archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hyviä uutisia tulevaisuudesta

Kirjoittaja

Elina Kiiski Kataja

Julkaistu

Edellisen blogaukseni otsikko kuului ”Huonoja uutisia joita kukaan ei halua kuulla”. Pohdin kirjoituksessa ennakoinnin vaikeutta siitä näkökulmasta, kun uutiset ovat huonoja eikä kukaan halua kuulla niitä.

Lähes yhtä haastavaa on kuitenkin kertoa hyviä uutisia tulevaisuudesta niin, että niitä ei leimata naiiviudeksi tai että hyvät uutiset aidosti johtavat toimintaan. On helppoa vedota pragmaattisuuteen ja realismiin. Sen sijaan paljon vaikeampaa on tehdä kunnianhimoisia suunnitelmia ja lähteä kulkemaan kohti asetettuja tavoitteita.

Ihmiskunnan historia on kuitenkin täynnä esimerkkejä uskomattomien tavoitteiden toteutumisesta. Tällaisia ovat vaikka lääketieteen huikea kehitys, kuulennot, Internet, YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttaminen köyhyyden puolittamisen osalta tai rauha Euroopan vuosisatoja sotineiden kansojen kesken. Siksi on perusteltua väittää, että olemme kykeneviä tekemään päätöksiä tulevaisuudesta ja kulkemaan näitä päätöksiä kohti.

Tällä hetkellä megatrendeistä ja trendeistä puhuminen johtaa usein näkemään ympärillä olevia uhkia ja haasteita. Kuinka vastaamme ilmastonmuutokseen? Miten maapallo kantaa nopeasti kasvavan väestönsä? Miten Eurooppa hoitaa ikääntyvät kansalaisensa hyvin ja kunnialla? Miten yhä kasvavista miljoonametropoleista tulisi fiksuja kaupunkeja slummiutumisen ja toivottomuuden sijaan?

Tämän kokoluokan kysymyksiin ei ole yksinkertaisia vastauksia. Päätän blogisarjan ennakoinnista Larry Brilliantin TED-puheeseen miksi on kuitenkin syytä olla optimisti. Voit katsoa puheen siirtymällä ted.com videopalveluun.

Kirjoitus on viimeinen osa blogisarjaa ennakoinnista. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet:

Fiksu yhteiskunta vierailee tulevaisuudessa säännöllisesti

Emmehän puhu toistemme ohi?

Huonoja uutisia joita kukaan ei halua kuulla

Mistä on kyse?