Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

Vanhaan ei ole paluuta, energiansäästö on uusi normaali

Viime talvena suomalaiset onnistuivat hienosti energiansäästössä. Meillä ei kuitenkaan ole varaa jättää energiansäästöä yhden talven ihmeeksi.

Kirjoittaja

Tuuli Hietaniemi

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Vuosi sitten talveen valmistauduttiin Suomessa ja muualla Euroopassa poikkeuksellisen huolestuneissa tunnelmissa. Ukrainaan hyökännyt Venäjä käytti energiaa aseena myös Eurooppaa vastaan, mikä sai sähkön ja lämmön hinnat harppaamaan rajusti.

Suomalaiset selvisivät energiakriisistä hienosti, vaikka energian nopea kallistuminen aiheutti monessa kotitaloudessa hätää ja huolta. Yksi merkittävä tekijä Suomen pärjäämisessä oli energiansäästö, johon ryhdyttiin laajalla rintamalla: kodeissa, taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa. Toimiin innosti myös Astetta alemmas -kampanja, jota Sitra oli mukana käynnistämässä.

Tulosta tuli. Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kertoo, että suomalaiset käyttivät viime joulukuussa sähköä 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yksittäisten tuntien aikana suomalaiset säästivät sähköä reippaasti yli Loviisan ydinvoimalan sähkötehon verran!

Nyt tilanne sähkömarkkinoilla on selvästi viime syksyä rauhallisempi. Suomeen on rakennettu lisää tuulivoimaa, Olkiluoto 3 -ydinvoimala on saatu käyntiin ja Keski-Euroopan maakaasuvarastot ovat hyvällä mallilla.

Vaikka pahin kriisitunnelma on helpottanut, kannattaa energiansäästöä ehdottomasti jatkaa. Tässä viisi syytä:

1. Säästät rahaa

Ruuan hinta, asuntolainojen korot ja arjen kustannukset nousevat yhä. Monen talous on tiukilla. Energiaa kannattaakin säästää hyvin yksinkertaisesta syystä: se säästää rahaa. Pitkällä tähtäimellä sähkön kulutuksen siirtäminen pois kalleimmilta huippukulutustunneilta voi laskea sähkön hintaa kaikilta.

2. Jätät tilaa luonnolle

Usein ajatellaan, että puhtaasti tuotettua energiaa voi kuluttaa huoletta. Onkin totta, että esimerkiksi uusiutuva energia kuormittaa ilmastoa ja luontoa selvästi fossiilisia polttoaineita vähemmän. Silti myös uusiutuvan energian tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja vie tilaa luonnolta. Luonto siis kiittää aina, kun energiaa säästyy.

3. Hillitset ilmaston kuumenemista

Suomessa tuotettu sähkö on puhdasta moneen Euroopan maahan verrattuna. Toisaalta kaukolämmön tuotannossa ja liikenteessä käytetään edelleen ilmaston kuumenemista aiheuttavia polttoaineita. Energiansäästö vähentää näiden polttoaineiden kulutusta ja samalla ilmakehän kuormitusta.

4. Vahvistat Suomen omavaraisuutta

Riippuvuus tuontipolttoaineista heikentää Suomen kauppatasetta ja altistaa talouttamme esimerkiksi sotien, konfliktien ja terrori-iskujen aiheuttamille hintashokeille. Energiansäästö vähentää ulkomailta tuotavan energian tarvetta ja parantaa Suomen energiaomavaraisuutta.

5. Energiansäästö palkitsee!

Energiansäästö lisää tunnetta omista vaikutusmahdollisuudesta ja tuo mielihyvää. Motivan tuore kyselytutkimus kertoo, että 40 prosenttia suomalaisista kertoo suorastaan nauttineensa sähkönsäästöstä viime talvena.

Energiansäästö on siis paitsi taloudellisesti viisasta, myös ekologisesti, eettisesti ja turvallisuuden kannalta kestävä valinta. Venäjän raaka sota Ukrainassa jatkuu, eikä loppua ole näkyvissä. Energiansäästön avulla Euroopan lopullinen irtautuminen Venäjän energiasta on entistä lähempänä. Oikea aika energiansäästölle onkin juuri nyt!

Sitra osallistuu valtakunnalliseen energiansäästöviikkoon 9.–15.10.2023. Mukaan on liittynyt noin kolmesataa yritystä ja yhteisöä, ja ilmoittautuminen on mahdollista koko viikon ajan. Kiinnostaako osallistua? Lue ohjeet Astetta alemmas -kampanjan sivuilta!

Lisää aiheesta:

Lue vinkit energiansäästöön Astetta alemmas -kampanjan sivuilta

Energiansäästöviikko: Uuden ajan energiansäästäjä hallitsee myös ajoituksen (Motiva)

Selvitä hiilijalanjälkesi uudistetulla elämäntapatestillä ja katso, miten juuri sinä voit säästää ilmastoa, rahaa ja aikaa!

Mistä on kyse?