekoälyä arkijärjellä -sarja on tehty yhteistyössä Mediahub Oy:n kanssa, ja se esitetään MTV3:n Huomenta Suomen yhteydessä syksyn 2018 aikana. Julkaisemme jaksot tässä sitä mukaan, kuin ne ilmestyvät.

  1. Tekoälyä arkijärjellä: tekoäly ja tulevaisuuden koulu
    Mitä tekoäly on ja kuinka se tulee muuttamaan tulevaisuuden koulua? Vieraina ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas sekä aivotutkija Katri Saarikivi. Esitetty 26.9.2018.
  2. Tekoälyä arkijärjellä:  media ja algoritmit
    Minkälaisia vaaroja algoritmeissa piilee, kuinka tekoäly voidaan valjastaa median hyödyksi? Vieraina kansainvälisen politiikan tutkija Antto Vihma ja Media-alan tutkimussäätiön johtaja Noora Pinjamaa. Esitetty 3.10.2018
  3. Tekoälyä arkijärjellä: terveydenhuolto
    Tekoäly tulevaisuuden terveydenhuollossa. Vieraina HUS:n kehitysjohtaja Visa Honkanen ja VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas. Esitetty 10.10.2018.
  4. Tekoälyä arkijärjellä: demokratia ja maailmanrauha
    Kuinka tekoälyn voisi valjastaa demokratian ja maailmanrauhan edistämiseen? Vieraina professori Timo Honkela ja Demos Helsingin tutkija Johannes Anttila. Esitetty 17.10.2018.
  5. Tekoälyä arkijärjellä: ympäristönsuojelu
    Tekoälyä ympäristönsuojelun hyväksi. Vieraina apulaisprofessori Arto O. Salonen ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Esitetty 24.10.2018
  6. Tekoälyä arkijärjellä: kaupungit
    Miten tekoäly muuttaa kaupunkeja? Vieraina kaupunkisuunnittelun tutkija ja CHAOS architectsin toimitusjohtaja Natalia Rincón sekä Tiedon datakeskeisten liiketoimintojen johtaja ja sekä Smartcity Tampereen Keinoäly ja analytiikka -teeman puheenjohtaja Matti Ristimäki. Esitetty 31.10.2018.
  7. Tekoälyä arkijärjellä: rakkaus
    Voisiko tekoäly parantaa rakkauselämäämme? Vieraina sovelluskehittäjä Peeter Lange & tietokirjailija Mari Koistinen.
    Esitetty 7.11.2018
  8. Tekoälyä arkijärjellä: huomisen ruoka
    Miten tekoäly muuttaa tulevaisuuden ruokateollisuutta? Vieraina biotekniikan tohtori Lauri Reuter ja K-ryhmän asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen. Esitetty 14.11.2018.
  9. Tekoälyä arkijärjellä: liikenne
    Miten tulevaisuudessa liikutaan paikasta toiseen? Vieraina MaaS Globalin perustaja Sampo Hietanen ja toimitusjohtaja Harri Santamala robottiautoja kehittelevästä Sensible4:sta. Esitetty 21.11.2018.
  10. Tekoälyä arkijärjellä: työelämä
    Tekoäly mullistaa tulevaisuuden työelämää. Vieraina IrisAi -startupin perustaja Maria Ritola ja tekoälystä johtajille kirjan kirjoittanut Antti Merilehto. Esitetty 28.11.2018.

Katso koko sarja Sitran YouTube-kanavalta tästä. Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttely on avoinna Heurekassa 13.1.2019 saakka.

Mistä on kyse?