Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 3 min

Megatrendeistä tulevaisuuskeskusteluun

Tulevaisuustieto on parhaimmillaan jaettuna ja keskusteltuna. Kokoa siis porukka kasaan keskustelemaan tulevaisuudesta, vaikkapa järjestämällä Megatrendit 2020 -kisastudio!

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Seuraava vuosikymmen saattaa tuoda merkittäviä muutoksia yhteiskuntaan ja elämäntapaamme. Demokratian ja osallisuuden kannalta on tärkeää, että tulevaisuusnäkemyksistä ja toivottavista tulevaisuuksista keskustellaan laajasti. Yksi mahdollisuus tähän on järjestää megatrendien kisakatsomo.

Kuvittele hetki, että matkaat aikakoneella 30 vuoden päähän tulevaisuuteen. Millaiselta siellä näyttää? Ketä näet? Mitä on tapahtunut? Mikä on samanlaista ja mikä erilaista?

Palaa sitten nykyhetkeen ja mieti, mistä näkemyksesi on muodostunut. Kuka siihen on vaikuttanut? Jos näit lentäviä autoja, sekä vauraita, hyvinvoivia ihmisiä hipeltämässä kosketusnäyttöjä, olet luultavasti tutustunut teknologiayritysten visioihin. Jos taas tulevaisuus näytti harmaalta ja synkältä eloonjäämistaistelulta, olet kenties törmännyt muutamaan dystopialeffaan. Tai kenties tulevaisuus oli kuten nykyhetki?

Ei ole yhdentekevää, millaisia tulevaisuuskuvamme ovat, sillä ne vaikuttavat siihen, mitä pidämme mahdollisena ja siten vaikuttavat myös toimintaamme – ja lopulta siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Lisäksi ne antavat meille sanaston ja kuvaston, jonka avulla puhumme tulevaisuuksista.

Ei ole yhdentekevää, millaisia tulevaisuuksia kuvittelemme.

Viime aikoina onkin ryhdytty korostamaan tulevaisuuksista tietämisen rinnalla aiempaa enemmän trendien tulkintaa, tulevaisuusoletuksien ja muualta annettuja tulevaisuusnäkymien haastamista ja toisenlaisten toivottavien tulevaisuuksien kuvittelua – sekä toivottavien tulevaisuuksien tekemistä yhdessä. Taustalla on huomio siitä, että elämme monessa mielessä murrosaikaa, jossa mm. työ, talous, elämäntapa ja luontosuhde muuttuvat merkittävästi, mutta tulevaisuuskuvastomme ei ole uudistunut vastaamaan tähän murrokseen ja uudistavilla toimenpiteilläkin olisi jo kiire.

Sen sijaan että uusi kuvasto tulisi jostain ylhäältä annettuna, korostuu tulevaisuuskeskustelun demokratisointi: kuka pääsee keskustelemaan tulevaisuuksista, kenen näkemykset otetaan huomioon ja ketä tulevaisuuskuvissa on edustettuina? Toisin sanoen kuka käyttää tulevaisuusvaltaa Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Avaa termisivu Tulevaisuusvalta eli valtaa määritellä tulevaisuusnäkymiä.

Tässä hetkessä on oleellista laajentaa tulevaisuutta koskevaa keskustelua niin sisällöllisesti kuin keskustelijoiden suhteen. Tarvitaan lisää nykyhetken megatrendit huomioivia toivottavia tulevaisuuskuvia ja osallisuuden laajentamista. Tulevaisuustieto on parhaimmillaan jaettuna ja keskusteltuna.

Laajenna tulevaisuuskeskustelua järjestämällä oma Megatrendit 2020 -katsomo

Sitran megatrendit 2020 -selvitysksen julkistustilaisuus pidetään 9.1. Itse julkaisutilaisuus on jo täynnä, mutta järjestämme siitä verkkolähetyksen klo 9.00 – 10.00. Kannustamme kaikkia innokkaita keittämään kaffet ja järjestämään oman kisastudion kavereiden kanssa!

Verkkolähetyksessä kuulet, mitä Sitran megatrendit 2020 pitävät sisällään ja miten voit niitä hyödyntää. Tarjolla on kokonaiskuva siitä mihin kysymyksiin pitäisi keskittyä tulevina vuosina ja millaisia jännitteitä ja metatrendejä on tunnistettavissa.

Verkkolähetyksen katsomisen jälkeen voitte esimerkiksi keskustella megatrendien merkityksestä omalta kannaltanne. Mahtavaa olisi saada mukaan heitäkin, jotka eivät yleensä osallistu tulevaisuuskeskusteluun ja näin demokratisoida tulevaisuuskeskustelua. Ei mikään ihan pieni juttu!

Tarjoamme keskusteluohjeen ja keskustelukysymyksiä, joilla pääsette sutjakasti liikkeelle. Lisäksi tarjolla on pohja, jolla voitte jakaa oivalluksianne Twitterissä. Erityiskiitoksena saatte Megatrendivisan, eli joukon triviakysymyksiä maailman kehityksestä – voitte käyttää sitä vaikkapa välikevennyksenä.

Lisätietoa tilaisuudesta löydät tapahtumasivulta. Verkkolähetykseen ei tarvitse ilmoittautua, sen linkki päivitetään tapahtumasivulle.

Jos päätät järjestää kisastudion, ole yhteydessä joko Mikko Dufvaan tai Anna Solovjew-Wartiovaaraan, niin laitetaan pakettia tulemaan!

Mistä on kyse?