archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

SmartClean löi läpi!

Kirjoittaja

Santtu Hulkkonen

Vanhempi neuvonantaja, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Keskiviikkona Sitraan kokoontui lähes 70 innokasta Smart & Clean -toimijaa yrityksistä, kaupungeista ja muista organisaatioista. Päivän teema oli pohtia, miten pääkaupunkiseudusta luodaan globaalisti johtava cleantechin referenssialue ja mitä hankkeita täällä pitäisi käynnistää?

Prior Oy tekee meille parhaillaan selvitystä, joka kokoaa yhteen pääkaupunkiseudun kärkihankkeet ja eri osapuolten odotukset yhteistyöhankkeesta. Selvityksen alustavat tulokset esiteltiin työpajassa: 92 % vastaajista arvioi, että pääkaupunkiseudulle tulisi asettaa kunnianhimoinen Smart & Clean -tavoite, joka herättää kansainvälistä kiinnostusta.

Innostus ja sitoutuminen kansainvälisen mittaluokan referenssialueen kehittämiseksi oli käsin kosketeltavaa. Gaia Consultingin Juha Vanhanen toimi päivän kapellimestarina ja muutaman tunnin aikana saimme kiteytettyä Smart & Clean -tavoitteita sekä tärkeimpiä toimenpiteitä.

Viesti oli selvä: tarvitsemme maailmanluokan hankkeita, joissa yhdistyvät uudella tavalla älykkyys ja ekologisuus sekä vahvan kansainvälisen brändin tukemaan tekemistä ja viestimään osaamisestamme. Voisimmeko esimerkiksi olla World SmartClean Capital?

Smart & Clean -yhteistyö haastaa yritykset ja kaupungit ja niiden asukkaat yhdessä tunnistamaan ja kehittämään hankkeita, joilla on talouden, ympäristön ja alueen vetovoiman kannalta merkittävää positiivista vaikutusta. Esimerkkeinä voidaan mainita Helsingin Katajanokalle suunniteltu cleantech-henkinen Allas-merikylpylä, St1:n ja Fortumin geoterminen pilottilämpölaitos Espoossa, älykäs Kalasatama ja kestävän elämäntavan Kivistö Vantaalla.

Mitä muita puhtaita ja älykkäitä hankkeita pk-seudulla pitäisi kehittää?

Nyt on oikea aika päästä vaikuttamaan toimintaan, sillä kunnianhimoinen Smart & Clean -yhteistyö on vasta lähtökuopissa. Mikäli sinulla on konkreettinen hankeidea mielessä, ota yhteyttä.

Seuraava työpaja järjestetään 25.8. aamupäivällä – tervetuloa! 

Tämän työpajan esitykset löydät SlideSharesta:

Kirjoittaja Santtu Hulkkonen oli Sitrassa projektipäällikkönä Smart & Clean -hankkeen suunnitteluvaiheessa. Hän on Solved-yrityksen Executive Vice President ja toimi aiemmin johtajana Cleantech Finlandissa.

Mistä on kyse?