Menetelmä
Arvioitu lukuaika 3 min

Vauhdita toimintaa: Elämäntapatesti-hiilijalanjälkilaskuri

Matkalla kohti 1,5 asteen ilmastotavoitetta ensimmäinen askel on tieto oman hiilijalanjäljen suuruudesta. Tämä helppo testi auttaa ihmisiä ymmärtämään elämäntapavalintojensa ympäristövaikutuksia.

Kirjoittaja

Julkaistu

Hiilijalanjälkilaskurimme, tuttavallisemmin Elämäntapatesti, auttaa ihmisiä helposti laskemaan ja siten myös ymmärtämään oman elämäntapansa ympäristövaikutuksia. Vastattuaan 27 kysymykseen vastaaja näkee hiilijalanjälkensä koon ja koostumuksen ja voi verrata sitä keskivertovastaajaan.

Halusimme luoda testin, johon on mahdollisimman helppo vastata ja sen vuoksi saattaakin olla monen ensimmäinen kannustava kosketus ilmastotekoihin. Elämäntapatestin kysymykset perustuvat hiilijalanjälkilaskentaan ja keskivertosuomalaisen kulutukseen, minkä vuoksi laskentaa tulee tarkastella maakohtaisesti, kun testi otetaan käyttöön paikallisesti jossain muussa maassa.

Testiin vastaaminen kestää kolmesta viiteen minuuttia. Elämäntapatesti ei kerää henkilötietoja testin tekijöiltä, mutta testin hallinnoijana voit tarkastella tulosjakaumaa saadaksesi lisätietoa vastaajien nykyisistä elämäntavoista. Testi on käyttäjäystävällinen ja toimii hyvin kaikilla laitteilla.

Elämäntapatestin rinnalle sopii parhaiten 100 fiksua arjen tekoa ‑lista, jonka vinkit auttavat esimerkiksi säästämään rahaa tai parantamaan elämänlaatua samalla, kun ne pienentävät hiilijalanjälkeä.

Hyödyt

  1. Helppo tapa laskea oma hiilijalanjälki tekee henkilökohtaisten päästöjen abstraktista ajatuksesta konkreettisemman.
  2. Kasvava tietoisuus oman arkemme ilmastovaikutuksesta voi kannustaa meitä toimiin.
  3. Oman testisi hallinnoijana saat tietoa paikallisista elämäntavoista analysoimalla testituloksia.

Tulokset – Suomi

  • Testi on tehty jo yli miljoona kertaa.
  • Elämäntapatestiä käytetään myös kouluissa oppimateriaalina.
  • Testiä on saanut näkyvyyttä sekä toimituksellisessa että sosiaalisessa mediassa, ja sitä jaetaan ja käytetään edelleen päivittäin.

Mitä tarvitaan?

Kaikki laskurin rakennuspalikat ovat jo olemassa, ja ne on lisensoitu Creative Commons BY 4.0 ‑lisenssillä; Excel-laskentamallit, tekstit ja muut johdantomateriaalit. Nyt on sinun vuorosi laatia oma alueellinen versiosi elämäntapatestistä. Pääset alkuun lataamalla koodin GitHubista.

Jälleen kerran, yhteistyö on avainasemassa testiä toteuttaessasi. Valitse luotettavat kumppanit, joiden kanssa lokalisoit laskelmat ja joilta saat apua teknisessä käyttöönotossa.

Mieti hyvissä ajoin, kuinka pitkälle haluat kehittää testiä. Yhdistätkö sen 100 fiksuun tekoon tai kestävien elämäntapojen suunnittelutyökaluun? Creative Commons -lisenssi mahdollistaa testin muokkaamisen tai jatkokehityksen organisaatiosi toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Elämäntapatesti on täysin käyttökelpoinen yksinään, mutta suurimman hyödyn saat täydentämällä sitä muilla skaalautuvilla palveluilla. Varmista sen vuoksi teknisen käyttöönoton aikana, ettet lukitse mitään sovelluksen osia jatkolaajennuksilta. Koodi tukee jo nyt täysin esimerkiksi 100 fiksua arjen tekoa ja kestävän elämäntavan suunnittelutyökalua. Päästä luovuus valloilleen miettiessäsi, miten testi parhaiten tukisi muita palveluitasi.

Lataa metodin PDF-versio (englanniksi): Catalyse action: Carbon footprint calculator (pdf)

Mistä on kyse?