archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ekologisesti kestävä arki – valinnan vaikeus vai osa rutiineja?

Rutiinit ohjaavat helposti elämää ja tavat muodostuvat melko hitaasti toiston avulla. Ekologisesti kestävä arki voi saada arjen kuulostamaan tylsältä ja rajoittuneelta, mutta kun kyse on valinnoista, voi kaikesta tehdä mieleisensä.

Kirjoittaja

Julkaistu

Ihminen on sopeutuvainen. Kun mistä tahansa tekee tavan, se ei enää vaadi ajattelua ja valintoja tai tunnu omituiselta, vaan se on osa arkea. Myös ekologisesti kestävistä valinnoista voi tehdä rutiininomaisia tapoja, jotka auttaisivat pienentämään hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjälkemme koostuu monesta eri osa-alueesta, joista suurimpia ovat esimerkiksi asuminen, liikkuminen ja ruoka. Kaikkein tapojen muuttaminen kerralla voi tuntua liian suurelta, joten arjen muuttaminen voi lähteä pienemmistäkin asioista. Kukaan ei ole täydellinen kuitenkaan.

Aloita sieltä mistä se on helpointa itsellesi, mihin sinulla on eniten kosketuspintaa.  Kun otat pieniä askelia, tavat voivat syntyä kuin itsestään. Aluksi toiminnan takana pitää olla sitä ohjaava ajatus, mutta kun toiminnasta tulee rutiininomainen refleksi, se ei enää vaadikaan ajatusta taakseen. Jos hankkii kotiin roskienlajittelun mahdollistavat astiat, ennen pitkää niihin alkaa lajitella tavaraa – mutta hankkiminen vaatii taakseen syyn alunperin.

Mikä se takana oleva ajatus sitten voisi olla? Senkin voi etsiä ja löytää itse, ja niin pitääkin. Ensinnäkin: ilmastonmuutos on saatava hidastumaan, jotta voimme elää kallisarvoisella planeetallamme. Silti on tärkeää ajatella myös muita asioita: esimerkiksi terveys on jokaiselle tärkeää. Kasvisruoka ja hyötyliikunta ovat valintoja, jotka tekevät arjesta kestävää ja kohentavat terveyttä. Luonnonkosmetiikkakin on sidoksissa terveyteen, sillä kemikaalit ovat epäluonnollisia aineita, jotka kuormittavat sekä luontoa että kehoa. Lisäksi tavaroiden omistamisen sijaan voi vuokrata, jolloin säästyy huollon vaivalta ja säilytystilan tarpeelta.

Tuntuu, että monet kestävään arkeen liittyvistä asioista eivät kuitenkaan näy nykyhetkessä, mikä vaikeuttaa omaa päätöksentekoa. Silti maapallon keskilämpötila nousee vuosi vuodelta ja sää muuttuu, vaikuttaen jokaiseen päiväämme tässä hetkessä. Myös terveyteemme liittyvät valinnat saattavat näkyä vasta vuosien päästä, mutta entä jos olo voisi heti olla vielä parempi kuin se nyt on? Erityisesti ruokavaliossa ja liikkumisessa on mahdollista valita hieman luonnonystävällisempää ja kestävämpää, ja samalla voida itse paremmin.

Kirjoittaja on ollut harjoittelijana Sitran resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -tiimissä marraskuun 2016 alusta lähtien.

Alla oleva video liittyy Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta –näyttelyyn. Tiedekeskus Heurekan ja tulevaisuustalo Sitran valmisteilla oleva yhteisnäyttely kertoo tulevaisuuden Suomesta ja suomalaisuudesta.

 

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

 

Mistä on kyse?