artikkelit
Arvioitu lukuaika 4 min

Terveisiä Tulevaisuustaajuuksilta: Enemmän puhetta toivosta

Tampereen hiippakunta ja kirkkohallitus hyödyntävät Tulevaisuustaajuus-työpajamentelemää diakoniatyössä. Tavoitteena on vahvistaa toivottavan tulevaisuuden rakentamista.

Kirjoittaja

Julkaistu

Tampereen hiippakunta ja Kirkkohallitus ovat ottaneet Tulevaisuustaajuus-työpajamenetelmän käyttöönsä vahvistamaan toivoa diakoniatyössä. Projektista vastaavat Tampereen hiippakunnan ohjaus- ja kehittämistyön asiantuntija Airi Raitaranta sekä kirkkohallituksen diakonian kehittämisen asiantuntija Titi Gävert.

“Toivomme, että menetelmän avulla diakoniatyössä voitaisiin paremmin kyseenalaistaa totunnaisia rajoittavia tapoja ajatella tulevaisuudesta ja samalla vahvistaa liikkumista kohti aktiivista toivottavan tulevaisuuden rakentamista”, molemmat sanovat.

Projektissa halutaan nyt ensin vahvistaa erityisesti diakonian parissa työskentelevien johtajien ja asiantuntijoiden tulevaisuusajattelua. Jatkossa on tarkoitus saattaa tätä kautta työtapaa osaksi diakonian ja seurakuntien arkea niin, että myös eri lailla haavoittuvissa olosuhteissa elävät ihmiset kutsutaan mukaan työpajatyöskentelyihin.

Projekti-idea syntyi diakoniatyön asiakkaiden tarpeista. Diakoniassa työskennellään ihmisten kanssa, jotka elävät eri tavoin vaikeassa elämäntilanteessa. Toivo on keskeisessä roolissa diakoniassa, mutta usein huolet saavat enemmän huomiota. Raitaranta ja Gävert uskovat, että Tulevaisuustaajuuden opit auttavat vahvistamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten toimijuutta sekä luovat toivoa tulevaisuudesta.

Projekti tukee myös laajempaa yhteiskunnallista kehitystä. ”Tulevaisuusvalta oli minulle ihana uusi termi”, kertoo Gävert. Tulevaisuusvalta tarkoittaa valtaa määritellä tulevaisuusnäkymiä, eli sitä, kuka pääsee keskustelemaan tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuina. Kirkkohallituksen ja Tampereen hiippakunnan projektin laajempana tavoitteena onkin saada enemmän ihmisiä kuvittelemaan erilaisia tulevaisuuksia. ”Halutaan siis laajentaa tulevaisuusvaltaa käyttävien joukkoa”, sanoo Raitaranta.

Joulukuussa käynnistynyt projekti on herättänyt paljon kiinnostusta Raitarannan ja Gävertin kollegoissa: ”Tästä on tullut paljon kyselyitä. Moni haluaa ottaa Tulevaisuustaajuuden käyttöön omaan työhön”, sanovat molemmat.

Oppeja matkan varrelta

Useamman Tulevaisuustaajuus-työpajan järjestämisen jälkeen Gävert ja Raitaranta tunnistavat jo asioita, joihin kannattaa työpajaa suunnitellessa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi ajankäyttöä on hyvä miettiä tarkasti. Gävertin ja Raitarannan mukaan on tärkeää säästää työpajan loppuun riittävästi aikaa konkreettisten ideoiden hiomiselle, jotta työpajasta jää käteen jotain, mikä on mahdollista toteuttaa. Toisaalta alun ”haasta”-osuuteen on käytettävä riittävästi aikaa, jotta osallistujat rohkaistuvat kuvittelemaan yllättävämpiäkin asioita.

Työpajan järjestämisen tueksi on tarjolla paljon materiaalia. ”Power point -dioja voisi näyttää vaikka kuinka paljon, mutta sitten jäisi vähemmän aikaa ryhmäkeskustelulle, ja ensimmäisestä työpajasta saimme palautetta, että keskustelua olisi voinut olla enemmänkin”, Raitaranta toteaa. ”Täytyy tuntea porukka, joille työpajaa vetää. Jotkut ovat tottuneet ripeään tahtiin, toiset työskentelevät mielellään verkkaisemmin”, Gävert täydentää.

Ensimmäisten kokemusten perusteella Gävert ja Raitaranta toteavat, että Tulevaisuustaajuus kannattelee hyvin keskustelua ja tarjoaa myös luontevan paikan tuoda ihmiset yhteen. ”On erityistä voida kutsua seurakuntien työntekijöitä positiivisten tulevaisuuskuvien äärelle. Olemme niin tottuneet puhumaan madonluvuista ja synkistä näkymistä”, Gävert sanoo.

Kolme vinkkiä sujuvampaan työpajaan

  1. Mieti omistajuutta. Vedätkö työpajan omalle porukallesi vai toimitko ryhmän ulkopuolisena fasilitoijana? Niin tai näin, kannattaa miettiä, annatko työpajan osallistujien määrittää työpajan rajauksen, vai määritteletkö sen jo etukäteen työpajaa suunnitellessa. Rajaaminen voi auttaa ohjaamaan ajatuksia tietyn aihepiirin ympärille, jos tarkoituksena on kuvitella vaikkapa oman organisaation tulevaisuutta.
  2. Materiaalit ovat kaikille saatavilla Sitran sivuilla osoitteessa Tulevaisuustaajuus.fi. Materiaaleja voi kuitenkin soveltaa rohkeasti omaan käyttöön sopivaksi!
  3. Suunnittele työpajan aikataulu etukäteen, mutta varaudu improvisoimaan hetkessä – joskus harjoitukset vievät mennessään ja joustoa tarvitaan.

Terveisiä Tulevaisuustaajuuksilta -juttusarjassa kuulemme Tulevaisuustaajuus-kumppanuusohjelman 10 tiimin kokemuksia työpajamenetelmän hyödyntämisestä vuoden 2022 aikana. Kyseinen artikkeli on juttusarjan ensimmäinen.

 

Mistä on kyse?