Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

Mitä IPCC:n raportin ensimmäinen osa kertoo ilmastokriisin etenemisestä?

IPCC:n tuoreen raportin mukaan ilmastokriisi voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.

Kirjoittaja

Julkaistu

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee tänä ja ensi vuonna järkälemäisen arviointiraporttinsa vaiheittain. Tänään julkaistu raportin ensimmäinen osa kokoaa yksiin kansiin parhaan tieteellisen tiedon siitä, miten ihminen on muuttanut ja muuttamassa ilmastoa.

Mutta mikä raportissa on olennaista? Mitä kaikkien tulisi siitä oikein tietää?

1. Ihminen on kuumentanut ilmastoa jo yli asteen verran

Kuumeneminen johtuu käytännössä kokonaan ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Havaittuja muutoksia ei voi selittää luonnollisilla tekijöillä, kuten Auringolla tai ilmastojärjestelmän luontaisella vaihtelulla.

2. Ilmaston kuumeneminen on ennennäkemätöntä

Ihmistoiminnan seurauksena hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on noussut korkeammalle kuin kertaakaan ainakaan kahteen miljoonaan vuoteen. Jo tähän mennessä ilmasto on kuumennut samalle tasolle kuin noin 125 000 vuotta sitten.

3. Muutokset näkyvät jo nyt monin tavoin

Ilmaston kuumeneminen on mm. kutistanut kesäisin arktisen merijään pinta-alaa 40 prosenttia – alimmalle tasolle ainakin kahteen vuosituhanteen. Tahti on vain kiihtynyt: esimerkiksi merenpinta nousee nyt kolme kertaa niin nopeasti kuin ennen 1970-lukua ja jäätiköiden massa hupenee neljä kertaa niin nopeasti kuin kaksi vuosikymmentä sitten.

4. Äärisäät ovat pahentuneet ilmaston kuumenemisen takia

Äärihelteet ja rankkasateet ovat yleistyneet ja voimistuneet, rajut trooppiset hirmumyrskyt ovat yleistyneet sekä monilla alueilla kuivuudet ovat pahentuneet. Jos ilmaston annetaan kuumeta neljä astetta, aiemmin kerran kymmenessä vuodessa esiintyneitä rankkasateita nähdään kolmena vuonna, kuivuvilla alueilla kuivuuksia neljänä vuonna ja äärihelteitä peräti yhdeksänä vuonna kymmenestä.

5. Kaikki ei ole muuttunut – eikä kaikkea vielä tunneta

Esimerkiksi Etelämantereen jäämassan muutoksesta ei ole pystytty osoittamaan selvää trendiä. Tutkijoiden mallit eivät vielä ota täysin huomioon ilmastojärjestelmään sisältyviä palautekytkentöjä, kuten kuumenemisen pahentamia metsäpaloja, jotka puolestaan kiihdyttävät kuumenemista.

6. Ilmasto uhkaa kuumeta rajusti

Jos maailman päästöjä ei saada pian laskuun, vuosisadan loppuun mennessä ilmasto voi kuumeta nelisen astetta. Erinäisten epävarmuuksien takia kuumeneminen voi yltää kolmeen asteeseen, vaikka päästöjen kasvu saataisiinkin lähiaikoina taitettua.

7. Muutamme ilmastoa peruuttamattomasti vuosituhansiksi eteenpäin

Jäätiköiden sulaminen jatkuu vuosikymmeniä, ikijään sulaminen vuosisatoja ja merenpinnan nousu jopa vuosituhansia eteenpäin. Parhaassakin tapauksessa merenpinta nousee seuraavan kahden vuosituhannen aikana pari metriä – ja mykistävät pari kymmentä metriä, jos ilmaston annetaan kuumeta viisi astetta.

8. Ilmastokriisi voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä

Rajuja ilmastovahinkoja, kuten merenpinnan nousua liki kahdella metrillä jo tämän vuosisadan aikana, ei voida sulkea kokonaan pois. Jos Golfvirta romahtaisi – kehitys, jota toistaiseksi ei pidetä todennäköisenä – vaikutukset olisivat hurjia.

9. Jokaisella teolla on väliä

Vahingot ihmisille ja ympäristölle kasvavat kuumenemisen myötä, ja on valtava ero siinä, kuumeneeko ilmasto 1,5 vai 2 astetta. Jokainen kuumenemisesta sivallettu asteen murto-osa ja jokainen vähennetty päästötonni auttavat aina – on ilmasto sitten siihen mennessä kuumennut asteen tai kolme.

10. Tulevaisuus on yhä käsissämme

Ilmaston kuumeneminen voidaan yhä rajoittaa selvästi alle kahteen ja ehkä jopa 1,5 asteeseen, kunhan vain maailmasta tehdään hiilineutraali tulevina vuosikymmeninä. Jäljellä oleva hiilibudjetti hupenee kuitenkin päivä päivältä, ja päästöjä pitää leikata paljon ja heti.

Mistä on kyse?