Loki
Arvioitu lukuaika 3 min

Lab loki #26: Mitä on pakko tehdä?

Kirjoittaja

Julkaistu

Hyvä, että kysyt, vastaan ensimmäisessä Sitra Labin kokoontumisessa. Kysymys koskee sitä, mitä me Sitrassa odotamme osallistujilta. Kerron, että palaan kysymykseen vielä. Pelaan aikaa, koska otsikon kysymys on meille helppo ja vaikea samaan aikaan. Helppo vastaus on toki nopeakin. Ei mitään. Onhan Sitra Lab vapaaehtoista eikä meillä ole kokeitakaan lopussa.

Mutta kysymys on mainio ja tarjoilen tässä myös pidemmän vastauksen kysymyksen esittäjälle. Samalla ajattelen, että vastaan kaikille heille, jotka ovat nyt Labissa, tai hakevat vaikkapa mukaan ensi kierroksella.

Oikeastihan vastaus ei ole niin yksinkertainen. Varsinkaan, jos olet jo siinä ja olet päättänyt hakea Sitra Labiin. Tai tullut valituksi satapäisestä hakijakunnasta. Sillä jo hakuvaiheessa muistutamme sitoutumisesta ja valmiudesta laittaa omaa aikaa ja kroppaa peliin.

Kerron ensin miksi me korostamme sitoutumista. Sen jälkeen kerron, että mitä on siis pakko tehdä.

  1. Kysymyksesi on koko ryhmälle, sillä osallistujat tekevät Sitra Labin. Me teemme kaikkemme, että labra olisi enemmän kuin osiensa summa, mutta tarvitsemme osat. Siksi koko labraporukan puolesta minun tekisi mieleni sanoa, että osallistut kaikkeen tai ope heittää sinut pihalle. Mutta se ei olisi kohtuullista*.
  2. Kysymyksesi on myös tiimille, jonka jäsen olet. Millaisia yhteisiä tavoitteita teillä on ja mitä olette sopineet?
  3. Kukin osallistuja saa käyttää Sitra Labia parhaaksi katsomallaan tavalla. Yksi käyttää sitä inspiraatioon, toinen verkostojensa laajentamiseen, kolmas hyödyntää sen tarjoaman ajan ajatteluun ja itselle tärkeän aiheen tekemiseen. Pointtini on, että toivottavasti löydät itseäsi motivoivan tavan osallistua aktiivisesti toimintaan.
  4. Kokeilut ovat keskeisessä roolissa Sitra Labissa ja vaiheiden aikana tehtävät työt vievät niitä eteenpäin. Tulemme kysymään jokaisen vaiheen loppupuolella, missä te menette. Se ei tarkoita, että tarkistamme läksyt, vaan pyrimme auttamaan teitä omassa ongelmanratkaisussanne. Kutsumme sitä tavallisesti yksinkertaisemmin kokeiluksi.

*Osallistumisaktiivisuudelle ei ole tarkkaa mittaria. Kaikilla meillä on se hetki, kun lapsi sairastaa, auton ovet ovat lukossa ja avain sisällä, koira söi puhelimen ja pomo on niskassa jostain ihan muusta kuin Lab-asiasta. Siksi sanoisin hihavakiona, että pyri 80% osallistumiseen.

Mitä tulee tehtäviin asioihin, niin jokaisessa vaiheessa annamme muutaman jutun tai tehtävän, joita tulemme tiimiltä kysymään. Niillä on ainakin kolme tarkoitusta: a) ne auttavat teitä ymmärtämään toisianne, b) ne auttavat meitä ymmärtämään teidän projektianne (ja siten sitä, miten voimme auttaa) ja c) ne vievät teidän yhteistä ajattelua eteenpäin. Nämä tehtävät ovat tiimillä toteutettavia asioita. Suhtautukaa niihin todoina ja tehkää ne yhdessä. Ja on aina hyvä muistaa, että riittävän hyvä riittää.

Kiitokset kollegat Jaakko Porokuokka ja Kalle Nieminen yhteisestä pohdinnasta aiheen äärellä.

Mistä on kyse?