archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Työntekijän vai työnantajan työmarkkina-arvo?

Miksi osaamisen päivittäminen on niin tärkeää, pohtii Pirjo Nikkilä.

Julkaistu

Tulevaisuuden työpaikka uudistuu vain ihmisten avulla. Uudistumisesta ja uudistamisesta tulee ihmisen työ. Tähän tarvitsevat sekä työntekijät kuin työnantajatkin uudenlaisia valmiuksia ja työkaluja.

Lähtökohtaisesti kaikki työ on asiantuntijatyötä. Asiantuntijuus ei enää perustu tietoon, koulutustasoon tai yksin tekemiseen, vaan ennen kaikkea se perustuu jaettuun asiantuntijuuteen, jossa keskiössä ovat itsetuntemus ja kyky tehdä töitä yhdessä muiden kanssa alati oppien – työssä ja työn ulkopuolella. Asiantuntijuus kehittyy ihmisessä kiinnostusten, aktiivisuuden ja vuorovaikutuksen kautta työtehtävään ja ikään katsomatta.

Osaamisen jatkuvasta päivittämisestä sekä omasta halusta ja kyvystä hypätä erilaisiin työrooleihin ja tehtäviin on tullut ehkä merkittävin työllistymisen edellytys. Parhaimmillaan tätä tapahtuu työpaikoilla, jotka ovat luontevia oppimisympäristöjä oman työtulevaisuuden rakentamiseen. Tämä muutos koskettaa jokaista ja kaiken tasoisissa tehtävissä työskenteleviä. Työntekijän ja työnantajan välinen suhde on parhaimmillaan liittolaisuutta, jossa molempien arvo säilyy, vaikka tiet eroaisivat.

Työpaikat ja työtehtävät muovautuvat jatkuvasti. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä onkin, miten tulevaisuuden osaaminen varmistetaan. Työpaikat, jotka aktiivisesti tarjoavat henkilöstölleen mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen, lisäävät samalla myös omaa kilpailukykyään. Sekä työntekijän että työnantajan työmarkkina-arvo kasvaa. Sekä-että, ei joko-tai.

Paljon hyviä asioita ja uudistumistekoja tehdään työpaikoilla jo nyt – laitetaan hyvä kiertämään. Ilmoita työpaikkasi mukaan Tulevaisuuden työpaikka-projektiin. Se antaa sinun työpaikallesi yhden ikkunan työelämän muutoksiin ja kenties mielekkään mahdollisuuden käynnistää teille tärkeää uudistumista?

Tulevaisuuden työpaikka -blogisarjassa katsotaan työelämän tulevaisuuteen ja etsitään keinoja työpaikkojen uudistamiseksi.

Mistä on kyse?