archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mitä resurssiviisaus merkitsee Jyväskylälle?

Kirjoittaja

Pirkko Melville

tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki

Julkaistu

Resurssiviisaus on kykyä toimia yhdessä luonnonvaroja säästeliäästi ja järkevästi käyttäen siten, että samalla lisäämme yhteiskuntamme kestävää hyvinvointia ja taloudellista vakautta. Resurssiviisaus on tehokkuutta ja maalaisjärjen käyttöä materiaalin ja energian, mutta myös ajankäytön ja osaamisen optimoinnissa.

Onko tämä vain sanahelinää, sitä ainaista mantraa? Mitä konkreettista resurssiviisaudella saavutetaan? Mitä resurssiviisaus merkitsee Jyväskylälle, sen asukkaille, yrityksille, teollisuudelle ja alueemme elinkeinoelämälle? Vastaukset vaihtelevat sen mukaisesti, kuka kysyy ja miten kysyy. Sanana resurssiviisaus avautuu meille kaikille hieman erisisältöisenä.

Selvää lienee, että Keski-Suomen kruununjalokivelle, metsäteollisuudelle, resurssiviisaus tarjoaa merkittävän väylän uusiutumiseen, alueen vankkaa tutkimusosaamista hyödyntävän jatkojalostuksen nousuun. Metsäbiotaloudesta tulemme vielä käärimään tuohta, huuhtomaan kultaa ja ammentamaan maltaita.

Resurssiviisaan metsä- ja muun suurteollisuuden myötä ja ohella vankistunee myös pk-sektori luoden alueen elinkeinoelämälle uusia kestävän kasvun mahdollisuuksia. Laajentuneet resurssiviisaat yritykset ja kasvanut yritysten määrä puolestaan tuovat kunnalle lisää verotuloa, erilaisia yhteistyön malleja ja uusia palveluja. Milloinhan näemme ensimmäiset biokaasubussit liikenteessä? Onkohan jo Kankaan asukkailla autojen yhteiskäyttömahdollisuus? Mikä on alueemme ruokatalouden ja energiatuotannon omavaraisuusaste vuonna 2020?

Resurssiviisaus merkitsee jyväskyläläisille kokonaan uudenlaista toimintakulttuuria, jakamista ja yhteisöllisyyttä, mutta myös oman vastuun kantamista viisaasta energian- ja vedenkulutuksesta, lämmitysratkaisuista ja niin edelleen. Resurssiviisaus luo ihmisille kestävää hyvinvointia, elämäntapaa, jossa pystymme omasta mukavuudestamme tinkimättä elämään sopusoinnussa luonnon kanssa sen jatkuvasti niukkenevia luonnonvaroja järkevästi ja viisaasti hyödyntäen.

Kaupungille resurssiviisaus ei ole ainoastaan uusi brändi vaan ensisijaisesti elintärkeää strategista, ennakoivaa sopeutumista nopeaan luonnonvarojen hupenemiseen. Sitran ainutlaatuinen ja asiantunteva tuki antaa alueellemme kansallisen ennakoivan etunojan saavuttaaksemme ensimmäisten joukossa tavan elää vain yhden maapallon resursseja kuluttaen – saavuttaaksemme kestävän hyvinvoinnin.

Mistä on kyse?