archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tänä jouluna #annajotainmuuta?

Entäpä jos tänä jouluna ehtisimme miettiä valintojamme planeettaamme miettien?

Kirjoittaja

Sari Laine

Johtava asiantuntija, Luonto ja arki

Julkaistu

Joulu on ihmeellistä ja taianomaista aikaa. Mielikuvamme rakentuvat lämpöisestä tunnelmasta, tuikkivista valoista ja lasten odottavasta innosta. Jouluna kokoonnumme yhteen ja nautimme toistemme seurasta.

Tätä taianomaista joulunhetkeä edeltää yletön kiire ja stressi, että saamme kaiken valmiiksi. Ostamme ruokaa, koristeita, lahjoja, kuusia, juomia, kynttilöitä ja kaikkea tarpeellista, jotta joulutunnelma on täydellinen. Kaikki pitää hoitaa kiireellä ja perinteitä kunnioittaen, joten emme useinkaan mieti tarkemmin joulunaikaisia valintojamme.

Entäpä jos tänä jouluna tekisimme poikkeuksen? Entäpä jos ehtisimme miettiä valintojamme ja yrittäisimme tehdä osan hankinnoista planeettaamme miettien?

Lapseni juuri eilen illalla kirjoittelivat toivelistojaan joulupukille. Huomasin samalla jo miettiväni itsekseni budjettia, tasapuolisuutta sekä tätä yletöntä materiaalipakkoa, joka meillä jouluisin on. Esikoisellani oli sisaruksista pisin lista ja tiedostavana nuorena hiukan pää painuneena totesi:” No nyt mulla on jo ihan huono omatunto, että mulla on näin paljon toivomuksia.”

Lapsiemme ei pitäisi kokea tästä huonoa omaatuntoa (toiveita ja unelmia pitää olla!), vaan meidän aikuisten pitäisi elää ja opettaa jälkikasvuamme uudenlaiseen kuluttamiseen ja osoittaa, että elämän tason ei tarvitse laskea valitsemalla oikein. Osan tavaroista voi korvata elämyksinä, palveluina tai yhdessäoloaikana, esimerkiksi HSY:n #annajotaimuuta-kampanjan hienojen ideoiden avulla.

Monet tutkimukset osoittavat että liiallinen materialismi johtaa psykologiseen huonovointisuuteen. Tavara ei tee meitä onnelliseksi. Meidän on aika miettiä toivomusten taustoja ja asenteita ja keskustella lapsiemme kanssa arvoista. Voit yllättyä. Lapsemme osaavat ja ymmärtävät paljon elämänarvoista ja haluavat aina tehdä hyvää, se on meihin kaikkiin sisälle rakennettu halu. Onneksi.

Alla muutama idea:

  • Käytä aikaa: entäpä jos antaisit kaverillesi aikaa lahjaksi ja tekisitte vaikkapa jotain hyvää tuolloin. Yhteinen hyväntekeväisyyshanke (leipomukset harrastusbuffettiin, arpajaisten järjestäminen, vapaaehtoisuus) voisi olla hauskaa tekemistä yhdessä.
  • Osta paikallista: joulunaika on täynnä mahdollisuuksia ostaa lahjoja esimerkiksi paikallisilta käsityöläisiltä. Joulumarkkinat ovat oiva paikka näille löydöille.
  • Etsi ympäristöystävälliset vaihtoehdot: esimerkiksi teinin meikkitoiveet voit toteuttaa myös ekokosmetiikan avulla.
  • Ole päästötön matkustaja: joululomalla matkustetaan perheiden ja ystävien luo. Selvitä jos pystyisit jakamaan kyytisi jonkun seuralaisen kanssa.
  • Käytä uudelleen ja kierrätä: netistä löytyy hienoja markkinapaikkoja, joista voit löytää jo kertaalleen käytetyn vaihtoehdon. Tai ainakin jos saat uudet luistimet, niin laita ihmeessä vanhasi kiertoon.

p.s. Ne parhaat joululahjavinkit kannattaa laittaa jakoon häshtägillä  #annajotainmuuta.

Mistä on kyse?