archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yritysmaailman rokkibändejä pyörän selässä

Kirjoittaja

Julkaistu

Kesäkuun ensimmäisen torstain iltana oli amsterdamilaisen kirkon puistossa innostunut tunnelma. Toistasataa kasvuyrityksistä innostunutta odotti pyörän selässä lähtölaukausta ja lupaa lähteä Startup Tour XXL:lle – paikallisten yrityshautomojen järjestämälle kierrokselle – tutustumaan kuumimpiin amsterdamilaisiin kasvuyrityksiin.

Jokainen ehti illan aikana vierailla kolmessa yrityksessä – tutustua niiden toimintaan, esittää kysymyksiä ja sparrata niiden tulevaisuudensuunnitelmia – ennen kokoontumista trendikkääseen Instock -ravintolaan, joka raotti oviaan tätä tilaisuutta varten jo ennen varsinaista avaamista. Ravintolan toiminta-ajatus sopi hyvin kierroksen henkeen – se loihtii upeita makuelämyksiä kauppojen lahjoittamasta ruuasta, jonka viimeinen myyntipäivä on jo mennyt.

Startup tour XXL on amsterdamilaisen startup-kentän näyteikkuna.  Mukana järjestämässä oli 10 kaupungin merkittävintä yrityshautomoa ja kiihdyttämöä – kuten Rockstart, Startup Bootcamp, Impact Hub ja kestäviin ratkaisuihin erikoistunut joukkorahoituspalvelu One Planet Crowd. Niiden edustajat toimivat oppaina ja johdattivat pyöräsaattueet läpi kaupungin katujen ja yli kanavien yhteensä 30 eri kasvuyrityksen luokse. Kierros oli reipas – liikenteen seassa sai olla tarkkana, ettei jäänyt kyydistä – vaikka paikalliseen tapaan juuri kenelläkään ei ollut vaihteita, kypärästä puhumattakaan.

Amsterdamin elinkeinorakenne pohjautuu vahvasti luoviin aloihin, palveluihin ja matkailuun, ja näiden alojen yrityksiä oli paljon myös Startup tourin yritysten joukossa. Toki joukossa oli myös suomalaisille tutummalta tuntuvia mobiilisovelluksia ja muita teknologiayrityksiä – kiinnostavimpana ehkä 3D-tulostimia verkottava 3d Hubs. 3D-tulostaminen on selvästi lyönyt läpi kaupungista, josta valmistava teollisuus muuten on muuttanut muualle. Teollisuusyritysten jäljiltä kaupunkiin on jäänyt paljon vanhoja teollisuusrakennuksia, jotka on otettu uuteen käyttöön. Startup tourin yrityksistäkin useimmat toimivat niihin remontoiduissa kasvuyritysten yhteistyöskentelytiloissa, joiden vanha teollinen ympäristö antaa uusille yrityksille inspiroivat puitteet.

Yksi Amsterdamin kasvuyrityskentän lippulaivoista on mobiili- ja energiasovelluksiin erikoistunut RockStart, joka tarjoaa muiden palvelujensa lisäksi yrityksille tiiviin sadan päivän kiihdytysohjelman. Hieman poikkeuksellisesti RockStartin tilat ovat toiminnan luonteeseen nähden aivan liian mahtipontisessa 1600-luvun pankkirakennuksessa Amsterdamin keskustassa.

Rockstart herättää muutenkin huomiota itsevarmalla asenteellaan. Sen mukaan kasvuyritykset ovat yritysmaailman rokkibändejä: pieniä tiiviitä ryhmiä, jotka uskovat intohimoisesti omaan juttuunsa ja ovat valmiita tekemään kovasti töitä sen eteen – ja voivat onnistuessaan valloittaa maailman. Ja sitähän ne ovat.

Blogi on osa Resurssiviisaita yrityksiä maailmalla -sarjaa, joka kertoo uuden polven yrityskonsepteista, luonnonvaroja säästävistä ja päästöjä vähentävistä bisnesmalleista ja niiden oivaltavista markkinointikeinoista.

Mistä on kyse?