archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Työhyvin­vointi on osa kestävää taloutta

Suomen työpaikoilla onnistutaan joka päivä, vaikka otsikkoihin pääsevät yleensä vain epäonnistumiset. Esimerkiksi 99 Työelämäpalkinnon hakijaa osoittavat, että työelämä voi olla myös antoisaa, palkitsevaa ja tuottavaa.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kuulutimme viidennen Työelämäpalkinnon saajaa avoimella haulla ja etsimme tahdonvoimaa suomalaisilta työpaikoilta, tahdonvoimaa kehittää yhdessä työyhteisöä joka päivä. Liki 100 rohkeaa työpaikkaa lähti kertomaan avoimesti oman onnistumisensa reseptiä. Mainioita arjen sankareita kaikki! Palkintopallille päätyi yhdeksän, joiden tarinat koottiin työelämän resepteiksi. Varasta ja parasta tästä!

Hakijoita, nyt palkittuja yhdeksää ja myös aiempia tunnustuspalkinnon saajia yhdistävät ennakkoluulottomat ja yhdessä ideoidut keinot. Yhdessä tekeminen, kaikkien osallistuminen, työn ja vapaa-ajan vuorottelu sekä lupa toimia parhaalla mahdollisella tavalla – tuottavasti. Samaa ajatusta kantoi Sitran eräs aiempi työelämän laatuun ja tuottavuuteen kytkeytynyt hanke, jonka motoksi muotoutui ”lupa tehdä toisin”. Uudistetuilla toimintatavoilla on ollut positiivinen vaikutus myös tuottavuuteen. Hyvällä mielellä tekee innostuneemmin töitä ja jaksaa paremmin.

Tahdonvoimaa löytyy Suomesta paljon ja konstit ovat monet. Sen todistavat palkittujen reseptit.

Yleisöäänestyksen suosikki Joensuun kaupunki onnistui koulutuksen ja aktiivisen viestinnän avulla sitouttamaan koko henkilöstön yhteiseen kehittämistyöhön. Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelussa puolestaan tehtiin täyskäännös lastensuojelun kiireestä ja ongelmista muutoksen tukijoiksi kulkemaan perheiden rinnalla. Pontimena toimi julkinen keskustelu suomalaisen lastensuojelun onnettomasta maineesta ja henkilöstön uupumisesta. Anninpirtissä toimintatapoja muutettiin yhdessä asukkaiden toiveita kuunnellen ja henkilökunnan vahvuuksia tukien. Hyvä maine on kiirinyt ja Anninpirtti on haluttu työpaikka.

Kiitettäviä tuloksia ja loppujen lopuksi yksinkertaisia keinoja.

Monet ovat tarttuneet toimeen ja saaneet ihmeitä aikaiseksi. Mutta mikseivät kaikki? Tämä on mysteeri. Sitran ja STM:n Työelämäpalkinto on ollut yksi keino herättää uneliaita ja kannustaa jo heränneitä jatkamaan hyvällä ladulla. Työhyvinvoinnista on paljon tutkimuksia ja koulutuksia, aiheesta myös kirjoitetaan paljon. Positiiviset teot ovat lopulta jokaisesta itsestä kiinni.

Työhyvinvointi on osa kestävää taloutta.

Työhyvinvoinnin edistäminen ansaitsee nykyistä suuremman arvon: työhyvinvointi on osa kestävää taloutta.

Hyvinvoiva työyhteisö on monien tutkimusten mukaan myös tuottava. Nyt palkitut ja monet muut työyhteisöt ovat osoittaneet sen monin keinoin. Meillä ei ole varaa hukata tällaista voimavaraa 100-vuotiaassa Suomessa!

#työelämäpalkinto #tahdonvoima

Mistä on kyse?