archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tutkimustiimin viikon varrelta #23: Uusi hallitusohjelma ennakoinnin näkökulmasta

Kirjoittaja

Ernesto Hartikainen

Julkaistu

Suomella on uusi hallitus ja sitä johtaa uusi pääministerimme Juha Sipilä (kesk.). Hallituksen tulevaisuuden linjaukset on kirjattu tuoreeseen hallitusohjelmaan, jota on myös tarkoitus tarkastella kansallisen ennakoinnin näkökulmasta tänä perjantaiaamuna 5.6. Kansallisen ennakointiverkoston (KEV) Foresight Friday -tilaisuudessa Valtioneuvoston Linnassa.

Kuinka strateginen ja tulevaisuusorientoitunut hallitusohjelma on? Näkyykö ennakointityö hallitusohjelmassa? Muun muassa kansallisesta ennakointiverkostosta (KEV) kerättiin näkemyksiä tulevaisuudesta eduskuntavaalien alla. KEV Tulevaisuuskuvat ovat näkyvillä esimerkiksi www.foresight.fi sivustolla. Kuinka hyvin hallitusohjelman laadinnassa hyödynnettiin tulevaisuuskuvia tilannekuvan rinnalla? Kuinka kansallista ennakointia voitaisiin jatkossa kehittää, jotta ne palvelisivat paremmin nykyistä ja tulevia hallitusohjelmia?

Perjantaina käydään myös sisällöllistä keskustelua. ”Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus.” Tässä on Suomen uusi visio.

Viideksi strategiseksi teemaksi hallitusohjelmaan nostettiin:

  • Työllisyys ja kilpailukyky
  • Osaaminen ja koulutus
  • Hyvinvointi ja terveys
  • Biotalous ja puhtaat ratkaisut
  • Digitalisaatio, kokeilut ja normien purkaminen

Lisäksi hallitusohjelmaa tehtiin kirjauksia aiheista:

  • Kestävä kasvu ja julkinen talous
  • Rakennepoliittiset uudistukset
  • EU-linjaus
  • Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka
  • Sisä- ja oikeusasiat sekä maahanmuuttopoliittinen linjaus

Kullekin strategiselle teemalle asetettiin 10 vuoden päähän strategiset tavoitteet, joita kohti pyritään pääsemään saavuttamalla hallituskauden tavoitteet. Miltä nämä tavoitteet näyttävät kansallisen ennakoinnin näkökulmasta? Entä mitä ajatuksia herää hallitusohjelmasta löytyvän SWOT-analyysin Suomen mahdollisuuksista ja uhista?

Näitä aiheita käydään läpi seuraavassa Foresight Friday -tilaisuudessa. Hallitusohjelmaa on alustamassa Valtiosihteeri ja ennakointiluotsin puheenjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Paneelikeskustelussa hallitusohjelmaa on kommentoimassa ennakointiluotsin jäsenet Päivi Lipponen, Paula Laine, Ahti Salo, Petri Räsänen, Johannes Koponen ja Jaana Tapanainen. Tilaisuus on täyteen buukattu, mutta keskusteluun voi osallistua Twitterissä hashtagilla #fsightfriday.

Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Viikon varrelta -kirjoitukset vetävät yhteen ajankohtaiset puheenaiheet Sitran strategia- ja tutkimustiimissä. Löydät tarkemman esittelyn tiimin työstä täältä.

Mistä on kyse?