archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Menikö tarpeeksi pieleen?

Isaacus-hankkeemme ovat päättymässä ja ensimmäiset tulokset käsissämme. Osa riskeistä toteutui ja osa tehtävistä syystä tai toisesta epäonnistui. Mutta epäonnistuimmeko tarpeeksi?

Kirjoittaja

Markus Kalliola

Projektijohtaja, Hyvinvointiratkaisut

Julkaistu

Tietojenkäsittelyn pioneeri ja alan arvostettu vaikuttaja Alan Kay on sanonut: ”Jos et epäonnistu 90 % ajasta, et tähtää tarpeeksi korkealle.” Suomen yksi menestyneimmistä yrityksistä, naapurimme Supercell oli vuoteen 2016 mennessä kehittänyt 18 peliä, joista neljä julkaistiin. Epäonnistumisprosentti oli 78 % eli lähellä ihannetta.

Valitettavasti emme Isaacus-hankkeissamme yltäneet edes lähelle samoja lukemia. Hankkeiden taitavat tiimit jättivät epäonnistumiset taakseen ja selättivät haasteet opettelemalla uusia tapoja tehdä ja toimia. Toteutumattomien tehtävien tilalle keksittiin vähintään yhtä haastavia muita töitä, jotka tekivät hankkeista alkuperäistä vaikuttavampia.

Varsinais-Suomessa perusterveydenhuollon dataa ei hyvistä yrityksistä huolimatta saatu, jolloin visuaalista analyysiäkään ei voitu toteuttaa. Tilalle kehitettiin synteettisen datan generointiin tilastollisesti kykenevä ohjelmisto. Sitä koeponnistettiin marraskuussa 2017 Junction Hackathonissa, jossa hakkerit loihtivat synteettisen datan päälle muun muassa potilaan elinikää ennustavia malleja neuroverkkojen avulla. Emme olisi osanneet tätä projektisuunnitelmaan kirjoittaa. Oli siis onni, ettei perusterveydenhuollon dataa saatu. Olisi jäänyt hyödyllinen ohjelmisto toteuttamatta. Visuaalista analytiikkaa tehtiin lopulta erikoissairaanhoidon datalla.

Samainen Alan Kay totesi myös, että paras tapa ennustaa tulevaisuutta on keksiä se. Uskon, että Isaacus-hankkeissa kokeiltiin ja keksittiin tulevaisuutta. Tuotokset ovat kaikkien saatavilla ja vapaasti hyödynnettävissä avoimena lähdekoodina, myös synteettisen datan tilastollisen generoinnin mahdollistavat ohjelmisto.

Toivon, että saan jatkossakin työskennellä epäonnistumisten ja haastavien hankkeiden parissa. Kymmenen prosenttia onnistumisia riittää muuttamaan maailmaa ja on kaiken vaivan arvoista.

#isaacus

Mistä on kyse?