Poiminnat
Arvioitu lukuaika 3 min

HIMSS-yhteistyön edistäminen nosti Sitran Pia Heikkurisen vaikuttajalistalle

Tulevaisuuden menestys edellyttää uudistumiskykyä, yhteistyötä ja kansainvälistymistä.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Sitran Uudistumiskyky-teeman asiantuntija Pia Heikkurinen valittiin Mediuutisten vastikään kokoamalle ja julkistamalle listalle suomalaisen terveysalan sadasta vaikuttajasta.

Valinnat teki Mediuutisten toimitus. Löydät vaikuttajalistan kokonaisuudessaan tästä Mediuutisten jutusta.

Heikkurisen valintaa listalle perusteltiin näin: ”Heikkurinen oli keskeisenä henkilönä tuomassa Suomeen digitaalisen terveydenhuollon kansainvälisen HIMSS & Health 2.0 -konferenssin. Konferenssi kokosi kesäkuussa 3 000 terveydenhuollon osallistujaa yli 55 maasta kolmeksi päiväksi Helsinkiin.”

Vuonna 2019 ensi kertaa Suomessa järjestetty HIMSS Europe oli suuri menestys kaikilla mittareilla mitattuna. Sen mahdollistajina toimivat Sitran lisäksi Business Finland, sosiaali- ja terveysministeriö, Helsingin kaupunki, HUS, Helsingin yliopisto, TurkuScience Park, OuluHealth ja Messukeskus.

Heikkurisen mukaan HIMSSin onnistumisen taustalla oli nimenomaan laaja-alainen yhteistyö.

”Kiitos yhteistyöstä kuuluu ilman muuta kaikille menestyksen puolesta lujasti työskennelleille mutta näin kompleksisia yhteistyöhankkeita ei ilman prosessin fasilitoimista menestyksekkäästi hallita. Sitran rooli tässä työssä on ollut tärkeä”, Heikkurinen sanoo.

Nälkä kasvaa syödessä

Ennakkoluulottoman ja rohkean tulevaisuusyhteistyön ansiosta HIMSSiä on tituleerattu ”uudeksi terveydenhuollon ja ICT- tapahtumien standardiksi”.

Menestys on tuonut mukaan jo uusia kumppaneita, kun työ- ja elinkeinoministeriö sekä Kuopio Health liittyivät tekemään vuoden 2020 tapahtumasta kansallisestikin merkittävämpää. Messukeskukseen on myös perustettu tapahtumalle oma sihteeristö, jonka pääsihteerinä Pia Heikkurinen seuraavien kuuden kuukauden ajan toimii.

”Nälkä kasvaa syödessä ja olemme asettaneet kävijätavoitteeksi 2020 HIMSS Europeen 3 500-4 000 vierasta vähintäänkin 60 eri maasta”, Heikkurinen kertoo.

Lisätietoa ensi toukokuun lopussa toista kertaa Suomessa järjestettävästä HIMSS & Health 2.0 -terveysteknologiatapahtumasta löydät puolestaan tapahtuman sivuilta.

Suomi on huipulla – vaan miten pysyä siellä?

Sitra on ollut mukana uudistamassa suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa jo pitkään. Tämän työn tuloksia koottiin yhteen alkuvuodesta 2019 järjestetyssä Tervettä menoa tulevaisuuteen -tapahtumassa.

Yksi työn painopisteistä on ollut erilaisten toimijoiden välisen yhteistyön edistäminen sekä ajatusten, ideoiden ja inspiraation hakeminen myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tässä työssä Sitra on ollut yksi uranuurtajista ja keskeisimmistä verkostojen rakentajista niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

”Tulevaisuuden menestys edellyttää uusiutumiskykyä, yhteistyötä ja kansainvälistymistä. Ilman niitä myös suomalainen terveydenhuolto putoaa huipulta”, todetaan Sitran tekemän yhteistyön edistämistä käsittelevässä koontiartikkelissa.

Samaisessa artikkelissa Heikkurinen määrittelee Suomen haasteet näin:

”Uudistuminen on vaikeaa, koska Suomi on kiistatta huipulla. Meillä ei kuitenkaan ole kansallista kokemusta huipulla uudistumisesta. Meillä oli Nokia, joka ei kyennyt uudistumaan ja päätyi vauhdikkaaseen alamäkeen. Valittu taktiikka, jossa kuvitellaan, ettei mitään tarvitse korjata, jos se ei ole rikki, ei enää riitä tulevaisuuden menestykseen.”

Lisätietoa Sitran Uudistumiskyky-teemasta löydät täältä.

Mistä on kyse?