Julkaistu 06.02.2020

Toimittaja testasi: Kännykkä laverteli melkein kaiken mainostajille kahdessa viikossa

Toimittaja osallistui testihenkilönä Sitran digijälkiselvitykseen ja sai faktaa siitä, kenen käsiin hänen tietonsa netissä päätyvät. Toimijoita löytyi yli 130. Lue lisää Ylen artikkelista.
Kirjoittaja
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra
Kirsi Suomalainen vastaa Hyvinvoinnin palveluoperaattorin, Kestävän talouspolitiikkakoulutuksen ja Työelämäpalkinnon viestinnästä. Työlistalla ovat myös Tajua Mut! -toimintamalli lasten ja nuorten kanssa tehtävään yhteistyöhön, digitaalinen palvelutori ja LATU-toimintamalli työyhteisön kehittämiseen.

”Räpläsin lauantai-iltana kotisohvalla kännykkääni. Tiedot minusta lähtivät välittömästi lähes sadalle yritykselle”, kertoo toimittaja Virpi Hukkanen Ylen jutussa.

Kaikkiaan 32 eri palvelua rekisteröi hänen vierailunsa Tori.fi-sivustolla ja peräti 56 yritystä tai palvelua sai tiedon hänen liikkeistään yhdysvaltalaislehti NewYorker.comin sivuilla. Klikkausten perusteella palvelut rekisteröivät elämäntilanteen, ystävät, harrastukset ja olinpaikan.

Tavalliselle netin käyttäjälle jää epäselväksi, mitä tietoja kerätään, mihin niitä käytetään ja kuka niillä tekee bisnestä.

Ylen juttu kertoo siitä, miten meistä kerätään dataa ja kuka sillä tekee rahaa.
Katso lyhyt video ja lue artikkeli Ylen sivuilta.

Toimittaja osallistui Sitran teettämään Digijälkiselvitykseen yhtenä kuudesta testihenkilöstä. Hänen matkapuhelimeensa asennettiin sen tapahtumia tallentava ohjelmisto, joka taltioi klikatut nettipalvelut ja niistä muualle lähtevän datavirran. Selvitys on osa Sitran Reilu datatalous Se talouden osa-alue, joka keskittyy luomaan palveluja ja dataan perustuvia tuotteita eettisesti. Reiluus tarkoittaa sitä, että yksilöiden oikeuksia suojellaan ja kaikkien sidosryhmien tarpeet otetaan huomioon datataloudessa. liittyvää IHAN-hanketta.

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?