archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Etätyö säästää bensaa ja pikkutakkia

Etätyössä parasta on, kun ei tarvitse pukeutua pikkutakkiin, tuumii Jyväskylän kaupungin viestintäpäällikkö Antti Laukkarinen.

Julkaistu

Etätyössä parasta on, kun ei tarvitse pukeutua pikkutakkiin, tuumii Jyväskylän kaupungin viestintäpäällikkö Antti Laukkarinen etäpisteellään omakotitalonsa ullakkohuoneessa Kuohulla.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 11/24

Ikkunasta näkyy sinistä iltapäivää, jossa kuuset puskevat sankkoja oksiaan toistensa lomiin. Muuta ei näy, havupuut katkaisevat maiseman kymmeneen metriin. Vanhan puutalon ullakkohuoneen puupöydällä kannettava tietokone ja älypuhelin välkyttävät valojaan seurankipeinä.

Kaikki on kerrassaan askeettista, mutta eipä sitä etätyöhön kummoista laitteistoa oman pääkoppansa lisäksi kaipaa.

– Täällä ei tarvitse pitää pikkutakkia… voi olla villasukat jalassa ja rokkipaita päällä, jos siltä tuntuu, viestintäpäällikkö Antti Laukkarinen sanoo villasukat jalassa ja t-paita päällä.

Laukkarinen kokeili etätyöskentelyä päivän viikossa osana Sitran Tulevaisuuden kotitalous -hanketta. Suoraa ympäristönsäästöä tuli siitä, kun 16 kilometrin henkilöautomatka Kuohulta kaupungin keskustaan jäi kulkematta.

– Epäsuoraa hyötyä tulisi, jos etätöitä tehtäisiin laajemmin, jolloin toimistotilojen käyttöä voisi tehostaa. Tämä kuitenkin vaatisi niin hyvin toimivat etäyhteydet, että tietotekniikan toimivuudessa ei olisi eroa kodin ja työpaikan välillä, Laukkarinen tuumii. 

Jyväskylän kaupungilla, missä Laukkarinen työskentelee, etätyösopimuksia on tehty nelisenkymmentä. Sopimus on voimassa kerrallaan korkeintaan vuoden, ja siinä edellytetään etätyöpäivien tai -jaksojen sopimista esimiehen kanssa ennakkoon.

– Kun tietokone ja puhelin pelaavat ja data liikkuu, kirjoitus- ja suunnittelutöitä voi tehdä hyvin etänä, mutta eihän tämä kaikkeen työhön sovellu.

Laukkarinenkin kokee, että päivä viikossa on maksimi, minkä voi vaivatta olla pois työyhteisöstä.

– Etätyöskentelyyn pätee sama kuin muuhunkin resurssiviisauteen: asiat pitää suunnitella etukäteen. Kun merkitsee avoimeen sähköiseen kalenteriin etäpäivät kuukauden varoajalla, niin toiset näkevät ne ja palaverit voidaan sopia muille päiville.

Monet haaveilevat etätyöstä, jotta voisivat keskittyä projekteihinsa rauhassa. Sosiaalista Laukkarista työpaikan hyörinä ei häiritse, mutta kotona koittavat uudet haasteet: perheen kolme lasta valuvat kotiin eri aikoihin iltapäivän mittaan.

– Kun lapset tulevat kotiin, sitä jää vaistomaisesti välillä kuuntelemaan, että mitähän siellä tapahtuu, vaikka nämä olisivat hissuksiin omissa oloissaan.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Mitä muuta Tulevaisuuden kotitaloudet kokeilivat? Vastaus löytyy täältä.

Mistä on kyse?