archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Resurssiviisas työtapa säästää lähes satatuhatta euroa vuodessa

Julkaistu

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 2/24

Pikvalin tuotantojohtaja Mika Suoja esittelee pulverimaalaamon esikäsittelylinjastoa, joka uusittiin tämän vuoden alussa toimimaan luontoa säästävällä konversiopinnoitemenetelmällä. Metalliesineet kulkevat katossa roikkuen linjaston läpi vähän kuin autopesulassa.

Monesti resurssiviisaiden keksintöjen eteen saa pähkiä ponnistella, mutta toisinaan resurssiviisaus saavutetaan kuin itsestään muun järkeistämisen ja ympäristöajattelun sivutuotteina. Näin onnellisesti kävi vaajakoskelaiselle julkitilakalusteita valmistavalle Pikval Oy:lle.

Metalliosaston pulverimaalaamo on yksi tehtaan avainsoluja. Viime vuosina maalausprosessia on merkittävästi tehostettu, ja vuonna 2013 Pikvalissa havahduttiin, että myös esikäsittelyprosessissa olisi parannettavaa.

– Metalliraaka-aineita säilytetään öljyttyinä ruostumisen estämiseksi. Ennen maalausta öljy ja muu lika pitää pestä täydellisesti pois ja metallin pinta pitää käsitellä niin, että pulverimaali tarttuu siihen mahdollisimman hyvin, Pikval oy:n tuotantojohtaja Mika Suoja kertoo.

– Yleisesti tähän on käytetty rautafosfatointi-menetelmää, mutta halusimme luopua siitä, koska fosfaatit rehevöittävät vesistöjä. Rautafosfatointi tuottaa pesualtaiden pohjille paljon raskasmetallipitoista sakkaa, joka joudutaan käsittelemään ongelmajätteenä, mikä on paitsi ongelmallista myös kallista.

Hiljattain esikäsittelyprosessiin on kehitetty kilpailukykyisiä, ekologisia vaihtoehtoja, ja Pikval vaihtoi tämän vuoden alussa konversiopinnoitemenetelmään. Siinä pesuaineen tensidit ovat täysin biohajoavia eikä puhdistusreaktiossa synny sakkaa.

– Enää emme periaatteessa tarvitsisi ympäristölupaa, mutta noudatamme sen ehtoja siitä huolimatta. Näin tulee valvottua, että viemäriin päätyvä vesi on varmasti puhdasta.

Elokuussa Sitran asiantuntijat toteuttivat Keski-Suomessa resurssitehokkuuskävelyjä, joissa nopeasti arvioitiin yritysten energia- ja materiaalitehokkuuden taso ja se, minkälaisia hyviä resurssiviisauden käytäntöjä yrityksissä on.

Tästä innostuneena Pikvalissa arvioitiin esikäsittelyprosessin kokonaisvaikutukset ja vaihdosta syntyneet kokonaissäästöt. Vuositasolla ne ovat yhteensä 79 830 euroa.

– Tiesimme etukäteen, että kun ongelmajätettä ei enää synny, sen käsittelystä säästää 12 000 euroa vuodessa, ja että huoltoajat lyhenevät jonkin verran. Mutta uudessa menetelmässä oli vielä muitakin hyötyjä, jotka yllättivät suuruudellaan.

Konversiopinnoituksessa kuumaa vettä tarvitaan vain yhdessä pesuvaiheessa aiemman kahden asemesta ja vesi on 45-asteista aiemman 55 asteen asemesta. Niinpä lämmityskuluissa säästyy vuodessa 25 tonnia nestekaasua, eli 18 750 euroa.

Myös vettä kuluu kolme tuhatta kuutiometriä vähemmän, kun uudessa systeemissä vettä voidaan kierrättää prosessin loppupäästä alkupäähän. Matalamman lämpötilan ansiosta vettä haihtuu huomattavasti vähemmän kuin ennen. Lisäksi pesuvesien vaihtoaika lyheni ja pesuputkistoa ei enää tarvitse puhdistaa sakasta.                   

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lisää yritysten kanssa toteutetuista resurssitehokkuuskävelyistä

Mistä on kyse?