archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vähemmällä enemmän ja parempaa

Julkaistu

Tulevaisuudessa ostokset tuodaan kotiovelle, yhteiskäyttöauto on aina saatavilla, julkinen liikenne reagoi asiakkaiden tarpeisiin nopeasti ja joustavasti sekä energian ja kiinteistöjen asiantuntijat auttavat kotitalouksia pohtimaan asumistaan uusiksi resursseja ja rahaa säästävällä palvelulla. Näin toivovat Tulevaisuuden kotitalous -hankkeeseen osallistuvat jyväskyläläisperheet. Hankkeessa tunnistettiin ja testattiin tulevaisuuden palveluja. Vaikka luonnonvaroja kulutetaan vähemmän, elämä voi olla monella tavalla parempaa ja rikkaampaa.

Tulevaisuuden kotitalous -hankkeen kokeilujakso päättyi Jyväskylän Kankaalla pidettävään työpajaan, jossa tulevaisuuden resurssiviisasta elämää kokeilleet kotitaloudet pääsivät jakamaan kokemuksiaan viidenkymmenelle jyväskyläläiselle kaupungin, yritysten ja korkeakoulujen edustajalle. 

Kokeilujakson aikana tehdyt kokeilut ideoitiin lokakuun tiekarttatyöpajassa yhdessä kotitalouksien kanssa. Jokainen kotitalous pääsi kokeilemaan niin pieniä arjen käytännön resurssiviisaita toimia kuin simulaatioita, joilla tarjottin kotitalouksille katsaus siihen, miten tulevaisuudessa resurssiviisaan kaupungin palvelut voisivat toimia. Perheet kokeilivat niin sähköllä toimivaa yhteiskäyttöautoa, ostosten kotiinkuljetuspalvelua, etätyöskentelyä, tiiviimpää kaupunkiasumista ja suunnittelivat hyötyviljelyprojekteja ja energiatehokkuuden parantamista.

Hankkeen lopetustyöpajassa syntyi vahva yhteinen näkemys siitä, että yksilöt eivät yksin voi tehdä kaupungista resurssiviisasta. Tarvitaan verkostoja, palveluita, yhteisöjä ja yhteistyötä, joka rikkoo perinteiset julkinen-yksityinen-kansalaiset -rajat. Kokeilujakson aikana kotitaloudet olivat tunnistaneet paljon tarpeita resurssiviisaista yhteisöistä ja palveluista, joita työpajassa ideoitiin käytännön tasolle Jyväskylän kontekstissa.

Kokeilujen ja työpajan perusteella resurssiviisaassa tulevaisuudessa kotitalouksille tuodaan ruoka ovelle, kotitalouksille on tarjolla enemmän tarpeisiin mukautuvia palveluita, yhteiskäyttöauto on aina saatavilla, töitä tehdään kotoa, julkinen liikenne reagoi asiakkaiden tarpeisiin nopeasti ja joustavasti sekä energian ja kiinteistöjen asiantuntijat auttavat kotitalouksia pohtimaan asumistaan uusiksi resursseja ja rahaa säästävällä palvelulla. 

Alla olevista linkeistä voit lukea tarkemmin jokaisen kotitalouden tulevaisuuskokeiluista:

Keinonen&Simola: Terveyssuositusten mukainen ruoka on vaivatonta – ja ekologista
Laukkariset: Jakamispalveluita kylälle jatkossakin
Pehkoset: Yhteiskäyttöautoilua ja kasvisruokaa
Suomi&Vihinen: Isosta omakotitalosta palvelujen ääreen
Vartia: Kestävä liikkuminen avain resurssiviisauteen

Mistä on kyse?